De Week

5 mei: Wat leert de geschiedenis ons over privacy en vrijheid? Kom naar de Godwin-lezing.

5 mei: De Mobiele Wasstraat op het Bevrijdingsfestival Amsterdam
DOSSIER: Evenementen

Op 5 mei organiseren we in samenwerking met De Correspondent en Artis de derde Godwin-lezing. In deze jaarlijkse lezing wordt met een oog op het verleden de huidige staat van privacy en vrijheid in Nederland onderzocht. Dit jaar wordt de lezing uitgesproken door Herman van Gunsteren, voormalig hoogleraar Politieke Theorieën en Rechtsfilosofie. De lezing is helaas uitverkocht.

Herman van Gunsteren
Vlak na de aanslagen in Madrid in 2004 schreef Van Gunsteren een klein meesterwerk: Gevaarlijk veilig. Terreurbestrijding in de democratie. In dat boek beschrijft hij hoe de rechtsstaat gevaar loopt omdat er een eenzijdige focus is op het vergroten van de bevoegdheden van de overheid om terreur tegen te gaan. Daarbij is er volgens Van Gunsteren te weinig oog voor de negatieve kant van de medaille: de erosie van de democratie, een herleving van de natiestaat, een verenging van de publieke ruimte, het ontmantelen van onze kritische instituties en het leven in een bijna permanente uitzonderingstoestand.

Deze visie is na de aanslagen in Parijs en Brussel wederom bijzonder relevant. Frankrijk leeft nu al maandenlang in een noodtoestand en de Nederlandse regering grijpt de terreur aan om de politie hackbevoegdheden te geven en een massaal sleepnet voor de geheime diensten uit te rollen. Van Gunsteren heeft eerder geschreven dat het zonde is dat we amper lessen trekken uit onze eigen geschiedenis. Weinig andere zaken zijn namelijk zo goed gedocumenteerd als de Tweede Wereldoorlog. Hij zal de huidige ontwikkelingen dus vanuit een historisch perspectief belichten.

De avond zal worden geopend door Artis-directeur Haig Balian en gemodereerd door Maurits Martijn van De Correspondent.

Herman van Gunsteren spreekt op 5 mei 2016 de derde Godwin-lezing uit.
Herman van Gunsteren spreekt op 5 mei 2016 de derde Godwin-lezing uit.

Godwin
De Godwin-lezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil de taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken.

Praktische informatie en aanmelden
De Godwin-lezing vindt plaats op 5 mei 2016 in de Ledenlokalen* van Artis op het Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam. De deuren openen om 20:00 uur en we gaan om 20:30 uur van start. Kaarten kosten 10 euro. Voor personen die geboren zijn voor 6 mei 1945, zoals Herman van Gunsteren, is de entree gratis.

De voertaal van de lezing is Nederlands. Er zal dit jaar geen live-stream zijn.

*Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het bevolkingsregister van Amsterdam gevestigd in de Ledenlokalen van Artis. Om te voorkomen dat de persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter, pleegde het verzet in 1943 een aanslag op het register. Dit is dus dé plek om de discussie te voeren over vrijheid, identiteit en soevereiniteit in onze huidige samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.