• Menu

0 recente resultaten

Tinder schendt je privacy – wat jij kunt doen

Naar aanleiding van onderzoek van de Noorse consumentenbond over de voorwaarden van populaire dating- en fitnessapps konden we bij Radar uitleggen wat de grootste problemen van dit soort apps voor je privacy zijn en wat je daar als consument tegen kunt doen.

Je kunt het fragment uit de uitzending hier terug zien:

Hoe werken de voorwaarden van dit soort apps?

Volgens onderzoek van de Noorse consumentenbond zijn er een aantal problemen met de privacyvoorwaarden van veel populaire apps. In feite komt het steeds ongeveer hier op neer:

 1. Ze geven zichzelf het recht om verschrikkelijk veel data te verzamelen. Niet alleen maar de data die je invoert, maar ook bijvoorbeeld data vanuit Facebook of data die je telefoon verzamelt zonder dat je het doorhebt (bijvoorbeeld je locatie). Ook maken ze zelf data over jou die jij niet te zien krijgt (bijvoorbeeld je “aantrekkelijkheidsscore” bij Tinder).
 2. Ze geven zichzelf het recht om die data te verkopen of te geven aan derden. En ze zijn onduidelijk of ze dat doen, met wie en wat die andere partij er dan mee doet.
 3. Ze dwingen je om ze een licentie te geven op alles wat je ooit invoert (foto’s, je bio, je tekstberichten) en geven zichzelf het recht om dat te gebruiken voor wat ze maar willen.
 4. Het is moeilijk om je account te wissen. Als het je toch lukt, dan wissen ze nog steeds niet per se je gegevens. Ze geven zichzelf overigens wel vaak het recht om zonder jouw toestemming op elk moment je account stop te zetten en je van de dienst af te gooien.
 5. Tot slot kunnen ze die voorwaarden wijzigen wanneer ze maar willen en moet je zelf maar in de gaten houden of ze toevallig gewijzigd zijn.

Het grote probleem is dus dat er geen eerlijke balans is tussen de app-maker en de consument: de app-maker mag alles en als consument heb je bar weinig rechten.

Wat kun je hier aan doen?

Eigenlijk is het de verantwoordelijkheid van de app-makers is om zich netjes aan de wet te houden en kunnen de regels die er zijn strakker gehandhaafd worden. Zolang ze dat niet doen, zijn er toch een paar dingen die je als consument kunt doen om je privacy te beschermen. Voor Radar hebben we ze op een rijtje gezet:

 • Vergelijk de verschillende privacyvoorwaarden — Apps met vrijwel dezelfde functionaliteit hebben soms heel verschillende voorwaarden. Natuurlijk heb je geen tijd om die voorwaarden helemaal door te spitten, maar met een snelle scan kun je vaak al wel zien welke app jouw rechten serieus neemt.
 • Kies voor betaalde versies van apps — Bij veel apps heb je een gratis versie met advertenties en een betaalde versie zonder advertenties. De betaalde versie is bijna altijd beter voor je privacy en verzamelt vaak minder informatie omdat er geen advertentieprofiel aangemaakt hoeft te worden.
 • Verwijder je account als je de app niet meer wilt — Als je de app weer van je telefoon af haalt, dan leeft je data vaak nog gewoon door. Neem even de moeite om je account ook echt te wissen. Vaak lukt dat niet vanuit je mobiel en moet je dat met je gewone computer doen.
 • Wees terughoudend met het uitdelen van “permissies” — Kijk bij het installeren van een Android-app of je begrijpt waarom deze app bepaalde “permissies” nodig heeft en of ze worden uitgelegd in de Play Store. Apple iOS is in dit opzicht privacyvriendelijker: hier kun je op het moment dat de app toegang vraagt tot jouw data nog ja of nee zeggen. Wees daarmee kritisch, vaak werkt de app ook prima zonder die data.
 • Zet de locatie-registratie van je telefoon standaard uit — Je wilt niet dat jouw telefoon de hele dag door opslaat waar jij bent en zo een gedetailleerd verslag maakt van jouw komen en gaan. Zet de locatie-registratie van je telefoon dus alleen aan op de momenten dat een bepaalde app dat ook echt nodig heeft.
 • Koppel apps niet aan elkaar als dat niet hoeft — Apps weten meer over jou als ze gegevens aan elkaar kunnen koppelen. Als het even kan log dan niet in bij apps met je Facebook- of Twitter-account. In plaats daarvan kun je beter per app een apart account aanmaken (als de app dat toestaat). Het is dat het van Facebook niet mag, maar anders zou het een goed idee zijn om verschillende Facebook-accounts te maken voor de verschillende apps die je wilt gebruiken.

 

Wil je meer tips voor vrijheid, veiligheid en privacy online? Kijk dan op onze Internetvrijheid Toolbox.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag