• Menu

0 recente resultaten

De Week

xkcd gaat naar school, Angolezen zijn Facebook te slim af en Indie Ed-Tech. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Wow! We hebben diep respect voor zowel de Belgische vice-premier De Croo als staatssecretaris Tommelein van (o.a.) privacy. In deze – zonder twijfel zeer heftige – tijd blijven zij glashelder staan voor de rechtstaat!
  • Wij zijn van Randall Munroe (de man achter het briljante xkcd) en hebben ons op kantoor laten inspireren door zijn Thing Explainer waarin hij moeilijke zaken in de 1.000 meest gebruikte Engelse woorden uitlegt. We zijn dan ook jaloers op de Amerikaanse middelbare scholieren die daar binnenkort ook van kunnen genieten.
  • Wat is de economische waarde voor het individu en voor de maatschappij van het delen en het beschermen van persoonlijke gegevens? Daarover gaat een interessant wetenschappelijk paper, ‘The economics of privacy‘.
  • Bij Motherboard staat een fascinerend artikel over hoe mensen in Angola de zero-rated diensten van Wikipedia en Facebook gebruiken om films met elkaar uit te wisselen. Access Now zegt daarover: “When users are faced with a choice of partial access to internet services but not to the entire internet, they might come up with ways to use that partial internet in creative ways that might negatively affect the entity giving it to them.
  • De naald die de LP raakt, de matrix-printer, een floppy disk of Space Invaders? Wat is jouw lievelingsstuk uit het museum voor bedreigde geluiden?
  • Het werd al langer gedacht, maar deze week is het dan ook echt bevestigd: De Amerikaanse overheid wilde real-time toegang tot de e-mail van Edward Snowden bij Lavabit. En dat was uiteindelijk de reden waarom het bedrijf vrij abrupt stopte.
  • Engadget schrijft over Silverfish, een app die wel heel sneaky met je mobiele telefoon meeluistert om een advertentieprofiel van je op te bouwen.
  • In de VS was er vorige week een conferentie over Indie Ed-Tech: onafhankelijke (vrije) onderwijstechnologie. Audrey Watter gaf er deze keynote. Een fantastisch pleidooi voor het touwtjes in eigen handen nemen en voor het maken van gedistribueerde kennisnetwerken waarin echte kennisdeling en -ontwikkeling weer mogelijk zijn.
  • We hebben het vaak over de onmogelijkheid om een achterdeurtje in software te maken waar alleen de overheid door naar binnen kan. Cory Doctorow komt met een heel mooi voorbeeld van hoe het beveiligen van software tegen criminelen ook meteen een immunisering tegen de overheid kan zijn.
  • En tot slot: Snowden en de maker van The Wire hadden op Twitter een publieke discussie over het (gebrek aan) nut van overheidssurveillance.

 

Fijn paasweekend!

DeWeek

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag