• Menu

0 recente resultaten

De Week

Muziek door gezichtsherkenning, olifanten en privacymarketing. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Een fascinerend gebruik van gezichtsherkenning: Andreas Refsgaard heeft een interface gebouwd waardoor je met je gezichtsuitdrukkingen muziek kunt maken.
  • Shoshana Zuboff heeft vorig jaar in een academisch artikel het concept Surveillance Capitalism geïntroduceerd. Voor de Frankfurter Allgemeine heeft ze nu een bijzonder scherp artikel geschreven over de manier waarop informatiebedrijven zoals Google waarde creëren op basis van ons gedrag zoals dat door hun geobserveerd wordt.
  • Bright TV besteedt deze week aandacht aan het hackvoorstel en presentator Erwin van der Zande vindt dat er met het Hackvoorstel echt iets op het spel staat, hij zegt het mooi: “We moeten die vrijheid durven beschermen!” (Het item begint vanaf minuut 2.37.)
  • Gerrit-Jan Zwenne schreef voor het Tijdschrift voor Internetrecht een mooi stuk over de mismatch tussen Big Data en onze privacywet: ‘De onbestaanbare olifant’. Ook voor niet-techneuten en niet-juristen is het zeker het lezen waard!
  • Cory Doctorow legt in de Guardian uit dat de overheid ons altijd heeft voorgehouden dat het publiek geen interesse in privacy heeft omdat er geen grote bedrijven zijn die producten in de markt zetten met privacy als speerpunt. Nu Apple dat in de zaak tegen de FBI wel lijkt te doen wordt privacy opeens weggezet als goedkope marketingtruc. Tja.
  • Vaste lezers van De Week zijn zijn naam hier vaker tegengekomen. Securityexpert Bruce Schneier is dan ook erg goed in het schrijven van begrijpelijke stukken over technische onderwerpen. Dit keer heeft hij weer een mooie vergelijking: data is als gif. En daarom moeten we het volgens hem ook op een vergelijkbare manier reguleren, anders zijn onze privacy en veiligheid er de dupe van.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag