Everybody has a share

Gastredacteur voor een dag

Houden datahandelaren zich aan de wet?

Gisteren mocht ik gastredacteur zijn voor de nieuwsbrief van Maurits Martijn op De Correspondent. Maurits vroeg me welke bronnen voor mij onmisbaar zijn en die ik aan iedereen aan zou raden. Hieronder het resultaat.

1. Cory Doctorow op Boing Boing

Zoals ik nu voor jullie dit lijstje samenstel, zijn er mensen die dat al jaren voor mij doen. Een van mijn helden is de sciencefictionauteur en activist Cory Doctorow. Bijna elke dag plaatst hij links naar interessante artikelen op Boing Boing. Het is een meesterlijke mix van digitale rechten, internetcultuur en politiek commentaar. Hij weet daarbij zaken vaak fantastisch te framen. Als Bill Gates de FBI steunt in plaats van Apple dan zet hij daar “Bill Gates: Microsoft would backdoor its products in a heartbeat” boven. Doctorow schrijft ongelooflijk veel. Lees hier hoe hij dat voor mekaar krijgt: Writing in the Age of Distraction.

2. Evgeny Morozov

Evgeny Morozov is een vlijmscherpe criticaster van het libertarische, publieke ruimte vretende, innovatie-über-alles gedachtegoed zoals dat vaak uit Silicon Valley komt. Vorige week fileerde hij bijvoorbeeld hun perspectief op het basisinkomen. Zijn stukken zijn niet altijd even vindbaar, maar hier vind je de stukken die hij voor The Guardian schrijft. Zin in meer? Lees dan vooral zijn boek To Save Everything, Click Here waarin hij de heilige huisjes van maakbaarheid 2.0 (denk aan open data, de Quantified Self, netwerkdemocratie, en natuurlijk Big Data) één voor één omver schopt.

3. Bruce Schneier

Als je snel een overzicht wilt hebben van wat er nu op het gebied van digitale rechten speelt, dan kun je het beste beginnen met het lezen van het boek Data and Goliath van Bruce Schneier. Ik ken niemand die zo helder kan schrijven over hoe technologie onze rechten kan beperken en wat wij daaraan kunnen doen als hij. In dit boek legt hij bijvoorbeeld uit waarom het feit dat terroristische aanvallen zo extreem weinig voorkomen ervoor zorgt dat je in het bestrijden van terreur vooral false positives tegenkomt én waarom bedrijven nooit hun eigen verzamelwoede zullen reguleren en dat dus is wat je als overheid moet doen. Schneier heeft ook een zeer lezenswaardig blog.

4. Ta-Nehisi Coates

In de afgelopen jaren heb ik geen boek gelezen dat mij harder heeft geraakt dan Between the World and Me van Ta-Nehisi Coates. Met de digitale wereld heeft het weinig te maken, maar met mensenrechten des te meer. Coates schrijft namelijk over wat het betekent om zwart te zijn in Amerika. Ik was na het lezen letterlijk ziek van mijn white privilege.

5. Mijn favoriete technologiepodcast

Ik ben een fervent podcastluisteraar. Al bijna tien jaar staat This Week in Tech bovenaan mijn playlist. Gastheer Leo Laporte bespreekt met zijn gasten in anderhalf uur (door mij afgeluisterd op anderhalve snelheid) het technologienieuws van de week. Ik kan de grote Amerikaanse technologieblogs met een gerust hart overslaan en blijf op de hoogte van wat er gebeurt met Google’s Alphabet, Apple versus de FBI, Virtual Reality of de Blockchain.

6. Meer lezen?

Tot slot, vier nieuwsbrieven die ook een abonnement waard zijn:

Wait but Why, omdat Tim Urban als geen ander in staat is om complexe vraagstukken met humor en inzicht terug te brengen naar hun essentie. Audrey Watters, voor een hyperkritische kijk op onderwijstechnologie en Stephen Downes voor een filosofische kijk op hetzelfde onderwerp.

En niet te vergeten de nieuwsbrief van Bits of Freedom!

 1. Van Eerden

  Super overzicht! Bedankt dat je dit wilde delen!

 2. Hans de Zwart

  My pleasure!

 3. Klaske Wijkstra

  Hartelijk dank voor de links! In Nederlandse kranten zie ik nooit zulke goede artikelen.
  Waar zit de achilleshiel van reuzen als Google? Uit onwetendheid, maar ook uit gemakzucht laten veel mensen zich straks helamaal door Google c.s. leiden. Er zal er in het onderwijs veel meer aandacht voor de onderwerpen ‘privacy’ en ‘surveillance’ moeten komen. Nog meer encryptie, adblocking? Sponsoring van alternatieven?

  • Hans de Zwart

   Dank voor je reactie… Wisten we maar wat de Achilleshiel van Google is! Voor kinderen zijn we samen met De Waag aan de slag met Crypto Kids.

   Overigens vind ik dat juist Maurits Martijn (en zijn collega Dimitri Tokmetzis) wel dit soort goede artikelen publiceert op De Correspondent.

   • Marcel

    Vandaag dacht ik aan de presentatie van Katharina Noten (zie bijgevoegde link). Zij geeft ook aan dat er eigenlijk geen echte ‘oplossing’ is voor de Google en Facebook. Zij bekijkt het geheel vanuit de leer van de economie. Haar analyse is dat er sprake is van ‘marketfailure’. Hierdoor krijgen concurrenten nooit een echte kans.

    Ik denk dat een technische oplossing dus ook nooit gaat werken, misschien wel een juridische. De overheid zou dit soort bedrijven bijvoorbeeld verder kunnen reguleren of opsplitsen.

    Lijkt mij interessant om te onderzoeken welke voordelen het heeft om Facebook als nutsdienst te zien, waarbij andere social media ‘providers’ ook hun diensten onder eigen voorwaarden (waarbij privacy wel hoog in het vaandel staat) mogen aanbieden.

    Heel goed initiatief met de Waag! Educatie is heel belangrijk! Is dit initiatief ook lokaal beschikbaar (in de rest van Nederland)?

    https://media.ccc.de/v/32c3-7403-a_new_kid_on_the_block

    • Hans de Zwart

     Dank voor de link! De materialen van Cryptokids zullen onder een Creative Commons licentie beschikbaar komen. Ze kunnen dus door het hele land door docenten gebruikt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.