De Week

Wat is jouw grootste privacyprobleem?

We stellen graag aan je voor: Eward Bartlema

We vroegen ons op kantoor laatst af welk privacyprobleem je nu eigenlijk het vaakst tegenkomt in je dagelijks leven. Zoals je weet zijn mijn collega’s en ik erg druk met een aantal onderwerpen (zoals de wet voor geheime diensten, het hackvoorstel, de bewaarplicht, encryptie, om er maar een paar te noemen) en komen we eigenlijk telkens tijd tekort. Maar stel dat we er een onderwerp bij zouden kunnen doen, wat zouden we volgens jou moeten aanpakken?

Dat mag heel groot of heel klein zijn. Dat kan gaan over digitale onderwerpen of juist niet. Zijn jouw gegevens als ZZP’er makkelijk vindbaar door de KvK? Vraagt jouw sportschool om je vingerafdruk? Kan je geen aankopen laten bezorgen door je postcodegebied? Enz. enz. We zijn benieuwd!

We gaan al jullie suggesties goed onderzoeken. En als een onderwerp bij ons past en wij goed bij het onderwerp passen, dan gaan we dat de komende tijd oppakken.

Zou je mij uiterlijk donderdag 21 januari willen mailen (daphne.vanderkroft@bof.nl, eventueel met mijn PGP sleutel) wat het grootste privacyprobleem in jouw dagelijks leven is? Alvast bedankt!

 1. M. Nelissen Oets

  De controle van de overheid. Alle financiële zaken zijn inzichtelijk bij de overheid inclusief banktransacties. Zijn er grote aanschaffingen contant gedaan moet verklaart worden hoe je aan contant geld bent gekomen. Al zeg je dat je jarenlang spaart in een oude sok is het moeilijk om overheid of belastingdienst daarvan te overtuigen. Elke aankoop die per overschrijving gedaan wordt is zichtbaar voor overheden zonder dat daar toestemming voor gevraagd wordt. Je gaan en staan wordt continu gecontroleerd bij het OV en moeilijk te ontwijken met de auto, fiets of lopend door overal geplaatste camera’s. Zeker nu overheden ook drones in gaan zetten valt zelfs je tuin niet meer onder je privacy.
  In huis worden we gecontroleerd door allerhanden slimme meters en ons internet gebruik. Alles kan ingekeken worden door overheden zonder dat wij burgers het weten laat staan merken.
  M’n slaapkamer is gelukkig nog mijn privacy maar voor hoe lang nog :-).

  Wanneer ik hierbij stil sta, leven we eigenlijk in een hele grote onderdrukte gevangenis. Net als uitloopkippen zijn wij uitloopmensen. Met dat verschil dat we niet geslacht maar uitgeknepen worden en onderdrukt wanneer we commentaar leveren op onze privacy of leefomgeving

 2. Marjan

  Ben bijna nooit eens lekker alleen in huis…….

 3. Nick T.

  Universiteiten hebben nog onvoldoende aandacht voor de privacy van studenten, bv door een Amerikaans bedrijf in te schakelen voor de digitale leeromgeving ondanks de problemen met “Safe Harbor”, of door studenten te verplichten hun huiswerk in te leveren op een Gmail adres.

  (Ik stuur liever geen E-mail ivm mijn privacy.)

 4. Bas

  Leuke vraag. In de dagelijkse praktijk: gebrek aan besef.

  En daarvan dan weer het meest voorkomende voorbeeld:
  Winkels en dienstverleners kunnen transacties vaak niet meer voltooien zonder invoer en opslag van een niet ter zake doend gegeven zoals adres, postcode, geboortedatum of mailadres. Als klant kan je niet simpel aangeven dat je onnodige gegevens liever niet in een systeem laat zetten. Bezwaar wordt opgevat als gezeur en wantrouwen in het bedrijf of, erger, de persoon. De discussie ter plekke kost steeds opnieuw energie en/of schaadt de verstandhouding (eventueel valse gegevens opgeven om de discussie uit de weg te gaan kost evengoed energie en lost niets op).

  Het zou fijn zijn als “gegevens invoeren, nee dank u” net zo eenvoudig is als het weigeren van alcohol, vlees, een plastic tasje of reclamedrukwerk; de achterliggende overwegingen kunnen daarbij complex en divers zijn, persoonlijk of collectief, maar nee zeggen leidt niet (meer) tot discussies, niemand is een zeur en niemand voelt zich aangevallen; er heerst een soort algemeen besef. Dat is waar we met privacy ook heen moeten.

  Dat gezegd hebbende: meer algemeen is het ergste natuurlijk alles samen. Er zijn maatregelen en effecten die stukken minder ernstig zouden zijn als ze de enige waren. Maar ja, dat zijn ze niet :-).

  • Jan

   Geniaal Bas,

   Tijd voor een nieuwe campagne:
   “Gegevens invoeren? Nee dank u”

   ‘Het zou fijn zijn als “gegevens invoeren, nee dank u” net zo eenvoudig is als het weigeren van alcohol, vlees, een plastic tasje of reclamedrukwerk; de achterliggende overwegingen kunnen daarbij complex en divers zijn, persoonlijk of collectief, maar nee zeggen leidt niet (meer) tot discussies, niemand is een zeur en niemand voelt zich aangevallen; er heerst een soort algemeen besef. Dat is waar we met privacy ook heen moeten.’

  • Anoniem

   Idd. Dit zou ik een geweldige actie vinden die in het algemeen het bewustzijn van iedereen verhoogt. Dat kan doorwerken op allerlei andere terreinen die hier genoemd zijn.

 5. Sylvia

  Dat onze kinderen door uitgevers gevolgd worden en dat scholen dit allemaal accepteren zonder enig verzet. Dat de GGD onze kinderen volgt via consultatieburo en en later via de bezoeken waar je voor uitgenodigd wordt. Ik heb de GGD gebeld en gevraagd hoe de gegevens beveiligd zijn, wie er in kan kijken en of er actief op gescreend wordt. Ben een paar x doorverbonden en niemand heeft antwoord. In de formulieren stellen zij heftige vragen, dat gaat allemaal in het systeem en niemand kan je er iets over vertellen.
  Wanneer je jeugdzorg van de gemeente nodig hebt dan kun je van de site een formulier downloaden en dat moet je invullen en mailen. Dat kan ook over heftige problemen gaan. En dan moet je dat mailen. Ook is er geen duidelijkheid over wie toegang heeft tot deze gegevens en hoe ze beschermd worden. Onze kinderen worden de rest van hun leven achtervolgt door dit soort zaken. Vroeger raakten dossiers nog weleens kwijt of bleven gewoon liggen. Nu zitten ze voor altijd in systemen waar heel veel mensen bij kunnen.
  Centraal Nederland is een commerciële instelling die kinderen helpt bij problemen. Zij doen onderzoek en testen, stellen diagnoses en geven adviezen en eventueel behandeling. Zij hebben voor extern verkeer geen beveiligde gegevensoverdracht en doen het liefst alles over de mail.Ook is er geen antwoord op beveiligingsvragen. Vragen hierover vinden ze maar lastig. “Het is veilig want we werken met wachtworden”.
  Nu is het probleem van mijn kind niet dramatisch. Na het onderzoek is verder contact niet meer nodig maar vind het schandalig dat er zo luchtig mee om wordt gegaan.

 6. BA

  Privacy is een lastig iets tegenwoordig.
  Op het net word je gevolgd, in de stad word je gevolgd met camera’s, op de weg word je gevolgd met camera’s.

  Ik doe er aan wat ik kan door software te gebruiken die volgers blokken, geen social media, geen smartphone enz.
  Ik weet dat je geen privacy meer hebt tegenwoordig maar vertik het ook ze alles op een zilveren blaadje aan te bieden.

 7. lydia

  Wat ik wel een raar iets vind dat als je nu nog een wajong uitkering hebt je werkvermogen kan krijgen, ook als je niet hoeft te werken sta je toch met al je gegevens in het bestand voot werkgevers?? Wat doen en wat moeten ze er mee als iemand niet wil/kan werken

 8. Piet

  Gemeente die enkel betaling per PIN accepteert en geen cash?

 9. Mark Hottentot

  Zichtbaar:
  Ik kan op veel plekken niet meer parkeren zonder pin pas, vaak in combinatie met kenteken registratie.
  In steeds meer winkels is het pin only. Nu kan je daar nog omheen door aan deze winkels voorbij te gaan, wanneer deze trend zich doorzet is dat straks steeds moeilijker of zelfs onmogelijk.
  Ik vind het vervelend dat er actueel verbruik van gas en electra wordt vastgelegd, dit stelt derden (voor mij onbekenden) in staat om heel gedetailleerd mijn levenspatroon vast te leggen en te analyseren.
  Ik vind heel vervelend dat ik mij bijna niet meer met de auto kan verplaatsen zonder dat mijn kenteken (in het geheim) op inmiddels duizenden lokaties in NL wordt vast gelegd.
  Ik vind het heel vervelend dat je niet meer anoniem kan reizen met het openbaar vervoer.

  Het meest vervelende is dat vrijwel al deze gegevens, publiek en privaat door de overheid worden gevorderd en geanalyseerd. De overheid eigent zichzelf steeds verder gaande bevoegdheden toe en doelbinding van gegevensverwerking wordt steeds meer los gelaten. Dit maakt van Nederland een totale controlestaat en dat maakt Nederland zeer eng.

 10. Anoniem

  Ik doe mijn best weg te blijven van de tracking van concerns als Google, Facebook, maar ook de third-party trackers en adverteerders. Maar dit wordt hier en daar tenietgedaan door mensen om mij heen die niet het besef en/of technische vaardigheid hebben om dezelfde maatregelen te treffen of zich er van te onthouden.

  Een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Als je moeder je telefoonnummer, naam, adres, sms-berichten, etc. onbewust doorgeeft via Candy Crush of via advertenties doorgekregen malware heeft alle beveiliging aan jouw kant geen zin.

  Het is enerzijds onwetendheid, anderzijds ook gemakzucht. Doorklikken bij een cookiewall, of gewoon installeren klikken bij een app die alles van je wil weten. Maar met name zijn het schofterige bedrijven die misbruik maken van mensen die eigenlijk niet doorhebben wat ze aan het doen zijn.

 11. Broerm64

  Locatie gegevens van mijn mobiele telefoon wordt door Vodafone zonder reden gedeeld met Politie

 12. Remco Wessels

  Grootste probleem voor nu is dat ik weinig zicht heb over waar en hoe mijn privacy geschonden wordt.

 13. Koen

  Publiceren tbv de politiek, dat kan heel moeilijk anoniem.
  Dit is wellicht een reden dat mensen niet graag politiek actief zijn, want liever blijven mensen anoniem.

  Vraag: kun men bij Bits Of Freedom anoniem publiceren tbv van de politiek?

 14. Koen

  Publiceren tbv de politiek, dat kan vrij moeilijk anoniem.
  Dit is wellicht een reden dat velen niet graag politiek actief zijn, want velen houden natuurlijk graag hun politieke opvattingen prive.
  Vraag: kan men bij Bits Of Freedom anoniem publiceren tbv de politiek?

 15. Anoniem

  Het grootste probleem is dat je op het internet informatie deelt met bedrijven waarvan je het niet weet DAT je die informatie deelt, waarvan je niet weet WELKE informatie je deelt, waarbij je niet goed weet HOE je dat kan VOORKOMEN, terwijl je die informatie helemaal niet wilt delen, terwijl je er wel min of meer toe gedwongen wordt.

  VOORBEELD 1
  Bijna iedereen gebruikt WhatsApp, dat is onderdeel van Facebook , een notoire privacy schender. Om WhatsApp te gebruiken moet je je contactgegeven en telefoonnummer delen met WhatsApp.

  VOORBEELD 2
  Je wilt graag veilig e-mailen dus ga je encryptie software gebruiken om je email te versleutelen, althans dat probeer je. Echter: geen hond in je vriendenkring snapt iets van encryptie, ze hebben er nooit over nagedacht wat het betekent, laat staan dat ze de moeite zullen nemen om een publieke sleutel te genereren zodat jij ze veilig email kan sturen, laat staan dat ze jou om een sleutel vragen om naar jou veilige emails te sturen.

 16. Leon Stout

  De grootste irritatie is dat je op den duur verplicht bent om bepaalde privacy-schendende techniek te moeten gebruiken om dat je anders geen gebruik kan maken van bepaalde diensten of producten.

  Zo wordt het al heel normaal om ergens in te loggen met je google+, facebook of LinkedIn account.

  Ook irriteer ik me rot over het feit dat tegenwoordig overal cams in worden gebouwd in je tablet, front-cam in je smart-phone en in je laptop (ja daar kan je op deze site tegenwoordig een stickertje voor kopen om je webcam af te plakken voor €7,50 maar BOF komt niet op het idee om fabrikanten eens aan te spreken om ook laptops te leveren zonder webcam en mic) enzevoort.

  Op zich niet erg want ook ieder zo z`n heug en meug maar het meest erge is dat het tot nieuwe standaard wordt verheven en degene die niet “gecharmeerd” zijn van deze “nieuwe spiegeltjes en kraaltjes” wordt toch verplicht om ze aan te schaffen omdat er gaan andere keuze is.

  Want er is een nieuwe norm gesteld en daar zul je aan mee moeten doen, het is slikken of stikken.
  En dit begint zo langzamerhand zorgelijke vormen aan te nemen, ER IS GEEN KEUZE VRIJHEID MEER.

  Wel eens geprobeerd een laptop zonder webcam en mic te kopen?
  Nou good luck then, het bestaat gewoon niet.

  Wel eens gevraagd aan een verkoopmedewerker in zo`n computerzaak (ongeacht of het een winkelketen is of niet) of hun technische dienst de ingebouwde webcam en mic uit de laptop kan halen als je deze wilt kopen? Nou je moet ze eens raar staan kijken of ze water zien branden, of het antwoord: “Maar meneer je kunt hem ook uitzetten hoor” of als je alle tegenargumenten hebt opgenoemd.
  “Meneer u hoeft de webcam met mic niet te gebruiken” .

  Duidelijk een puur zwaktebod natuurlijk maar hoe meer je er over nadenkt en merkt hoe raar en soms fel de reacties zijn van verkooppersoneel als je vraagt of hun technische dienst die dingen uit je nieuwe laptop (die je notabenen bij hun koopt) wilt verwijderen begint dit toch wel erg vreemd zaakje te worden, jammer dat BOF hier geen aandacht aan besteed en alleen maar hun stickertjes promoot i.p.v. dit soort onderwerpen bij de bron aan te pakken.

  Waar ik me ook echt over verbaas is het feit dan Windows 10 letterlijk als zoete koek geslikt word, natuurlijk want het is (nog) gratis maar nauwelijks niemand of organisaties die er echt kritische kanttekeningen bijzetten laat staan de consumentenbond.
  Zeer vreemd want ze lieten behoorlijk van zich horen toen Vista uitkwam en Windows 8 maar nu zijn ze muisstil. VREEMD!?

  Ook vanuit BOF zie ik niet veel actie, althans weinig tot geen felle acties om Windows 10 te boycotten of op z`n minst acties die gericht zijn om de ware aard van Windows 10 bloot te leggen.

  Tot zover mijn bijdrage.

 17. jasperwillem

  Het overvragen van informatie door publieke instellingen.

 18. Joep

  Dat velen blijven roepen: “Ik heb niets te verbergen! Van mij mogen ze alles weten!”

 19. Jan Fré Boven

  Ik vind dat ze de gegevens van mijn oma niet uit mijn adresboek mogen halen. Nu leeft oma al lang niet meer, dus dat is niet echt het probleem.

  Ik zou er bang van kunnen worden wat ze zoal over mij weten (ik heb van alles op internet gezet maar dat wilde ik zelf) en van alle mensen waar ik meer of minder contact mee heb. Ik vind dat dit mij alleen aan gaat en niet anderen die daar financieel voordeel bij gaan hebben of erger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.