De Week

De operational security van Sean Penn, Windowserrormuziek en horloges die je pincode weten. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Devon Maloney vraagt zich af of journalisten niet wat al te gemakkelijk tweets in hun artikelen opnemen. Vaak wordt aan de betreffende twitteraar niets gevraagd, terwijl de tweet —nu opeens in een andere context— wel vaak heel veel extra publiek krijgt.
  • Het kan niemand ontgaan zijn dat de vermeende drugsbaron El Chapo gearresteerd is. Een aantal maanden geleden werd hij door Sean Penn en een Mexicaanse actrice geïnterviewd. Op The Intercept staat een artikel over de operational security van Sean Penn (of eigenlijk het gebrek daaraan).
  • Eind vorig jaar deelden we een Big Brother Award uit aan de Nederlandse politie voor de activiteiten rondom predictive policing. In dit artikel wordt nog eens een aantal argumenten op een rijtje gezet waarom het problematisch is als de politie scores van burgers gaat bijhouden.
  • Gates to hell is wel een heel toepasselijke naam voor deze compositie van errorgeluidjes in Windows. Nooit gedacht dat die zo lekker zouden kunnen klinken!
  • We weten nog niet zo goed wat we van de plannen van David Chaum voor een nieuwe anonimiseringstechnologie waarmee hij sleepnetsurveillance probeert te stoppen, maar het tegelijkertijd (na internationale samenwerking) toch mogelijk maakt voor de opsporingsdiensten om de communicatie in te zien. Fascinerend is het sowieso.
  • Twee artikelen van Maurits Martijn op De Correspondent over de (on)gewenste bevoegdheden van de geheime diensten. In een overzichtsartikel laat hij samen met Matthijs Koot zien wat precies de plannen van dit kabinet zien. Het interview met Harm Brouwer, voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten (de CTIVD), laat mooi zien hoe kritisch de CTIVD is op het voorstel voor een nieuwe wet.
  • Tor heeft sinds kort een nieuwe directeur. Shari Steele legt in de Guardian uit waar ze in eerste instantie de prioriteit gaat leggen.
  • En tot slot: Vergeet je steeds de pincode van je bankpas? Gelukkig weet je smartwatch het wel.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.