• Menu

0 recente resultaten

Edward Snowden: digitale zelfverdediging is (juist) niet alleen voor klokkenluiders

Primair zijn het niet klokkenluiders die last hebben van surveillance, maar ‘normale’ mensen. Een kind dat niet wil dat de ouders met alles meelezen, bijvoorbeeld, of iemand die last heeft van een stalker. Dat heeft niets te maken met iets te verbergen hebben, maar met het zelf bepalen wat je wel en niet wilt delen. Ten behoeve van je eigen veiligheid, je ontwikkeling, of gewoon, omdat sommige dingen niemand wat aangaan. Dat beargumenteert Snowden in een interview met Micah Lee op The Intercept.

In het interview benadrukt Snowden op heldere wijze drie belangrijke principes en geeft hij een aantal tips voor hoe je jezelf kunt beschermen. We nemen ze met je door en voorzien de tips van handige links naar de Internetvrijheid Toolbox zodat je meteen aan de slag kan.

1. Niet iedereen hoeft alles over jou te weten.
Wees selectief in wat je deelt. In het echte leven zijn we dit al. Zo zou je je medische geschiedenis niet zo snel op je cv zetten en sms’jes tussen jou en je geliefde niet met je vrienden delen. Levensvragen waar je mee worstelt deel je misschien wel met niemand. Online zijn we hier minder goed in. Omdat we gevoelsmatig vaak nog niet in de vingers hebben wanneer iets online privé is en wanneer niet, en omdat het internet andere regels kent dan de echte wereld. Zo vergeten (en vergeven) je vrienden (je) een misplaatste opmerking op den duur en nuanceren ze je uitspatting met andere dingen die ze over jou weten, maar is een gênante foto online veel hardnekkiger — en niet voorzien van context en uitleg.

“Your friend doesn’t need to know what pharmacy you go to. Facebook doesn’t need to know your password security questions. You don’t need to have your mother’s maiden name on your Facebook page, if that’s what you use for recovering your password on Gmail.”

2. Veilig en privé online is niet ingewikkeld.
Je hoeft geen whizzkid te zijn om jezelf online te beschermen. Een veilige computer waar je klasgenoten niet op kunnen, een goed wachtwoord zodat jij de enige bent die toegang heeft tot je profielen, online shoppen zonder gevolgd te worden door advertentieboeren die je net dat ene aanbieden waar je geen nee tegen kunt zeggen maar eigenlijk het geld niet voor hebt — je kunt dit regelen zonder halsbrekende toeren uit te halen en het kost je waarschijnlijk minder tijd dan het instellen van je digitale televisie.

“We should armor ourselves using systems we can rely on every day. This doesn’t need to be an extraordinary lifestyle change. It doesn’t have to be something that is disruptive.”

3. Wees je bewust van waar je je tegen beschermt.
Een klokkenluider moet zichzelf misschien tegen de staat beschermen, de gemiddelde mens eerder tegen datagiganten als Google, een boze ex, of tegen een nieuwsgierige werkgever. Stel jezelf de vraag wat voor jou de meest realistische dreiging is en probeer dan te bedenken wat je er tegen kunt doen. Waarschijnlijk zul je dan zien dat veilig en privé online zijn echt wel binnen handbereik ligt.

“You can go to any depth, you can drive yourself crazy thinking about bugs in the walls and cameras in the ceiling. Or you can think about what are the most realistic threats in your current situation? And on that basis take some activity to mitigate the most realistic threats. In that case, for most people, that’s going to be very simple things.”

Wat kun je zelf doen? 5 tips van Edward Snowden voor gewone mensen.

1. Versleutel je telefoontjes en berichten door bijvoorbeeld de app Signal te gebruiken.
2. Gebruik een veilige browser. We zetten een aantal dingen op een rij waar je aan moet denken bij je keuze.
3. Op elke website een ander – lang – wachtwoord? We horen je al denken: dat is teveel werk. Gebruik daarom een wachtwoordbeheerder, die doet het werk voor je.
4. Als een website two-factor authentication aanbiedt (en veel websites doen het al: Digi-d, je bank, Facebook, Gmail, Twitter…), maak er dan gebruik van. Wat two-factor authentication is? Een moeilijke term voor iets heel makkelijks: bij het inloggen heb je naast je wachtwoord nog iets anders nodig om te bewijzen dat jij bent wie je zegt dat je bent. Je kunt er hier meer over lezen.
5. Beveilig je harde schijf. Zo voorkom je dat persoonlijke informatie – over jezelf maar ook over je vrienden, familie en collega’s – in handen komt van mensen die daar misbruik van willen maken.

Wil je een stapje verder gaan? Doe dan als Snowden en gebruik Tor. Het maakt het internet sterker en jou veiliger. Lees hier meer over wat Tor is, hoe het werkt en hoe je er zelf gebruik van kunt maken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag