Fundamentele problemen los je op door ze op te lossen

De Week

Edward Snowden: digitale zelfverdediging is (juist) niet alleen voor klokkenluiders

Twee keer Tor en huurlingen op Facebook. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Als #stiekemgate één ding uitstekend illustreert, dan is het wel dat parlementaire controle op de geheime diensten ook niet alles is. Zie hier, hier, hier, hier en hier. Het zwaartepunt van het toezicht op de AIVD en MIVD zou dus niet daar moeten komen te liggen. En dat is wat de minister nou juist wel wil. In zijn voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag ook de Tweede Kamer het oordeel van toezichthouder CTIVD, over de inzet van de bevoegdheden van de geheime diensten, naast zich neerleggen.
 • In een interview met Micah Lee bespreekt Snowden digitale zelfverdediging, de mogelijkheid van technologie om verandering te bewerkstelligen, en zijn ervaringen met Twitter. “There were a few days when people kept tweeting cats for almost an entire day. And I know I shouldn’t, I have a lot of work to do, but I just couldn’t stop looking at them.”
 • We dachten dat we alles wel voorbij hadden zien komen op het gebied van ad bots, non human traffic en de markt voor valse sociale media-profielen. Maar iets is niet echt des internets als kunstenaar Constant Dullaart het niet geduid heeft. In zijn project The Possibility of An Army doet Dullaart een ‘Duits’ leger van huurlingen uit de dood herrijzen. Op Facebook.
 • Google, Brinkhof, SIDN fonds en Greenhost reiken de Internetscriptieprijzen uit in respectievelijk de categorieën internet en economie, internet en recht, internet en maatschappij- of geesteswetenschappen, en internet en technische wetenschappen. Ben jij een masterstudent afgestudeerd op een internet-gerelateerd onderwerp? Dan loont het misschien wel om hier even een kijkje te nemen.
 • Tot slot: deze prachtige visualisatie van het Tor-netwerk wilden we jullie niet onthouden…
 1. P/K

  Volgens mij haal je de CIVD en de CTIVD door elkaar:
  – CIVD is de commissie van de Tweede Kamer, waarin de fractievoorzitters worden bijgepraat over wat de diensten doen en als het even kan ook nog een beetje toezicht erop houden.
  – CTIVD is een onafhankelijke commissie van 3 personen die permanent toezicht op de diensten houdt en regelmatig onderzoeksrapporten uitbrengt. In het voorstel voor de nieuwe wet zou dit CTIVD de bevoegdheid krijgen om de voorafgaande toestemming door de minister (voor bijv. afluisteren) te toetsen (maar niet te blokkeren).

  • Rejo Zenger

   Dank je wel voor je reactie. We kennen het verschil tussen deze twee vormen van het toezicht. Het bovenstaande anders geformuleerd: het gedoe rondom de parlementaire toezichtscommissie CIVD laat zien dat het zwaartepunt van het toezicht op het werk van de Nederlandse geheime diensten niet daar moet liggen. Daarom is het nieuwe wetsvoorstel ook op dat punt niet goed: de CIVD zou de doorslaggevende stem krijgen, ook in die situaties waarin de CTIVD al vastgesteld heeft dat de inzet van een tap in strijd is met de wet.

 2. Jasper van Weerd

  mooie TOR kaart, waarom ligt er een TOR node midden in de Gulf of Guinea?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.