Safe harbor in onstuimig weer

Bits of Freedom branches out

De Week
DOSSIER: Doe-het-zelf

Vlak voor de zomer spraken we met Open Rights Group (de digitale burgerrechtenbeweging in Engeland) over hun ervaringen met local groups. We gaven onszelf een schop onder de kont en gingen eens serieus nadenken over hoe we de Randstad uit konden komen.

 

Uitgangspunten
Bits of Freedom komt op voor de rechten van iedereen die in Nederland woont. Daarom vinden we het belangrijk dat de beweging cultureel en geografisch divers is. Op beide vlakken scoren we nu niet goed genoeg. Dat is waar de regio-coördinator/contributor/allround-superheld/navigator om de hoek komt kijken.

Een wat?
Een scherpzinnige ver-kijker. Iemand die actief is in zijn/haar gemeenschap en weet wat er speelt. Iemand die zich in wil zetten voor Bits of Freedom en mee wil bouwen aan een sterke internetvrijheidsbeweging. We denken dat zulke navigators naast geografische diversiteit, mogelijk ook voor meer culturele diversiteit zouden kunnen zorgen. Door niet alleen die mensen aan te spreken die uit zichzelf op zoek gaan naar onze onderwerpen, maar door het hebben van een lokale, fysieke aanwezigheid en de mogelijkheid om in een gemeenschap de diepte in te gaan.

Samen opbouwen
Momenteel zijn we met drie bevlogen vrijwilligers in gesprek. Samen werken we onder andere aan dit document waarin we uitgangspunten, afspraken en doelen vastleggen. Ook zullen we een Code of Conduct opstellen. Op beide documenten ontvangen we graag jullie input. Met deze twee documenten als leidraad hebben de navigators veel vrijheid om zichzelf en de lokale beweging naar eigen inzicht te ontwikkelen.

Eerste stap
We stellen jullie komende week met ingehouden uitbundigheid voor aan Bits of Freedoms eerste officiële navigator, woonachtig in Groningen. (Potentiële) sympathisanten, volgers, donateurs en vrijwilligers uit de buurt kunnen binnenkort terecht bij de eerste Bits of Groningen bijeenkomst. Tot die tijd ontvangen we graag jullie feedback: Wat wil je ons en de navigators meegeven?

Update: Meer weten over Bits of Groningen? Ontmoet navigator Nephtis, of lees hier over haar plannen.

 1. Sophia

  Hi,
  Even een reactie op dit initiatief. Ik volg jullie al jaren met interesse. het lijkt erop dat jullie nu een soort grass roots beweging op willen zetten. Er zijn vele goede voorbeelden te vinden over hoe dat in zijn werk gaat.

  M.b.t. het document, het raamwerk ziet er goed uit, en tussen de regels door lezend meen ik de concrete bedoeling ook te ontwaren, maar er zitten op dit moment erg veel generalisaties, container begrippen en open eindes aan en in.
  Waarom deze strategie? Waaruit blijkt (onderzoek?) dat er niet goed genoeg gescoord wordt?
  Wat doet een grassroot concreet? (uitputtende opsomming)
  Wat heeft een coordinator nodig om de doelen te verwezenlijken? Wat gaat hij doen?
  Hoe gaat de interne structuur er uitzien?
  Formulering kan ook sterker mijns inziens: “zouden kunnen zorgen voor” klinkt optioneel en laag op de agenda.
  “toplaag” is een woord wat zo multi interpretabel is dat het enorm verkeerd uitgelegd kan worden.

  my two cents, indien ik wat kan betekenen verder hoor ik het wel.

  • Evelyn Austin

   He Sophie!

   Goede punten, dank daarvoor.

   Je vraagt: “Waarom deze strategie? Waaruit blijkt (onderzoek?) dat er niet goed genoeg gescoord wordt?” Dat blijkt wanneer je naar onze websitebezoekers kijkt, maar ook als je kijkt naar de mensen die naar onze evenementen komen & wie zich geroepen voelt om mee te helpen als vrijwilliger. Denk je dat we hier in dit document nader op in moeten gaan?

   Een aantal van je andere vragen zullen gaanderweg pas beantwoord worden, je punten over de formulering ben ik het helemaal mee eens, daar gaan we ons over buigen. Wat ik vooral uit je bericht op lijk te maken, en correct me if I’m wrong, is dat je nog niet een goed genoeg beeld krijgt van wat er nou precies gaat gebeuren. Klopt dat?

   Als je ons wat vaker feedback zou willen geven met betrekking tot dit project of onze andere werkzaamheden, of via de mail verder wilt praten, stuur me een berichtje! Op evelyn.austin@bof.nl Dank alvast!

 2. Bas

  Wat bedoel je met het laatste woord: “profit”?
  Of heeft iemand met het document gerommeld?

  • Evelyn Austin

   Het lijkt erop dat er sprake is van “rommelen” ja… Ik moet je dus helaas het antwoord verschuldigd blijven 🙂

 3. Joeri

  Zeer enthousiast dat BoF naar Groningen toekomt! Ik ben sowieso bij de bijeenkomst.

 4. Sander van der Waal

  Goed initiatief om meer lokaal te organiseren, maar gegeven hoe klein Nederland is zou ik ervoor waken om er (initieel) teveel structuur in te stoppen.

  Wat zijn de dingen die je lokaal wilt coordineren? Ik neem aan alles wat je offline doet, en misschien wat online coordinatie om je offline werk mogelijk te maken.

  Gebaseerd op mijn ervaring bij Open Knowledge (http://okfn.org/network) zou ik adviseren om het worden van een coordinator zo makkelijk mogelijk te maken, maar wel af te spreken hoe je feedback krijgt (+ code of conduct). Targets niet te formeel maken maar wel verwachten dat de coordinatoren met een zekere regelmaat terugkoppelen – ook om te zorgen dat ‘slapende’ coordinatoren niet voorkomen dat anderen actief worden in een bepaalde regio.

  Misschien is het ‘chapter’ noemen een beetje een drempel voor mensen – uiteindelijk ben je onderdeel van dezelfde ‘community’ en bestaat het risico dat je teveel fragmenteert. Dus bijv. lokale mailinglijsten zouden m.i. alleen moeten worden gebruikt voor het coordineren van lokale activiteiten en alles wat nationaal relevant is zou je denk ik op de centrale maillijst willen hebben.

  • Evelyn Austin

   Hee Sander,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Volgens mij ben ik het overal heel erg mee eens. Dat maakt voor een wat saaie reactie. Ik ga er toch een schrijven.

   Goed dat je benadrukt dat we moeten waken voor bureaucratie, en je twijfels over het woord “chapter” delen we. De verhouding “lokaal” en “landelijk” moeten we nog uitvogelen, maar vooralsnog zou het lokaal vooral gaan om offline activiteiten zoals bijeenkomsten en bijvoorbeeld het organiseren van Privacy Cafe’s. Ik kan me voorstellen dat op een lokale mailinglijst ook gemeentelijk privacynieuws gedeeld wordt.

   Tot slot: je opmerkingen over targets en feedback nemen we mee… En als we je nog een keer aan je mouw mogen trekken over je ervaringen bij Open Knowledge, let me know!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.