• Menu

0 recente resultaten

Bescherm je privacy met hulp van het Privacy Café

Het gebruik van internet via een telefoon, tablet of laptop is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar jij bent niet de enige die kan zien wie je bent, wat je doet en waar je heen gaat. De vrijwilligers van Bits of Freedom organiseren Privacy Cafés om mensen te helpen met het beschermen van hun persoonlijke gegevens op internet.

Afgelopen vrijdag vond de meest recente editie plaats van het Privacy Café. Dit keer in het VondelCS in Amsterdam. De avond stond in het teken van cookies, tracking en big data-giganten zoals Google en Facebook. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomst werd een presentatie gegeven en werden Tips & Tricks gedeeld over hoe je je mobiele apparaat nu daadwerkelijk kan beschermen. Het is helemaal niet zo moeilijk om je veiligheid te vergroten, je moet er alleen even voor gaan zitten. Alle tips van de avond hier op een rijtje:

Bescherm je laptop
1. Heb je ook last van advertenties, banners en cookies die alsmaar weten wat je online hebt gedaan? Je kunt ze uitschakelen door middel van een adblocker, zoals µBlock. Zie hier het eenvoudige stappenplan.

2. Internetten kan veiliger met HTTPS Everywhere. Met deze tool wordt een veilige verbinding afgedwongen, als een website een versleutelde verbinding toestaat. Kijk hier hoe je dat makkelijk doet.

Bescherm je telefoon
1. Een iPhone slaat voortdurend op waar je bent. Je kunt er voor kiezen om deze locatiegegevens beter af te schermen, zodat ook Apple er niet makkelijk bij kan. Lees hier hoe.

2. Het chatprogramma Whatsapp is sinds 2014 in de handen van Facebook. Alle data van voor en na deze overname is nu van Zuckerberg en de zijnen. Zie het schema voor een overzicht van privacyvriendelijker chatalternatieven.

Geavanceerde bescherming
Voor de gevorderde internetgebruiker heeft het Privacy Café ook een aantal tips:
1. Versleutel je mailverbinding. Veel e-mail wordt standaard onversleuteld verstuurd en kan onderweg eenvoudig door anderen onderschept en gelezen worden. Gelukkig bieden de meeste mailproviders de mogelijkheid aan om dit aan te passen.

2. Gebruik van Tor. In plaats van een directe verbinding met een website, zorgt Tor ervoor dat je verkeer langs drie andere computers gaat. Dit betekent dat het veel moeilijker is om te achterhalen waar jouw computer zich bevindt.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer tips over hoe je je persoonlijke gegevens kunt afschermen? Ga naar: https://toolbox.bof.nl/ voor een overzicht!

Ook meedoen aan een Privacy Café ?
De ervaren vrijwilligers van Bits of Freedom reizen door heel Nederland om jong en oud van tips te voorzien om ervoor te zorgen dat hun persoonlijke informatie, persoonlijk blijft. Het is de bedoeling dat elke deelnemer aan het eind van de avond kennis en inzicht heeft om digitaal veiliger te leven.

Het volgende Privacy Café is op 3 oktober in Nijmegen. Wil je deelnemen? Meld je dan hier aan, en neem je laptop, tablet of telefoon mee. Toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op privacycafe.bitsoffreedom.nl check de twittertimeline @PrivacyCafe of mail naar privacycafe@bitsoffreedom.nl.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag