• Menu

0 recente resultaten

Google’s ‘Privacy herinnering’

Heb jij onlangs ook de pop-up met 'Privacy herinnering' van Google gekregen? En ben je benieuwd waarom Google je wilt informeren over welke gegevens worden opgeslagen en met welk doel?

Op 1 maart 2012 kondigde Google nieuwe privacyvoorwaarden aan. Meer dan zestig verschillende voorwaarden van verschillende Google-diensten zijn toen samengevoegd in één set die gelden voor alle diensten van Google.

google-one-policy-one-experience-20120229-114148

Naar aanleiding van dit beleid en het vooronderzoek door de Franse toezichthouder, heeft Nederland, als een van zes Europese landen, besloten onderzoek te doen op basis van onze eigen nationale privacywetgeving.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in 2013 in een 101 pagina's tellend onderzoekHier vind je het volledige odnerzoek van het CBP geconcludeerd dat Google handelde in strijd met de wet.

Het onderzoek focust op drie soorten gebruikers:
1. mensen met een Google-account;
2. mensen zonder Google-account die gebruik maken van open diensten van Google zoals de zoekmachine Search en de videodienst YouTube;
3. en mensen die geen gebruik maken van Google. In deze laatste groep verzamelt Google ook gegevens als deze gebruikers bijvoorbeeld één van de meer dan twee miljoen websites wereldwijd bezoeken met Google-advertentiecookies.

Uit het onderzoek blijkt dat informatie die in Google-diensten wordt ingevuld niet alleen wordt opgeslagen (bijvoorbeeld in Google Maps en YouTube), maar ook dat Google deze gegevens van gebruikers van verschillende Google-diensten aan elkaar koppelt zonder de gebruiker daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens op de juiste manier expliciet toestemming te vragen. Met deze koppeling van gegevens creëert Google een gedetailleerd profiel van de gebruiker.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het CBP in 2014 aan Google een last onder dwangsomHet College legt uit wat hoe deze last onder dwangsom tot stand is gekomen opgelegd. Dit betekende dat Google het beleid moest veranderen om aan de eisen van het CBP te voldoen. Negeert Google deze last, dan kon zij een boete riskeren van 15 miljoen euro.

Het CBP eiste dat Google drie maatregelen treft waaronder:
- Dat Google ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van gegevens uit de verschillende Google-diensten (persoonsgegevens verkregen uit de diensten Gmail, Drive, Google+, Google Play, Google Music, Search, Maps, YouTube en Analytics). Ondubbelzinnige toestemming kan niet worden verkregen door informatie hierover in de algemene (privacy)voorwaarden.

privacy-herinnering
Om aan deze maatregelen gehoor te geven, heeft Google onlangs een pop-up laten zien met 'Privacy herinnering'. Deze pop-up verschijnt bij iedere gebruiker nadat met een Google-account is ingelogd (groep 1). Er wordt uitleg gegeven over welke gegevens worden verwerkt, waarom deze gegevens worden verwerkt en dat de verworven gegevens worden gecombineerd. Ook als wordt doorgeklikt naar 'bekijk informatie over hoe Google gegevens gebruikt om de gebruikservaring te verbeteren' wordt diegene geïnformeerd over hoe persoonlijke gegevens worden gebruikt, en – heel belangrijk – dat de gebruiker verschillende opties zelf kan aanpassen. Als vervolgens onderaan de pagina wordt geklikt op 'andere opties' bestaat de mogelijkheid tot aanpassen van gegevens uit zoekopties, advertentie-instellingen, YouTube en browser gebaseerde beheeropties.

Voor de internetgebruiker is het fijn om inzichtelijk te hebben wat specifiek met persoonlijke gegevens wordt gedaan. Maar het door Google gegeven voorbeeld van het zoeken naar een restaurant en welk YouTube filmpje wordt gekeken, geeft niet de complexiteit van de situatie aan. Doordat Google al deze gegevens dag na maand na jaar opslaat, wordt een gedetailleerd persoonlijk profiel samengesteld. De voorbeelden geven een gesimplificeerd beeld van gegevens die Google al jarenlang heeft verzameld: werk, sociaal netwerk, locaties en interesses. Al deze gegevens zijn interessant omdat Google advertentiemogelijkheden verkoopt aan bedrijven die gebruik willen maken van deze profielen.

screenshot

Neem een kijkje wat Google al over jou heeft verzameld via 'mijn account'. Onder 'uw persoonlijke gegevens' zie je activiteitsopties. Van zoekopdrachten, plaatsen, apparaten en YouTube kun je je geschiedenis beheren. Wat vind jij ervan? Heb je het gevoel dat deze informatie volledig of onvolledig is? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Maar met de 'Privacy herinnering' pop-up wordt slechts voldaan aan de eerste groep gebruikers: mensen met een Google-account. Wat doet Google met de 2e en 3e groep gebruikers die geen account hebben? Voor zover wij kunnen zien wordt bij het gebruik van Google-diensten niet een dergelijke pop-up gegeven. Maar Google heeft nog even de tijd: uiterlijk 30 september dienen de tweede groep mensen te zijn geïnformeerd en uiterlijk 31 december 2015 dient de derde groep gebruikers op de hoogte te zijn gesteld over wat er nu daadwerkelijk met hun clicks gebeurd. We houden jullie op de hoogte.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag