Minister is te beroerd om te tellen

Google’s ‘Privacy herinnering’

‘Blockchainiacs’ en onafhankelijkheid
DOSSIER: Doe-het-zelf
DOSSIER: Jouw data

Heb jij onlangs ook de pop-up met 'Privacy herinnering' van Google gekregen? En ben je benieuwd waarom Google je wilt informeren over welke gegevens worden opgeslagen en met welk doel?

Credits:
Foto: Debs

Op 1 maart 2012 kondigde Google nieuwe privacyvoorwaarden aan. Meer dan zestig verschillende voorwaarden van verschillende Google-diensten zijn toen samengevoegd in één set die gelden voor alle diensten van Google.

google-one-policy-one-experience-20120229-114148

Naar aanleiding van dit beleid en het vooronderzoek door de Franse toezichthouder, heeft Nederland, als een van zes Europese landen, besloten onderzoek te doen op basis van onze eigen nationale privacywetgeving.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in 2013 in een 101 pagina's tellend onderzoekHier vind je het volledige odnerzoek van het CBP geconcludeerd dat Google handelde in strijd met de wet.

Het onderzoek focust op drie soorten gebruikers:
1. mensen met een Google-account;
2. mensen zonder Google-account die gebruik maken van open diensten van Google zoals de zoekmachine Search en de videodienst YouTube;
3. en mensen die geen gebruik maken van Google. In deze laatste groep verzamelt Google ook gegevens als deze gebruikers bijvoorbeeld één van de meer dan twee miljoen websites wereldwijd bezoeken met Google-advertentiecookies.

Uit het onderzoek blijkt dat informatie die in Google-diensten wordt ingevuld niet alleen wordt opgeslagen (bijvoorbeeld in Google Maps en YouTube), maar ook dat Google deze gegevens van gebruikers van verschillende Google-diensten aan elkaar koppelt zonder de gebruiker daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens op de juiste manier expliciet toestemming te vragen. Met deze koppeling van gegevens creëert Google een gedetailleerd profiel van de gebruiker.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het CBP in 2014 aan Google een last onder dwangsomHet College legt uit wat hoe deze last onder dwangsom tot stand is gekomen opgelegd. Dit betekende dat Google het beleid moest veranderen om aan de eisen van het CBP te voldoen. Negeert Google deze last, dan kon zij een boete riskeren van 15 miljoen euro.

Het CBP eiste dat Google drie maatregelen treft waaronder:
- Dat Google ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van gegevens uit de verschillende Google-diensten (persoonsgegevens verkregen uit de diensten Gmail, Drive, Google+, Google Play, Google Music, Search, Maps, YouTube en Analytics). Ondubbelzinnige toestemming kan niet worden verkregen door informatie hierover in de algemene (privacy)voorwaarden.

privacy-herinnering
Om aan deze maatregelen gehoor te geven, heeft Google onlangs een pop-up laten zien met 'Privacy herinnering'. Deze pop-up verschijnt bij iedere gebruiker nadat met een Google-account is ingelogd (groep 1). Er wordt uitleg gegeven over welke gegevens worden verwerkt, waarom deze gegevens worden verwerkt en dat de verworven gegevens worden gecombineerd. Ook als wordt doorgeklikt naar 'bekijk informatie over hoe Google gegevens gebruikt om de gebruikservaring te verbeteren' wordt diegene geïnformeerd over hoe persoonlijke gegevens worden gebruikt, en – heel belangrijk – dat de gebruiker verschillende opties zelf kan aanpassen. Als vervolgens onderaan de pagina wordt geklikt op 'andere opties' bestaat de mogelijkheid tot aanpassen van gegevens uit zoekopties, advertentie-instellingen, YouTube en browser gebaseerde beheeropties.

Voor de internetgebruiker is het fijn om inzichtelijk te hebben wat specifiek met persoonlijke gegevens wordt gedaan. Maar het door Google gegeven voorbeeld van het zoeken naar een restaurant en welk YouTube filmpje wordt gekeken, geeft niet de complexiteit van de situatie aan. Doordat Google al deze gegevens dag na maand na jaar opslaat, wordt een gedetailleerd persoonlijk profiel samengesteld. De voorbeelden geven een gesimplificeerd beeld van gegevens die Google al jarenlang heeft verzameld: werk, sociaal netwerk, locaties en interesses. Al deze gegevens zijn interessant omdat Google advertentiemogelijkheden verkoopt aan bedrijven die gebruik willen maken van deze profielen.

screenshot

Neem een kijkje wat Google al over jou heeft verzameld via 'mijn account'. Onder 'uw persoonlijke gegevens' zie je activiteitsopties. Van zoekopdrachten, plaatsen, apparaten en YouTube kun je je geschiedenis beheren. Wat vind jij ervan? Heb je het gevoel dat deze informatie volledig of onvolledig is? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Maar met de 'Privacy herinnering' pop-up wordt slechts voldaan aan de eerste groep gebruikers: mensen met een Google-account. Wat doet Google met de 2e en 3e groep gebruikers die geen account hebben? Voor zover wij kunnen zien wordt bij het gebruik van Google-diensten niet een dergelijke pop-up gegeven. Maar Google heeft nog even de tijd: uiterlijk 30 september dienen de tweede groep mensen te zijn geïnformeerd en uiterlijk 31 december 2015 dient de derde groep gebruikers op de hoogte te zijn gesteld over wat er nu daadwerkelijk met hun clicks gebeurd. We houden jullie op de hoogte.

 1. RinyWeb

  Ik heb voor de computer zoveel mogelijk uitgeschakeld dat met mijn privacy van doen heeft. Maar het is een heidens karwei. Google heeft er duidelijk belang bij om gebruikers het op die manier moeilijk te maken. Een simpele vink zou voldoende moeten zijn om alle privacy te waarborgen! Nu moet ik door een enorme hoeveel heid pagina’s heen om dat klusje enigszins te klaren. Voor m’n smartphone is het amper te doen om privacy te waarborgen.

 2. Michel

  Merkwaardig. Ik heb geen google account. Bij het ‘normaal’ openen van Firefox krijg ik die melding niet maar wel als ik een privévenster open. Die zou ik daar juist niet verwachten.

 3. J.

  Ja, natuurlijk probeert Google (of moeten we tegenwoordig Alphabet zeggen?) het zo moeilijk mogelijk te maken, om zo lang mogelijk alles van ons te kunnen vergaren (van A tot Z, dus daarom Alphabet…? :-]). Ik gebruik al lange tijd https://startpage.com/eng/protect-privacy.html?hmb=1 in plaats van Google. Ik gebruik ook Gmail niet meer – er zijn genoeg alternatieven, maar dat kost ook wat (uitzoek)werk en moeite… Maar je moet iets overhebben voor je privacy… Maar goed, als Plasterk straks z’n zin krijgt maakt het allemaal niet meer uit: dan ligt al het internet verkeer van Nederland voor het oprapen, en bij de NSA et al…

 4. Sander

  Ik heb mijn browser zo ingesteld dat elke keer dat ik ‘m afsluit, alle historie wordt weggegooid. Ik browse derhalve altijd met een schone lei, nooit ingelogd op Google, ondanks dat ik wel een account heb (je moet wel…). Zelfs voor mijn Facebook-account gebruik ik een dedicated browser.

  Toch zie ik de melding van Google.

  Ik heb ‘m een tijd genegeerd maar n.a.v. deze post maar eens doorgeklikt: Standaard staan alle verzamelopties aan, ik kan het allemaal wel uitzetten; maar dat plaatst dan cookies… En die wipe ik als ik mn browser sluit.

  Dus zo doet Google dat voor de 2e/3e groep, denk ik. Wat volgens mij in strijd zou zijn met de “ondubbelzinnige toestemming”: Ik kies er door m’n cookies weg te gooien natuurlijk niet voor Google ‘ondubbelzinnig’ toestemming te geven mijn gegevens te koppelen en verwerken…

 5. frans

  Ga nu de add-ons “Track Me Not” en “Do Not Track Me” op mijn Mozzilla browser proberen… Iemand ervaring mee?

 6. Anoniem

  Moet het vergaren van zulke gegevens zoals Google dat doet niet eigenlijk opt-in zijn in plaats van dat je ergens verstopt een opt-out kan vinden? Is dat geen vereiste van het CBP?

 7. Sander

  EFF (Electronic Frontier Foundation) heeft een eigen addon genaamd Privacy Badger uitgebracht die op een simpele manier een hoop ellende moet buitensluiten. Misschien is dat wat?

 8. Sander

  Dit vroeg ik mij ook af in mijn eerdere reactie.

  Het feit dat ik mijn cookies, waar Google in bijhoudt dat ik géén prijs stel op het ‘verwerken’ van mijn gegevens, weggooi houdt niet in dat ik ondubbelzinnig toestemming geef voor het verwerken van…

 9. Frank

  Ik heb deze pop up nog niet gezien. Heb wel gmail, maar heb pop-up-schermen standaard op ‘uit’ staan in Safari.
  Wat mij betreft is het dus niet genoeg dat Google deze informatie in de vorm van een pop up aanbiedt.

 10. Curly

  Misschien is het mogelijk als men de cookies van Google zodanig beïnvloed / manipuleert waarmee een ander beeld ontstaat voor Google !
  Of voortaan surfen met deze startpagina: https://startpage.com

 11. Rik

  Ik mijd Google sinds jaren, omdat ik al lang het gevoel hebben dat ze mijn gegevens voor eigen doeleinden gebruiken.
  Toch weet ik al even lang dat ze slimmer zijn dan ik en tóch over mijn gegevens beschikken. Hun economisch belang is oneindig veel groter dan mijn privacybelang…vindt Google.
  Goed dat er hier zo veel aandacht aan wordt besteed. We moeten gerechtvaardigde onrust zaaien.

 12. rob

  moet je voor de gein maar eens in de config van firefox kijken,
  about:config en dan op safebrowse zoeken.
  en raad eens bij welke site je dan uitkomt.

 13. 'anoniem'

  sinds zondag 11 october 2015 is het geen ‘blokje’ meer boven de zoekresultaten (als je google.com of (via de .com)) bezoekt.

  Het is nu een pop-up/overlay en de zoekpagina is nu onbruikbaar voor ieder die niet akkoord gaat met al hun praktijken (niet alleen het gebruiken van de zoekpagina) voor zover ik kan zien. Er is geen mogelijkheid om dit venster te sluiten zonder akkoord te geven.

  Het zoekvenster of de zoekresultaten (als je bij google bent gekomen via de ‘search-bar’ of ‘address bar’ of ‘selecteer woord, rechtsklik, zoek op google in het context-menu van de browser) zijn zichtbaar achter die verschrikkelijke ‘pop-up’/overlay waarin je gevraagd wordt om toestemming te geven voor schijnbaar alle 3 de categorieën.

  Ik heb geen google account (bewust) en nooit gehad (dus ook geen youtube of gmail of andere onzin van ze).

  De volgede bookmarklet (makkelijk om te zetten naar grease monkey script of custom stijlregels) bied soelaas (voor zolang het duurt):

  javascript:(function(e){e.parentNode.removeChild(e);})(document.getElementById(‘dialog_uid_0’));

  Ik snap terdege dat mijn toestemming niet wordt opgeslagen in een cookie; daarin wordt enkel opgeslagen mij niet meer lastig te vallen met die onzin.

  Ik vraag mij dan ook enkele dingen af:

  1 niemand in ons huishouden heeft een account of overeenkomst met google. Als nu een iemand (die dus ‘anoniem’ is bij google (dmv verwijderen cookies/privacy-mode)) toestemming geeft vanaf het ip-adres op de aansluiting, heeft dan iedereen in het huis (op dat ip-adres) vanzelf toestemming gegeven? Er is immers niets anders te tracken dan ip-adres (en wat os/browser gegevens en natuurlijk je alles-verklappende gebruikers-gedrag).
  Immers.. hoe bepaalt google welke ‘apparaten’ en/of gebruikers-accounts op apparaten van welke personen zijn?

  2: wie geen account heeft, kan niet echt veel ‘instellen’ wat betreft ‘privacy’.. Is mijn interpretatie correct ? :: wie toestemming geeft in het ‘nag-screen’ van google-search geeft daarbij toestemming om ook via google analytics getrackt te worden op websites die hij/zij bezoekt? Dus zelfs als je geen enkel google-product (met name maps, youtube en search) gebruikt?
  Wil iemand dit aub dringend uitzoeken en op de bits of freedom publiceren?

  Bij voorbaat dank!

 14. 'anoniem'

  Sorry, vergat de verborgen scroll-bar te fixen, update van de bookmarklet fix:

  javascript:(function(d,s){d.documentElement.style.overflow=’scroll’;d=d.getElementById(s);d.parentNode.removeChild(d);})(document,’dialog_uid_0′);

  en hier wat extra info over bookmarklets:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bookmarklet

  Helaas als je dit niet in ‘n automatisch grease-script gebruikt moet je deze bookmarklet elke page-refresh op google search uitvoeren.
  Het is zeg maar de ‘nee ik ga niet accoord op deze manier en zonder verdere duidelijkheid’-knop (zet ‘m dus maar in je bookmark-bar).

  Ik vergat trouwens nog vraag 3:
  Gaat het google-analetics script (waar de meeste ‘web-designers’ hun bezoekers ongevraagd mee opzadelen) binnenkort dan ook websites onbruikbaar maken totdat je EENmaal akkoord gaat met google je bezoek (adres,duur,tijdvanbezoek etc…) van vrijwel elke website mag opslaan, ook als je die website niet via google search bezoekt?

  Bij voorbaat dank.

 15. 'anoniem'

  En.. voor de compleetheid:

  eenmaal printscreen van zo’n google nag screen:

  http://imgur.com/ZFIuSf2

 16. Martin Hermes

  waarom komt het iedere dag weer terug terwijl ik akkoord gedrukt heb?

 17. Bellie

  Ook ik word bij elk bezoek getrakteerd op die nonsens. Jawel, ik heb een stuk of tien keer de voorwaarden aangepast, maar de melding blijft hardnekkig verschijnen. Het is net als die cookies meldingen op andere sites waar een normaal mens gek van wordt.

 18. nadja

  Dit probleem heb ik ook, ik heb het denk ik al zo’n 20x opnieuw ingesteld…

 19. pino

  MIsschien moeten we met z’n allen zo veel mogelijk foutieve informatie aan Google geven zodat ze niet meer weten welke informatie nu correct is. Dus gewoon zorgen dat Google 30 telefoonnummers, 200 woonadressen en 800 nationaliteiten van je heeft.

 20. Martha van Dam

  14 januari 2016

  Ook bij mij verscheen vandaag de melding en ook ik heb geen Google account echter nu wilde ik in de bankgegeven en alles ingevuld wachtwoord etc. Dan ingelogd maar dan verscheen dezelfde bank weer met de blanco inloggegevens. Bank gebeld en ja die zeggen dat het aan de computer ligt en browsergegevens moet verwijderen via browseropschonen.nl dat gedaan komt weer dat rotding van Privacy tevoorschijn en kan ik via google niet inloggen bij de bank wel via het gewone internet E tje
  Het ligt dus duidelijk aan chrome

 21. Rob

  Andere zoekmachine gebruiken, probleem opgelost

 22. Rob

  Mensen! Google is niet de enige zoekmachine…

 23. jan

  precies!of gebruik mozilla firefox

 24. Frans

  Jammer is dat de popup maar blijft opkomen. Komt dat misschien omdat ik niet klik op akkoord (de button die zo duidelijk is gemarkeerd) maar er voor kies om via ‘andere opties’ (nogal onduidelijk gemarkeerd) de instellingen die ik wil (tegen de zin van Google) te kiezen? En dat Google dan iedere keer weer probeert me over te halen. Net zo lang totdat ik, gek geworden, toch overstag ga?

  Ondanks alle regelingen met betrekking tot Google zoals in de wet vastgelegd vindt ik dat het ruim te kort schiet. De macht van Google reikt verder dan de wet…

 25. Bert

  “Een privacyherinnering van Google
  In overeenstemming met wetgeving ten aanzien van gegevensbescherming vragen we u even de tijd te nemen de belangrijkste punten van ons Privacybeleid door te nemen. Dit beslaat alle Google-services en beschrijft hoe we gegevens gebruiken en welke mogelijkheden u heeft. U moet dit vandaag nog doen”

  “U moet dit vandaag nog doen”.

  Nu kan ik het niet meer… Wat nu? Duckduckgo?

 26. Gudrun

  Ik heb precies hetzelfde probleem, Frans. Heb al 5 keer ‘andere opties’ aangepast en opgeslagen, maar Google blijft de pop-up plaatsen.
  Daarbij vind ik het geen stijl om dat om 5 minuten voor 12 ‘s nachts te doen en aan te geven dat het ‘vandaag nog MOET’.
  Wat is dit? internetmaffia?

 27. Gudrun

  Hetzelfde probleem hier..

 28. Gudrun

  Ha! telkens als je je cache opschoont en je geschiedenis en cookies verwijderd, zal Google opnieuw de pop-up ‘aanbieden’.
  Vroeg me al af waarom ze het niet simpelweg onthouden, daarom dus.
  Je wordt dus als het ware gestraft voor het schoonhouden van de computer.

 29. mbbcareconsult@gmail.com

  De google popup blijft terug keren, ondanks dat ik al twintigduizend keer akkoord ben gegaan. Hoogst irritant! Ik ga na een andere zoekmachine

 30. Anoniem

  De popup blijft terugkeren. Alles wat ik op uitschakelen heb gezet is weer ingeschakeld. De laatste optie over browsers kom ik niet eens doorheen. De add on kan ik niet downloaden omdat mijn browser niet geschikt is. Het is de windows 10 browser. Waarom die niet geschikt is, is mij niet duidelijk.

 31. Hubert van Loo

  De privacy herinnering blijft terugkeren ondanks het feit dat ik al meerde keren akkoord ben gegaan. Begint nou wel te irriteren. Ik den er over na om een ander zoekmachine te gaan gebruiken.

 32. Niek

  In de laatste optie (20 juni 2016) dat Google de privacy herinnering stuurt, kon ik niet verder na ‘andere opties’ te hebben doorlopen. De enige manier om verder te komen is akkoord gaan of het niet meer gebruiken.

 33. Willem

  Het is godsgruwelijk. Ik heb een zakelijk en een persoonlijk account bij Google en ik zie die )(^*&^(*&^(-herinnering 15 keer per dag.
  Ik weet het nu wel.
  Ik heb de instellingen ingesteld, al 100 keer, maar het houdt niet op.
  Verlos mij van die spam!

 34. Anoniem

  Er is een leuke browser addon “Paranoid browsing” meen ik die de hele dag door random websites bezoekt om jou zoekgedrag als een naald in de spreekwoordelijke hooiberg te verbergen.

 35. Anoniem

  Fucking irritant!

 36. DuckDuckGo

  De verlossing is nabij en het noemt DuckDuckGo :+)

 37. k

  BING

 38. p de vos

  het woord prive word niet begrepen door google

 39. Sil

  kanker

 40. Sil

  Wat een kanker website

 41. Koos

  Het is een ramp. Google draait de zaak om. Veel beter is het om alles uit te zetten, dan kun je aanzetten wat je wilt. Google heeft het nu moeilijk gemaakt voor mensen die wat anders willen dan zij voorstellen

 42. Huckleberry

  Met het gebruik van een andere zoekmachine ben je niet klaar. Ook als je andere diensten zoals Youtube gebruikt kom je hetzelfde fenomeen tegen. Zeer irritant, want het blijft komen ook als je het al enkele malen hebt uitgeschakeld. Een prima alternatief als zoekmachine vind ik Ixquick, die slaat niets op en je krijgt ook nauwelijks popup advertenties e.d.

 43. Piet

  Elke keer dat ik mijn cookies wis begint dit ‘feest’ opnieuw.
  Ongelooooofelijk irritant.

 44. Jelle

  Ook Google mag mijn basisinkomen betalen.

 45. John

  Als het zou helpen… Maar google trekt zich niets van die instellingen aan, bovendien verandert het voortdurend zodat ze je aan je kopen blijven zeuren, zodat je wel akkoord moet gaan. Het is gewoon chantage om hun zin te krijgen.

 46. janonnozel

  google is een walgelijk bedrijf, het begrip privacy kennen ze niet, net als hun zustertjes youtube, facebook… het is veel te lastig om dat nare bedrijf te omzeilen. Heb je eensamsung telefoon, dan word je bestookt met google rotzooi: alles is klaar om met google te gebruiken… helaas heeft mijn werk samsungs… en moest ik een google account aanmaken…gewoon een fake aangemaakt, ik ben geloof ik 83 en kom uit swasiland…met heel veel moeite heb ik wel de ineternet zoekmachine via duckduckgo in kunnen stellen, maar ook dat gaat niet zomaar… eerst verwees google search me naar ddg en kon t mij volgen…stickers op je brievenbus, met de mededeling dat je geen reclame rotzooi wilt ontvangen werken perfect, nu nog iets dergelijks tegen google

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.