• Menu

0 recente resultaten

De week in 292 woorden

Random klikkende muizen, verjaardagen en gewone mensen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 292 woorden.

Het nieuws van de week

Dit moet wel de Week van de Transparantie zijn. Een journalist vond, diep weggestopt in het jaarverslag van het ministerie van Veiligheid en Justitie, cijfers over het aantal keer dan de politie vorig jaar telefonie- en internetverbindingen afluisterde. Het voornaamste dat opvalt: de politie maakt geen onderscheid meer tussen telefoongesprekken en internetverbindingen. De cijfers zeggen verder niet veel, zo wordt niet duidelijk hoeveel mensen nou precies worden afgeluisterd.

Deze week publiceerde ook Vodafone haar transparantierapport. Daarmee wil Vodafone inzichtelijk maken hoe vaak de overheid klantgegevens opvraagt. Helder wordt dat niet. Vodafone vindt dat de overheid met meer cijfers en uitleg moet komen. Zij roept daarom de ambtenaren op meer helderheid te geven. Daarmee negeert daarmee haar eigen verantwoordelijkheid. Wat Vodafone wel goed doet is, net als vorig jaar, het illustreren van de problematiek en gevoeligheden. Veel bedrijven zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

5 if-I-were-you-I-would-reads

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag