De week in 423 woorden

Leerlingspionage, 33 setjes algemene voorwaarden en beeldherkenning. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 423 woorden.

Het nieuws van de week

Ook kinderen worden steeds vaker intensief gevolgd op internet. Vorig jaar wonnen de Nederlandse Scholen nog een Big Brother Award, maar dit lijkt scholen er niet te van weerhouden om heel dicht op de huid van hun scholieren te kruipen. Importunus is een organisatie die "digitaal ongewenst gedrag binnen educatieve instellingen tegen [wil] gaan". Zij maken onder andere software die álle communicatie op computers filtert en op basis van selectors doorstuurt naar vertrouwenspersonen, om jihadisme tegen te gaan. Ook lijken ze uit het artikel in De Volkskrant niet helemaal eerlijk te zijn: ‘De stichting Importunus zegt in nauw contact te staan met het CBP over het systeem. "Nou, niet hierover", reageert Tomesen [Van het College bescherming persoonsgegevens], "Wij hebben contact met Importunus over hun anti-pestprogramma. [..] We hebben het bepaald niet over dit programma gehad."’

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • De kop van dit artikel op de Guardian zegt eigenlijk al alles: ‘I read all the small print on the internet and it made me want to die‘. 1 week, 33 algemene voorwaarden, 146.000 woorden. Het resultaat: een heel grappig en verhelderend verslag over wat je online geacht bent wel en niet te doen.
  • Zeg eens eerlijk: Heb je je altijd afgevraagd wat (software) code nu precies is? Paul Ford heeft de wereld een stukje beter gemaakt door voor Bloomberg het epische What is code? te maken. Met meer dan 38.000 woorden moet je wel even doorlezen. Maar wees nogmaals eerlijk: We kunnen het ons toch écht niet meer veroorloven om dit niet te begrijpen?
  • Een aantal jaar geleden kon het neurale netwerk van Google al kattenvideo’s op YouTube herkennen en met hun nieuwe foto app heeft Google laten zien dat ze over zeer geavanceerde beeldherkenningsalgoritmes beschikken. In een mooie post op hun onderzoeksblog laten de Google onderzoekers zien hoe volgens het neurale netwerk de platonische ideaalbeelden van bepaalde dieren en objecten eruit zien.
  • De EFF brengt jaarlijks Who Has Your Back uit, een overzicht van hoe goed de grote Amerikaanse technologiebedrijven hun gebruikers beschermen tegen verzoeken vanuit de overheid. Op Wired legt Andy Greenberg uit op welke manier Google het een stuk slechter doet dan de vorige jaren en dat het beleid van Whatsapp belabberd is (vind hier trouwens een alternatief voor Whatsapp…).

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.