De week in 423 woorden

Vrijwilligersonderzoek deel 1/3: Wat maakt een beweging?

Hoe politici de afgelopen veertien jaar over vrijheid debatteerden
DOSSIER: Doe-het-zelf

Bits of Freedom wil de internetvrijheidsbeweging in Nederland faciliteren en doen groeien, zowel in aantallen als in slagkracht. Het is een taak die we serieus nemen. Ook uit eigenbelang: alleen kunnen we het immers niet. Daarom sprak ik met tien van onze vrijwilligers uitgebreid over hoe we het doen. De belangrijkste punten uit dat onderzoek heb ik in drie blogs gebundeld.

Onderzoek
Bieden we mensen genoeg kansen en voldoende ondersteuning om zich in te zetten voor internetvrijheid? Is Bits of Freedom helder over haar doelen en passen we genoeg hoor en wederhoor toe met de brede internetvrijheidsbeweging? Maken we genoeg gebruik van de expertise uit de beweging? Deze en andere vragen wilden we beantwoord zien. Wat blijkt? We hebben nog wel wat te leren.

Die resultaten bespreken we in een volgende blogpost. Nu eerst de beweging.

Wat maakt een beweging?
Een beweging is een sociale economie die draait op communicatie, vertrouwen en vermogen. Deze drie elementen moeten aanwezig zijn wil de beweging optimaal functioneren. Naar aanleiding van de gesprekken die ik met onze vrijwilligers had, heb ik deze drie elementen uiteengezet in het kader van de internetvrijheidsbeweging en de rol van Bits of Freedom daarbinnen.

Communicatie
De internetvrijheidsbeweging heeft een gemeenschappelijk overkoepelend doel, namelijk internetvrijheid. Bits of Freedom stelt gaandeweg voor zichzelf kleinere doelen die bijdragen aan dit grote doel. Bijvoorbeeld het waarborgen netneutraliteit. Actuele ontwikkelingen in het bedrijfsleven, politiek en technologie beïnvloeden de positie van de organisatie, de kleinere doelen die we gaandeweg stellen en de strategieën die we hanteren om deze doelen te bereiken. Het is van groot belang dat hierover naar de bredere beweging toe helder gecommuniceerd wordt. Doelen dienen immers door de hele beweging gedragen te worden en dat kan alleen als de manier waarop ze tot stand komen transparant is. Bijvoorbeeld het afwegen van welke dossiers voorrang krijgen. In dit proces – en ook later – is het belangrijk dat de rol van Bits of Freedom expliciet wordt gemaakt.

Vertrouwen
De beweging moet overtuigd zijn van de visie, het belang en de urgentie van de beweging. Met andere woorden: iedereen die deel uitmaakt van de internetvrijheidsbeweging moet overtuigd zijn van het feit dat internetvrijheid waarborgen belangrijk is, dat het in ieders belang is, en dat we ons er nu voor in moeten zetten omdat het straks misschien wel te laat is.

Vermogen
De beweging moet overtuigd zijn dat de ingeslagen weg zal leiden tot het gewenste resultaat. Voor Bits of Freedom betekent dit dat de organisatie de beweging moet overtuigen dat zij het vermogen heeft op te komen voor de internetvrijheid van alle burgers. De doelen die gesteld zijn moeten duidelijk zijn, maar ook de weg ernaartoe. Bits of Freedom stippelt een duidelijk pad uit richting het gemeenschappelijke doel, en stelt aan de beweging gereedschap beschikbaar om het doel te bereiken. Dit geldt zowel voor grote als kleine doelen.

Als deze drie elementen aanwezig zijn, kan er in de beweging een gevoel van saamhorigheid en belonging ontstaan. Dit is de kern van een sterke gemeenschap.

We delen de resultaten van dit onderzoek niet alleen omdat we transparantie belangrijk vinden. We willen graag weten wat jij denkt. Heb je vragen over bovenstaande punten, wil je iets toevoegen of opmerken? Hebben we iets over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.