• Menu

0 recente resultaten

De week in 499 woorden

Kardashian-selfies, Do Not Track en Facebookfittie III. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 499 woorden.

Het nieuws van de week
Afgelopen week kregen we inzage in de gelekte documenten waaruit bleek dat de Duitse geheime dienst in 2005 interesse had in maar liefst 71 kabels van KPN. De eerste vraag is nu of ze die kabels graag wilden tappen of dat dat ook echt gebeurd is. Oftewel, was het een hit list of een wish list? De Correspondent schreef een stuk waarin ze helder uiteen zetten wat nu wel duidelijk is, en wat niet. Wij vinden in elk geval dat er meer transparantie moet komen over de samenwerking van Nederlandse met buitenlandse geheime diensten en over in hoeverre Nederlandse bedrijven mee moeten werken met onze geheime diensten.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Holy mack! En daarmee bedoelen we Mozes kriebel! Wat een geweldige interactieve documentaire is Do Not Track. De makers laten je in verschillende afleveringen niet alleen zelf ontdekken, maar ook ervaren hoe profiling werkt.
  • Philip Zimmermann, bedenker van PGP, verhuisde zijn bedrijf van de Verenigde Staten naar Zwitserland vanwege zijn onvrede met de surveillance maatregelen in Amerika. “Every dystopian society has excessive surveillance, but now we see even western democracies like the US and England moving that way,” he warns. “We have to roll this back. People who are not suspected of committing crimes should not have information collected and stored in a database. We don’t want to become like North Korea.”
  • Fittie CBP vs Facebook, deel III. We schreven eerder al over de voorgaande delen. Vorig jaar besloot het College bescherming persoonsgegevens onderzoek te doen naar de privacyvoorwaarden van Facebook. Het CBP dwingt Facebook nu informatie te verschaffen. Dat moest onder druk van het opleggen van een last onder dwangsom, die nu is opgeschort. We zijn nu al benieuwd naar deel IV!
  • Deze week verscheen Selfish van Kim Kardashian, een wervelende tour door het leven van Kardashian gezien door… haar selfies. Naast dat het een intrigerend beeld biedt van de ontwikkeling van het merk “Mrs. Kardashian West”, is het de evolutie van de selfie zelf die de aandacht trekt. Van de steeds onzichtbaarder wordende technologie tot de veranderende afbeeldingsformaten om tegemoet te komen aan de dominante sociale media. Schrijvers Sam Riviere en Naomi Skwarna schreven er interessante stukken over.
  • We waren wel even trots toen we deze alinea van Cory Doctorow in the Guardian lazen: “Now it’s 2015, and if there’s one thing that gives me hope for the future, it’s the sheer proliferation of activist groups whose cause is, in some way or another, internet freedom. Every EU nation has a group of its own, from the UK’s Open Rights Group (disclosure: I co-founded ORG) to the Netherlands’ Bits of Freedom, and dozens more. Not because the most important fight we have is the internet – there are far more pressing issues than how we regulate the net, from climate change to economic injustice. But every one of those fights will be won or lost on the internet, which makes the fight for the net the most foundational fight, if not the most important.”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag