De week in 313 woorden

Bevrijdingsdag in het teken van internetvrijheid

During World War II, we did have something to hide
DOSSIER: Doe-het-zelf
DOSSIER: Evenementen

5 mei 2015 wordt een drukke dag voor Bits of Freedom. Tijdens Bevrijdingsdag doen we maar liefst drie grote evenementen. ’s Ochtends beginnen we met de lancering van de vernieuwde Internetvrijheid Toolbox. ’s Middags bemannen we de Mobiele Wasstraat in het Westerpark in Amsterdam, alwaar we telefoons vrij houden van ongewenste pottenkijkers. En de dag wordt afgesloten met de Godwin-lezing door journalist en auteur Cory Doctorow. We hebben er heel veel zin in!

Internetvrijheid Toolbox

Wat een goeie kick-off van deze dag. Op bof.nl/toolbox staan straks praktische adviezen en tools om je vrijheid en privacy online te beschermen. Welke alternatieven zijn er voor WhatsApp? Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi? Hoe versleutel ik mijn e-mail? De Internetvrijheid Toolbox geeft op deze en veel meer vragen antwoord. Van beginners tot gevorderden; binnen een aantal minuten kunnen elke internetter zijn smartphone en laptop veiliger maken. En op welke dag kan dat beter dan op Bevrijdingsdag? En dat met dank aan tientallen vrijwilligers die ontzettend veel tijd en liefde hebben gestoken in dit project!

Mobiele Wasstraat

Iedereen die een Bevrijdingsfestival gaat bezoeken, raden we aan naar het Westerpark in Amsterdam te komen. Tussen de muziekoptredens en rijdende keukens van het Amsterdams Bevrijdingsfestival/Het Vrije Westen hebben wij een Mobiele Wasstraat. Met hulp van ontwerpcollectief De Lopende Band boenen wij je mobiel voor je. Een schone mobiel is een mobiel waarmee je kunt communiceren zonder pottenkijkers. Bellen zonder te worden afgeluisterd, browsen zonder te worden getracked. Bevrijd je telefoon ook van ongewenste gluurders! En laat je mobiel van binnen en buiten schoonmaken.

Godwin-lezing

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, sluiten we de dag af met een van onze helden. We zijn er trots op dat de Godwin-lezing dit jaar wordt uitgesproken door niemand minder dan Cory Doctorow. Je kent hem misschien van zijn stukken over internetvrijheid voor The Guardian, van zijn romans, het blog Boing Boing of van zijn werk als internetactivist. Doctorow zal in de vernieuwde Ledenlokalen van Artis, de plek van het voormalige bevolkingsregister, spreken over privacy, de NSA en de Stasi. Daarover zegt Cory Doctorow zelf:

“It’s tempting to compare NSA mass surveillance to the GDR’s notorious Stasi, but the differences are more illuminating than the similarities. The Stasi needed one snitch for every 50 people; one NSA spook can keep watch on 10,000 or more people.”

Gespreksleider van de avond is Maurits Martijn, journalist met expertise in Technologie en Surveillance bij De Correspondent. Ook Artis-professor Erik de Jong zal spreken.

Vorig jaar was de eerste Godwin-lezing, het was meteen een groot succes. Hans de Zwart trapte af met zijn lezing ‘In de Tweede Wereldoorlog hadden we wél wat te verbergen‘, dat is nu ook vertaald in het Engels ‘During World War II, we did have something to hide‘.

Mocht iemand die dag nog een Energy Booster, extra sterke koffie of een Club Mate willen langsbrengen, dan horen we dat graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.