• Menu

0 recente resultaten

De week in 313 woorden

GIFjes, Facebook-fittie en fitness. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 313 woorden.

Het nieuws van de week

Facebook vs CBP, deel II. Nadat het College Bescherming Persoonsgegevens eind vorig jaar een onderzoek startte naar Facebook, slaat Facebook nu terug door de privacytoezichthouder voor de rechter te slepen. En in een opinie in de Financial Times schrijft een topman dat het bedrijf last heeft van verschillende nationale toezichthouders. “National regulators in a number of countries, including Belgium and the Netherlands, appear to be initiating multiple, overlapping investigations of Facebook, revisiting basic questions about how our services work.

Facebook lijkt de rollen om te willen draaien. Een sociaal netwerk met landen, in plaats van landen met een sociaal netwerk. (Om Joris Luyendijk bij De Wereld Draait Door te parafraseren toen hij vertelde over de problemen van toezicht op banken.) Deel III volgt vast op korte termijn, we houden het voor je bij.

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Hoe je aan 75 Braziliaanse fitness-fanatiekelingen of 1000 bereidwillige Amerikaanse vrouwen tussen de 20 en 30 komt? Click Farms weten er wel raad mee. Zij leveren social ghosts, identiteiten die alleen op sociale media bestaan. In de New Republic schrijft Doug Bock Clark over het ontstaan, de waarde en de consequenties van deze bonte markt.
  • Prosthetic Knowledge geeft ons meerdere keren per week mooie GIFjes van interessante internet-gerelateerde kunst. Zo ook deze week. Bekijk bijvoorbeeld het project Recognized Faces van Kristoffer Ørum. Hij maakt elke dag een gezicht op basis van de top Google zoektermen van die dag.
  • Frank Pasquale schreeft het boek ‘The Black Box Society: The Secret Algorithms That Control Money and Information’. Op de Guardian pleit hij voor een Europese toezichthouder die de monopolistische instincten van bijvoorbeeld Google, Facebook en Apple zou moeten temmen ter bescherming van burgers, overheden en startups.
  • De persoon naar wie de Godwin-lezing is vernoemd, Mike Godwin, heeft Hans’ tekst ook gelezen, zo tweette hij ons. Tof! We hebben hem meteen uitgenodigd voor de jubileum-editie in 2024.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag