Cory Doctorow vergelijkt NSA met Stasi tijdens Godwin-lezing op 5 mei

Samen met De Correspondent en Artis organiseren we dit jaar de tweede Godwin-lezing. En we zijn er trots op dat de spreker niemand minder is dan Cory Doctorow. Je kent hem misschien van zijn stukken over internetvrijheid voor The Guardian, van zijn romans, het blog Boing Boing of van zijn werk als internetactivist.

Update: Helaas, we kunnen geen plekken meer reserveren voor deze Godwin-lezing. We zullen de avond vanaf 20.30 uur via een livestream uitzenden.

Tijdens zijn lezing op Bevrijdingsdag zal hij historische parallellen trekken tussen de NSA en de Stasi. Daarover zegt Cory Doctorow zelf:

“It’s tempting to compare NSA mass surveillance to the GDR’s notorious Stasi, but the differences are more illuminating than the similarities. The Stasi needed one snitch for every 50 people; one NSA spook can keep watch on 10,000 or more people.”

Gespreksleider van de avond is Maurits Martijn, journalist met expertise in Technologie en Surveillance bij De Correspondent. Naast Cory Doctorow zullen ook Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom, en Artis-professor Erik de Jong spreken.

Godwin
De naam van de lezing is een verwijzing naar de ‘wet’ van Mike Godwin, die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Wie het aandurft in discussies een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te maken, krijgt algauw het verwijt een ‘Godwin’ te maken. De negatieve connotatie van de Godwin creëert een taboe op iedere historische vergelijking. Bits of Freedom wil dit taboe doorbreken en gelooft dat we met een oog op het verleden de discussie over staatssurveillance en privacy via historisch besef juist verder kunnen brengen.

Bevolkingsregister
Welke plek leent zich beter voor een historische vergelijking op het thema privacy dan het voormalig bevolkingsregister? Daarom zijn we zeer verheugd dat we de lezing kunnen organiseren in de Blauwe Sterrenzaal van Artis, de plek waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het bevolkingsregister was gevestigd. In 1943 pleegde het verzet een aanslag op dit register om te voorkomen dat de zeer gedetailleerde persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter. Het register ging deels in vlammen op.

Aanmelden
Kom ook! Er is in deze intieme zaal nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveer daarom nu snel je kaarten. Niet getreurd als dat vol is, we zullen de lezing ook uitzenden via een livestream. Met dank aan Sebastiaan ter Burg! De link daarvan volgt nog, hou deze post of onze Twitter timeline in de gaten. Ook zal De Correspondent de tekst van de lezing publiceren.

Praktische informatie
Wanneer: 5 mei
Inloop: 20.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Voertaal: Engels
Waar: Blauwe Sterrenzaal, Artis
Kosten: 10 euro, gratis voor personen die geboren zijn voor 6 mei 1945
Kaarten reserveren: https://www.bof.nl/godwin-lezing/ Helaas, we kunnen geen plekken meer reserveren voor deze Godwin-lezing. We zullen het via een livestream uitzenden. Hou deze blogpost of onze Twitter-timeline in de gaten voor de link.
Bereikbaar: http://www.artis.nl/bezoekersinfo/route-parkeren/

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.