Bevrijd jezelf: 5 mei lanceren we de Internetvrijheid Toolbox

De week in 432 woorden

Nederland organiseerde de Global Conference on Cyberspace 2015: wij cyberden mee

Geheime diensten die iets te verbergen hebben, tunnels en privacytrends. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 432 woorden.

Het nieuws van de week

Deze week gaf Duitse krant Die Zeit een fascinerend inkijkje in hoe geheime diensten samenwerken en hoe de uitwisseling van informatie tussen die diensten werkt. De NSA en de Duitse geheime dienst, de BND, werkten samen. De NSA gaf zoektermen aan de BND. Die doorzocht dan haar eigen databases daarop. Maar de NSA gaf jarenlang meer zoektermen dan mocht volgens de regels van de BND en de BND heeft dit nooit doorgegeven aan de Duitse regering, uit angst dat ze zelf geen informatie meer van de NSA zou krijgen.

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Tommy Wieringa schreef dit jaar de Kousbroeklezing ‘Niemands meester, niemands knecht‘: “De woorden ‘fraude’ of ‘terrorisme’ zijn het Sesam-open-u van de privacy; noem ze en ons privéleven wordt openbaar en onze grondrechten verdampen. De al dan niet fictieve Dritte im Bunde bedreigt, als hij de ruimte krijgt, ons welzijn en onze individuele vrijheid. En om onze vrijheid op lange termijn te beschermen, maakt de overheid zich er op korte termijn meester van. Aan het monsterverbond dat is gegroeid tussen burger en overheid, ligt de angst voor een derde ten grondslag – angst die levend gehouden en aangewakkerd moet worden om effectief te zijn. De overheid gedraagt zich als een pooier, die beschermt wie zij in feite gijzelt.”
  • Voor Mediaforum beschreef Ot van Daalen (oud-directeur van Bits of Freedom) tien privacytrends: Van de relevantie van Snowden tot de rol van toezichthouders en het Europees Hof, er staan er inmiddels al negen online.
  • Ook de Belastingdienst is vrolijk aan het profilen. In een interview aan De Correspondent geeft algemeen directeur Hans Blokpoel aan hoe hij daarover denkt. Hij stelt de toehoorder gerust: om te voorkomen dat ze over de grens gaan, heeft hij een ‘veiligheidsventiel’ ingebouwd. Maar bij kritische navraag naar dat ventiel, wil hij er maar weinig over kwijt.
  • De Nederlandse Leanne Wijsma, probeert soms te ontsnappen aan het leven waarin we continu achter een beeldscherm zitten, waar hier en nu niet meer helder afgebakend zijn. Ze moemt dat ‘liquid reality’. Dat ontsnappen moet je heel letterlijk nemen. Leanne graaft namelijk tunnels. Ze maakt een gat op een bepaalde plek en komt een paar meter verder weer de grond uit. En dat alles terwijl ze het filmt.
  1. Peter

    Wat betreft die samenwerkingg tussen NSA en BND: daarbij ging het om selectors (e mail en IP adressen, telefoonnummers e.d.) die de NSA aan de BND doorgaf om daarmee met name het satellietverkeer (dus geen databases) te filteren dat de BND in Bad Aibling onderschept. Vooralsnog lijkt het erop dat de BND de selectors die niet aan de afspraken voldeden er grotendeels uit heeft weten te halen voordat deze in de filtersystemen actief werden. Nader onderzoek zal hier meer duidelijkheid over moeten verschaffen,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.