• Menu

0 recente resultaten

Nederland organiseerde de Global Conference on Cyberspace 2015: wij cyberden mee

Het was cyberweek in Nederland. En dat hebben we geweten. Na een onderdompeling in het cybercircus is het nu tijd om de balans op te maken. Over olifanten, drones en lastige spagaten.

Er staat een olifant in de hal
Voorafgaande aan de conferentie waren we dinsdag samen met Free Press Unlimited, Greenhost en een enorme olifant op het Plein voor de Tweede Kamer, waarmee we duidelijk wilden maken dat massa surveillance een belangrijk onderwerp is dat op de conferentie besproken zou moeten worden. Op de woensdagochtend voor de conferentie waren de olifant en wij op de persconferentie waar we deze oproep nogmaals deden.

De conferentie zelf werd even later geopend door minister-president Mark Rutte, die vooraf werd gegaan door een heuse cyberdans. Tijdens het eerste panel werden we niet teleurgesteld: Nnenna Nwakanma van de World Wide Web Foundation gaf aan dat vrijheid op het internet, mede door massasurveillance, nog nooit zo onder druk heeft gestaan als nu.

Internet of things
Gedurende de twee dagen waren er ook allerlei toespraken van landen, zoals bijvoorbeeld China, die in drie minuten konden aangeven dat ze een open en vrij internet van cruciaal belang vinden. Daarnaast waren er tal van panels, onder meer over de ethiek bij het gebruik van algoritmes en over privacy. Die waren fascinerend, maar niet zo mind-boggling als Vint Cerf die tijdens een presentatie met zijn gedachten een drone bestuurde.

Over Vint Cerf gesproken, hij sprak ook op de unconference van Open State Foundation, waar wij over het hackvoorstel een hele interessante discussie hadden met de aanwezigen. In de pauze sprak Vint Cerf over een belangrijk probleem: de beveiliging en interoperabiliteit van apparaten die samen ´the internet of things´ gaan vormen. Zoals Axel Arnbak ook in zijn opinie in het Financieel Dagblad aangaf, is het enorm belangrijk dat al die apparaten zo goed en optimaal mogelijk beveiligd worden – en daar is internationale afstemming voor nodig.

Opinie
Dat was ook een onderwerp van de opinie die we voor het Reformatorisch Dagblad schreven: om internationale problemen op te lossen heb je een internationale oplossing nodig. Daarnaast schreven we over de spagaat waar Nederland met het ´hackvoorstel´ zich in bevindt: aan de ene kant toont het goede initiatieven om internetveiligheid te vergroten, zoals de meldplicht cybersecurity, aan de andere kant ondermijnt het hackvoorstel diezelfde veiligheid.

Overleg
Het internationale aspect waar we hierboven over schreven is voor ons werk natuurlijk ook belangrijk. In de marge van de conferentie hebben we gelukkig veel kunnen overleggen met andere burgerrechtenorganisaties die ook op de conferentie waren. Een goede zaak, omdat we op veel terreinen met elkaar samenwerken en we van elkaar kunnen leren wat er goed gaat, maar ook wat we nog beter kunnen doen. En het heeft niet zoveel zin om alleen in Nederland dingen goed te regelen, als dat vervolgens weer wordt ondermijnd in andere landen.

De conferentie is nu weer voorbij, maar wij zijn er nog niet klaar mee: Nederland heeft een aantal mooie woorden gesproken, nu is het tijd om de regering ook aan die woorden te houden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag