• Menu

0 recente resultaten

Oproep aan Juncker: breek privacy niet af tot slechter dan nu

Gister stuurden we met 65 andere burgerorganisaties een bezorgde brief naar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (een soort Europees president). Daarin zeggen wij dat de onderhandelingen over de nieuwe privacyregels slecht verlopen en roepen wij hem op dit te stoppen.

Al sinds 2012 werkt Europa aan een volledige herziening van alle privacyregels. De oude regels (in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens) stammen uit 1995. Dat is dus vóór Google en vóór Facebook. Hoewel dat al pijnlijk ouderwets is, zijn in rap tempo big data en de internet of things in opkomst. Extra bescherming tegen profileringstechnologieën en het gebruik van medische data is bijvoorbeeld hard nodig. En extra mogelijkheden om die regels te handhaven!

Bij de lancering van de nieuwe regels, erkende de Commissie het belang van extra bescherming in het kader van nieuwe technologieën. Daarom gaf zij destijds aan dat er bij de herziening één streep in het zand zou worden getrokken: de beschermingsniveaus van het nieuwe kader zouden niet onder het huidige niveau (uit 1995) mogen vallen.

Zoals we al eerder aangaven, gaat het echter snel bergafwaarts met de nieuwe privacyregels in Europa. Hoewel het voorstel van de Europese Commissie redelijk was, maar vooral de amendementen van het Europees Parlement de nieuwe regels de goede kant opduwden, lijken nu de regeringsvertegenwoordigers in de Raad die bescherming uit te kleden (zie nog een extra analyse van EDRi – de Europese koepelorganisatie voor burgerrechtenorganisaties) . Wij hebben daarom nu een brief naar de Commissievoorzitter gestuurd, waarin wij hem vragen vast te houden aan de belofte die namens de Commissie is gemaakt. Het beschermingsniveau mag niet onder het huidige niveau vallen en niet in strijd zijn met mensenrechten. De brief ging cc naar vice commissarissen Timmermans (rechtsstaat en grondrechten) en Ansip (digitale markt).

Het is heel belangrijk dat we nu een rode lijn trekken en privacybescherming niet verder zakt. Om dat belang te onderstrepen is de brief niet alleen ondertekend door Europese burgerrechtenorganisaties, maar ook door organisaties uit andere delen van de wereld. Europa zet wereldwijd de standaard voor mensenrechtenbescherming en dat moet zo blijven!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag