Geef 30 seconden voor onze Nederlandse netneutraliteit!

De week in 277 woorden

Afspraak met de minister over visie op privacy

Facebookpoetsen, hologrammen en Truecrypt. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 277 woorden.

Het nieuws van de week

Precies vorige week verzonden we met 32 partijen een oproep aan de minister van veiligheid en justitie waarin we hem opriepen een fundamentele visie te ontwikkelen rondom het thema privacy in de verhouding tussen overheid en burger. In reactie daarop zijn we officieel uitgenodigd door Ard van der Steur om aanstaande maandag langs te komen. Onze vraag aan jou is: Wat zou jij de minister willen meegeven?

5 if-I-were-you-I-would-reads

 • Wie zich zorgen maakt over privacy op Facebook: ontwerper Silvio Lorusso laat zien hoe je je Facebook-profiel schoon houdt.
 • John Oliver ontmoet Edward Snowden in Last Week Tonight. We zouden er veel woorden aan vuil kunnen maken, doen we niet. Kijk zelf.
 • Het Open Crypto Audit Project heeft als doel om vrije software te ondersteunen bij het op veilige wijze implementeren van cryptografie. Op dit moment zijn ze bezig met een audit van het open source versleutelingsprogramma Truecrypt. Er is net een nieuw rapport (PDF) verschenen en Matthew Green vat het samen: het lijkt er nog steeds op dat Truecrypt een relatief goed stukje crypto is.
 • Onze oud-fellow Ashkan Soltani is nog steeds goed bezig als ‘Chief Technologist’ van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Ze gaan zich namelijk nu richten op het transparant maken van algoritmes. Doel is om ze beter te begrijpen en er daarmee voor te zorgen dat ze niet leiden tot discriminatie of andere negatieve gevolgen.
 • De New Yorkers zijn volhardende mensen. Dat bleek deze week maar weer toen er 1) een buste van Edward Snowden verscheen 2) deze werd verwijderd 3) de verdwenen buste min of meer direct vervangen werd met een hologram.
 1. susan heklicht

  Dat de makers van TrueCrypt zelf het gebruik afraden is niet bepaald vertrouwenwekkend. Inmiddels bestaan er OpenSource varianten van TrueCrypt, waarvan VeraCrypt ( https://veracrypt.codeplex.com ) het meest betrouwbaar lijkt. VeraCrypt gebruikt langere encryptiesleutels dan TrueCrypt. Het nadeel daarvan is dat TrueCrypt-bestanden niet met VeraCrypt te openen zijn.

  • Rob Berkers

   De redenen waarom de makers van TrueCrypt afraden zijn nogal vaag. En hun advies om BitLocker te gaan gebruiken is helemaal twijfelachtig.

   Inmiddels is er een andere groep die TrueCrypt onder hun hoede heeft genomen: TrueCrypt Next ( https://truecrypt.ch/ )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.