De week in 277 woorden

Afspraak met de minister over visie op privacy

Gezocht: gezichten en een voice-over
DOSSIER: Politie

Precies vorige week verzonden we met 32 partijen een oproep aan de minister van veiligheid en justitie waarin we hem opriepen een fundamentele visie te ontwikkelen rondom het thema privacy in de verhouding tussen overheid en burger. In reactie daarop zijn we officieel uitgenodigd door Ard van der Steur om aanstaande maandag langs te komen. Onze vraag aan jou is: Wat zou jij de minister willen meegeven?

Donderdag 2 april begon met media-aandacht bij o.a. NOS en NRC, waarna ook online de ondertekeningen binnenstroomden op visieopprivacy.nl. Inmiddels zijn er kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren en worden er binnenkort nog meer vragen gesteld door de SP en D66.

Maar dat was nog niet alles. We ontvingen dus ook een mail waarin we werden uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie.

Het is natuurlijk mooi dat we zijn uitgenodigd, we zijn erg benieuwd naar de gedachten van de nieuwe minister over dit onderwerp. Maar dat is voor ons niet genoeg. Tijdens de bijeenkomst zullen we er bij sterk op aandringen om niet alleen in gesprek te gaan maar ook daadwerkelijk een visie op privacy te ontwikkelen. Vanzelfsprekend houden we je op de hoogte van het verloop van het gesprek.

Update: Inmiddels hebben we het gesprek met de minister gehad. Het verslag daarvan vind je hier.

 1. Frans van der Reep

  Als bijv medici een onderzoek willen starten dient dat eerst aan een integriteitscie te worden voorgelegd.
  Zo vind ik dat uitrol nieuw tech eerst via zo’n soort cie op bestaande wettelijke kader mbt privacy te worden voorgelegd alsook op de vraag of we het met zn allen willen, niet alleen op de korte termijn maar ook als we ons de lange termijn sociale, maatschappelijke consequenties realiseren.
  Waar leidt bijv de ‘connected car’ toe? Snappen we dat en willen we dat?
  Gevolgen dienen dus helder te zijn.
  Dit gesprek bestaat nu niet omdat het institutionele kader er (nog) niet is. We moeten afspraken maken wie dit gaat doen en op welke manier, bijv een rol voor BOF.

  • Evelyn Austin

   Dank je wel Frans. Wat voor organisaties zouden er nog meer in zo’n “panel” moeten zitten?

 2. Mike

  Misschien kunnen jullie VdS wijzen op anderhalf jaar oude rapport over privacy en cybercrime dat in zijn la ligt. Heb ik hard aan gewerkt 🙂

  • Evelyn Austin

   Haha! Weet je zeker dat hij ‘t nog niet gelezen heeft, of is het een vermoeden?

 3. Arjan

  Hoe wordt vanuit de wetgever “function Creep/Mission Creep” voorkomen (zie kentekenscans)?
  Wanneer krijgen we duidelijkheid over de effectiviteit van ingezette surveillance/opsporingsmiddelen (m.n. dataretentie)?
  Hoe wordt proportionaliteit in toekomstige wetgeving geborgd?

 4. Tim2

  Misschien kunnen jullie aan de minister vragen wat volgens hem het nut van privacy is, want ik betwijfel of hij überhaupt enige waarde in bescherming van de persoonlijke levenssfeer ziet.

  Of van de andere kant de dialoog opzoeken. Hij lijkt nogal fan van beveiligen en monitoren. Hoe ziet dat ideaal er volgens hem uit en is hij van mening dat dit, als je het maar ver genoeg doortrekt, wringt met de vrije samenleving?

 5. Winfried Tilanus

  Ik maak me ook ernstig zorgen over het medische beroepsgeheim en het verschoningsrecht. Dat zijn gebieden waarop we de bescherming van de burgerrechten extra belangrijk vinden: wat je ook op je lever heb, je moet je vrij voelen om hulp te vragen bij een arts, advocaat, psycholoog of geestelijk verzorger. Dat zijn noodkleppen die alleen in de meest barbaarse dictaturen niet gerespecteerd worden. Bij het huidige beleid zie ik daar echter geen respect voor.

 6. Frans van der Reep

  Evelyn, beetje late reactie.Maar praat eens met Rathenau instituut?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.