• Menu

0 recente resultaten

De week in 468 woorden

Tomatenrobots, encryptie en babytracking. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 483 woorden.

Het nieuws van de week

We maken ons steeds meer zorgen over hoe Europese landen in de raad van ministers omgaan met onze internetvrijheid. Terwijl het Europees Parlement nog ontvankelijk is voor de belangen van burgers, lijken de ministers vooral hun oor te luister te leggen bij het bedrijfsleven.

Er wordt al heel lang gewerkt aan een nieuw pakket aan privacyregels. Nieuw gelekte documenten wijzen erop dat nationale ministers nu vooral opkomen voor bedrijfsbelangen en alle bescherming voor burgers aan het uithollen zijn. Tegelijkertijd wordt ook onderhandeld over netneutraliteit en hoewel minister Kamp zijn best doet, willen de anderen providers laten bepalen welke diensten ze voorrang geven.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Japan, het land van de robots! Speciaal voor de marathon van Tokyo ontwikkelde het tomatensapbedrijf Kagome een robot die tomaten voert aan hardlopers (video). De ontwerpers hebben ongeveer 100 tomaten aan energie gebruikt om de robot te ontwerpen. Wat krijg jij voor mekaar met 100 tomaten?
  • Bruce Schneier stelt dat we voor een harde beleidskeuze staan: iedereen gebruikt dezelfde infrastructuur, dus we beveiligen die infrastructuur voor iedereen, of niet. “We can’t choose a world where the US gets to spy but China doesn’t, or even a world where governments get to spy and criminals don’t. We need to choose, as a matter of policy, communications systems that are secure for all users, or ones that are vulnerable to all attackers. It’s security or surveillance.”
  • Maurits Martijn schrijft in een heel persoonlijk stuk op de Correspondent over de technologie die nu op de markt is om alle aspecten van je baby te tracken. Hij vraag zich naar aanleiding van zijn eigen ervaringen op de intensive care af of je door de techniek heen nog wel echt naar je kind kijkt.
  • Apple ziet kansen in het zich profileren op privacy-issues. Van terrorismebestrijding tot commercieel gebruik van privégegevens, Tim Cook neemt ferme standpunten in en plaatst zich daarmee tegenover Facebook en Google: “The issue becomes when you begin to observe everything people are doing: read their emails, read their messages, monitor their browsing habits, really study everything about them and then connect the dots about these things.”
  • De Verenigde Staten wilden in het begin van de jaren negentig niets liever dan goede encryptie. Tenminste, voor zichzelf. Ze wilden wel nog altijd de encryptie van de tegenstander kunnen doorbreken. De export van versleutelingstechnologie was daarom aan grenzen gebonden: de sleutel mocht niet langer zijn dan 512 bits. Om dat in de praktijk te kunnen faciliteren werd in veel software-ondersteuning zowel de sterke als de zwakke encryptietechnologie ingebouwd. Deze week bleek dat die zwakke technologie nog steeds in veel software voorkomt en misbruikt kan worden. De les van gerenommeerd cryptograaf Matthew Green: “Encryption backdoors will always turn around and bite you in the ass. They are never worth it.”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag