De VS neemt netneutraliteit aan. Nu Europa nog.

De week in 348 woorden

Digitale informatie vogelvrij verklaard. Tijd om je data te beschermen.

We snappen het, de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 348 woorden.

Het nieuws van de week

Goed nieuws uit de VS! De Federal Communications Commission (FCC), de instantie verantwoordelijk voor telecommunicatieregelgeving, heeft daar met 3-2 ingestemd met het waarborgen van netneutraliteit in de VS.

Met haar voorstel wordt breedband internet geclassificeerd als ‘common carrier’, waardoor het aan allerlei verplichtingen moet voldoen. Zo mogen internetaanbieders geen verkeer meer blokkeren of afknijpen en neemt dit de mogelijkheid van een ‘slow-lane’ internet weg. De details (zo’n 300 pagina’s) zijn nog niet openbaar, dus we moeten nog wachten op wat er bijvoorbeeld gebeurt met zaken als zero-rating. Desalniettemin is het goed dat ook in de VS netneutraliteit wordt vastgelegd. (Ook leuk dat hierdoor in Amerikaanse media, zoals de New York Times, aandacht is voor de onze, Nederlandse wet.) Het wordt gezien als een grote overwinning voor internetactivisten in de VS, en is hopelijk een mooie inspiratie voor de moeizame discussie in de EU.

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan en je keuze maken was nog nooit zo makkelijk! De mensen achter Zondag met Lubach maakten StemTinder. Dus swipe die kandidaten naar links of naar rechts. Als je iets inhoudelijker stemadvies zoekt, dan kan je terecht bij de helden van de Privacy Barometer. Zij hebben een Privacy Stemwijzer gemaakt. Het gaat niet alleen over privacy op internet, maar het is vast een hele goede hulp bij het maken van je keuze op 18 maart.
  • De Nederlandse kunstenaar Roberto Voorbij maakt werk waarin hij de verhouding tussen publieke en private ruimte onderzoekt. Een van zijn projecten heeft de glasheldere titel: ‘Iedereen Verdacht‘, waarin hij bekritiseert hoe elke burger steeds meer als verdachte wordt behandeld.
  • Sommige mensen denken nog steeds dat Google alleen maar een zoekmachine is. Deze “A tot en met Z” laat (in Google Docs op Google Drive) zien dat de ambitie en het bereik van deze informatie-oligopolist veel groter is dan slechts een zoekmachine.
  • In een ambitieus stuk dat verscheen op Rhizome.org, plaatst Tracy Jeanne Rosenthal de dick pic in een esthetisch en historisch perspectief, en onderzoekt zij de culturele waarde van dick pics binnen onze contemporaine informatiemaatschappij.
  1. J. Bosman (werktuigkundige)

    Stemmen heeft geen enkele zin en dat heeft het al heel lang niet. We hebben het nu al zo vaak gezien: steeds opnieuw wordt er -na de verkiezingen en ongeacht de uitslag- een kabinet samengesteld uit landverraders die heimelijk een diktatoriale bezettingsmacht vormen van criminele bankiers. Kwestie van “handig formeren”. Nieuwe politieke partijen? Laat me niet lachen! Pim Fortuin is dood. Bij de SOPN lokt de politie even een “strafbaar feit” uit (men verwijderd zich niet snel genoeg) , er wordt er één gearresteerd en de corrupte media doen de rest. Mijn stemadvies: veeg met uw stembiljet uw bips af, doe het in een envelop en stuur het op naar Den Haag.

    Dan komt de boodschap wel over…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.