• Menu

0 recente resultaten

Digitale informatie vogelvrij verklaard. Tijd om je data te beschermen.

Deze week werd bekend dat Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten zouden hebben ingebroken bij de grootste leverancier van SIM-kaarten in de wereld, Gemalto. De inbraak maakt eens te meer duidelijk dat als je controle wilt hebben over je digitale communicatie, je jezelf zult moeten beveiligen.

Het Nederlandse Gemalto levert SIM-kaarten aan telecombedrijven als T-Mobile, Vodafone en KPN. Het kaartje is de levenslijn tussen je mobiele telefoon en de netwerkleverancier dat ervoor zorgt dat je gebruik kunt maken van het cellulaire netwerk. Om ervoor te zorgen dat de data en telefoongesprekken die je over het netwerk stuurt alleen door jou en je mobiele netwerkaanbieder kunnen worden ingezien, wordt de informatie verstuurd over een versleutelde verbinding. Elke SIM-kaart is voorzien van een unieke encryptiesleutel waarmee de versleutelde informatie kan worden ontcijferd. Lees hier meer over SIM-technologie.

Die sleutels zouden door de inlichtingendiensten NSA en GCHQ met miljoenen tegelijk zijn gestolen van Gemalto. Dit stelt hen, als ze toegang hebben tot het netwerk, in staat mee te kijken en te luisteren met het dataverkeer van mobiele telefoongebruikers.

Digitale informatie is vogelvrij verklaard

De inlichtingendiensten van overheden waarop we vertrouwden om burgerrechten te waarborgen, blijken deze zelf te schenden. Betekent dat dat we op het internet maar moeten accepteren dat burgerrechten als privacy zijn opgeschort? Nee, maar het betekent wel dat we actie zullen moeten ondernemen en pro-actief voor onze vrijheden moeten opkomen. Je kunt zelf aan de slag om je gegevens beter te beschermen. En daarin sta je niet alleen!

Kom in actie

Vrijheid is nooit gegeven, daar moet je wat voor doen. Kun je niet meer op de versleuteling tussen je mobiele telefoon en je provider vertrouwen? Er is nog een andere manier om je te beveiligen, namelijk door de informatie die je verstuurt via je mobiel zelf te versleutelen. Om de informatie die je op die manier verstuurt in te zien, is dan nog een extra setje sleutels nodig. We zetten kort een aantal applicaties op een rij die deze beveiliging voor je regelen. Deze applicaties worden binnenkort ook opgenomen in de Internetvrijheid Toolbox, waar we momenteel met meer dan twintig vrijwilligers aan werken. Één adres voor al je vragen over het waarborgen van je vrijheid en privacy online, dat is waar we naartoe willen. En als je liever 1-op-1 uitleg wilt—bezoek dan een Privacy Café! Daar leggen vrijwilligers uit hoe je je computer en je telefoon kunt beschermen.

Veilig bellen en sms’en op Android

Met de app TextSecure kun je zowel app-berichten als sms’jes versleuteld versturen. Met RedPhone, een applicatie van dezelfde makers, kun je ook versleuteld bellen. De persoon met wie je belt en sms’t heeft ook deze applicaties nodig.

Veilig bellen en sms’en op een iPhone

Als je een iPhone hebt kun je met bijvoorbeeld de applicatie Signal versleuteld bellen. Signal-gebruikers en RedPhone-gebruikers kunnen ook onderling veilig bellen. Veilig sms’en op je iPhone kan onder andere met Threema.

Deze blogpost werd geschreven door Tessel Renzenbrink. Meer weten over de nieuwe Internetvrijheid Toolbox? Stuur een mailtje naar Evelyn.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag