• Menu

0 recente resultaten

NSA en GCHQ hacken Nederlands bedrijf – vragen aan de minister

Zojuist verschenen er op The Intercept nieuwe NSA-leaks. Uit deze documenten blijkt dat het Nederlandse bedrijf Gemalto, dat o.a. simkaarten maakt, is gehackt door de Britse en de Amerikaanse geheime diensten.

Gestolen sleutels
Door deze hack hebben de geheime diensten toegang gekregen tot de sleutels die het communicatieverkeer tussen de simkaart van een mobiele telefoon en de provider versleutelen. Met zo’n sleutel kan het verkeer ook worden ontsleuteld en worden afgeluisterd. We weten uit de leaks dat dit bedrijf simkaarten heeft geleverd aan Nederlandse providers, zoals Vodafone en KPN. Dat deze sleutels massaal zijn gestolen is dan ook groot nieuws met een enorme impact, mogelijk ook voor de Nederlandse burger.

The Intercept - CNE Access to Core Mobile Networks

Plasterk moet duidelijkheid scheppen
De leaks roepen dan ook heel erg veel vragen op. Wij vinden dat er zo snel mogelijk meer opheldering komen over de omvang voor de gebruiker: Welke Nederlandse providers gebruiken simkaarten van Gemalto? Hoeveel Nederlandse sleutels zijn er onderschept? Ook moet duidelijk worden of er op Nederlandse bodem is gehackt door buitenlandse geheime diensten.

Wij roepen minister Plasterk op om hier aanstaande dinsdag duidelijkheid over te geven. Intussen gaan wij deze consequenties van deze leaks verder onderzoeken en we zullen snel met meer informatie komen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag