Het Openbaar Ministerie liegt (en de bewaarplicht is niet nodig)

Massale oproep aan providers: stop met de bewaarplicht

De week in 307 woorden

Veel klanten van providers zijn boos. Boos op hun provider omdat die gevoelige gegevens over hun communicatie en locatie langdurig bewaren. Dat is ook in strijd met de Nederlandse Grondwet. Zij roepen vandaag hun provider op te stoppen met het bewaren van die gegevens.

Sinds de website stopdebewaarplicht.nu vanochtend werd gelanceerd, hebben al meer dan 2900 mensen hun provider opgeroepen te stoppen met het voldoen aan de bewaarplicht. Dit is een initiatief van een aantal vrijwilligers van het Privacy Café. Zij hebben in de late uurtjes een website gebouwd waarmee klanten hun provider gemakkelijk een heldere oproep kunnen sturen: stop met de bewaarplicht. De actie van deze helden én de overweldigende response onderstreept hoe kwaad internetgebruikers zich maken over de providers (en de overheid) die lak aan onze Grondwet hebben.

De wet op grond waarvan providers gegevens over het communicatiegedrag en locatie van haar klanten langdurig bewaren, die bewaarplicht, is in strijd met de Europese mensenrechten­verdragen. Dat bevestigde vorig jaar zelfs onze minister van Veiligheid en nog iets. Die wet mag volgens artikel 94 van onze Grondwet dan ook niet worden toegepast. Niet alleen de minister, maar ook veel providers kiezen ervoor de Grondwet te negeren.

Klanten van die providers vinden dat niet leuk. Die willen niet dat gevoelige gegevens over hun gedrag langdurig worden bewaard en zeker niet als dat in strijd is met de Grondwet. En dat laten ze vandaag massaal weten aan hun provider.

 1. Marco Stallman

  Elke ISP wordt onder druk gezet om te kunnen “leveren” aan justitie.
  Dit met dreiging van boete en rechtzaak. Wellicht als er één schaap over de dam is, dat er hopelijk meer volgen?!

 2. Rustige Jongen

  stopdebewaarplicht.nu werkt niet zonder JavaScript, beetje jammer.

  • Anoniem

   Met de no script add-on, kun je soms een uitzondering maken. Deze is vast betrouwbaar en voor een goed doel. Tenminste, als je deze add-on gebruikt. 😉

 3. Tim -

  Goed initiatief dit! Begin december vorig jaar heb ik ook al een bericht naar KPN gestuurd met dezelfde strekking, waar ik destijds de volgende reactie op kreeg:

  Op 2 december heeft u een e-mail gestuurd betreffende de bewaarplicht.

  In antwoord op uw e-mail kan ik u het volgende zeggen:
  Hartelijk dank voor u verzoek, dit soort verzoeken dienen helaas niet persoonlijk ingediend te worden.

  Graag voorzie ik van onze voorwaarden:
  http://www.kpn.com/algemeen/alle-voorwaarden.htm

  Hopelijk dat er nu op een serieuzere manier naar dit probleem gekeken wordt.

 4. Niels

  Het is mooi, te zien dat zoveel mensen zich druk maken over de bewaarplicht. Die wet klopt inderdaad van geen kanten.

  Maar waar iedereen nu tweet ‘ik ben een ontevreden klant‘ had moeten staan ‘ik ben een ontevreden burger‘. De grondwet waar iedereen zich op beroept, regelt rechten en verplichtingen tussen burger en overheid. Dus richt je ontevredenheid (boosheid zou beter zijn) op de overheid, die schendt de grondrechten.

  Providers slaan die gegevens niet op omdat ze dat willen, maar omdat ze zich aan de wet moeten houden. Ondertussen spannen we ons in om de bewaarplicht weg te krijgen. Je kunt je afvragen of een inbox vol ontevreden klanten daar werkelijk bij helpt.

  Het is voor een provider een kleine moeite om een paar honderd keer hetzelfde antwoord te copy-pasten. Net als het een kleine moeite is om op een button te klikken om te zeggen dat je ontevreden bent. Veel invloed heeft het dan ook niet, ben ik bang. Wat misschien meer invloed heeft: spreek onze volksvertegenwoordigers erop aan dat de minister zich niets aan lijkt te trekken van de hoogste rechter van Europa. Dat hij zich weinig lijkt aan te trekken van onze burgerrechten. En dat het een van de belangrijke taken van het parlement is, de minister te controleren. Laat horen dat je ten zeerste verontwaardigd bent dat tegen alle burgers – in overgrote meerderheid onschuldig – een opsporingsmiddel wordt ingezet alsof wij allemaal verdachten zijn!

  • Rejo Zenger

   Eerder schreef minister Opstelten aan de Tweede Kamer: “”De [Raad van State] stelt vast […] dat toetsing van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens aan het Handvest van de grondrechten tot de conclusie leidt dat deze wet […] in strijd is met [het Handvest]. […] De Nederlandse regering kan deze zienswijze onderschrijven. ” In artikel 94 van de Grondwet staat dat een “wettelijke voorschriften geen toepassing vindt, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een [internationale mensenrechtenverdragen].” Daaruit kunnen wij niet anders dan concluderen dat i) de Nederlandse Wet bewaarplicht in strijd is met een Europees Mensenrechtenverdrag en ii) dat de Grondwet “toepassing” van zo’n wet verbiedt. Zie jij dat anders?

   Je schrijft verder dat providers zich aan de wet moeten houden. Dat kunnen we niet anders dan onderschrijven. In onze optiek betekent dat ook dat een provider zich niet alleen aan “normale” wetgeving, maar ook aan de Grondwet moet houden. Los daarvan schreef XS4ALL ook zelf “wij worden door de minister verplicht door te gaan met iets waarvan we weten dat het onwettig is.” We begrijpen dat de handhaving van de minister van als een zwaard van Damocles boven jullie hoofd hangt, maar om dan maar de wet te overtreden?

   De minister negeert willens en wetens de Grondwet. Op enkele uitzonderingen na hebben de meeste providers zich bij daarbij neergelegd. Veel internetgebruikers maken zich daar terecht boos over. En om misverstanden te voorkomen: die gebruikers zijn óók boos op de Staat.

 5. Marco

  Eens! Als we dan toch in een verzorgingsstaat leven, dan mag die staat zelf ook wel iets doen. Ivo hoeft alleen maar de telecomwet te wijzigen, als hij ineens refereert naar mensenrechten. Lekker veilig vanaf de achterste linie vuren en weer een hoop mist creëren, waardoor burgers zich richten tegen uitvoerende organen. De overheid kan zonder deze wet, nog steeds de ISP verplichten gegevens van verdachten te leveren (met handtekening van de rechter-commissaris) . ISP’s moeten altijd gegevens bewaren van klanten voor hun bedrijfsvoering. Zo werd vroeger ook opsporing gedaan, zonder elke burger verdacht te maken.

  • maup

   beste Marco,

   de post hoeft toch ook niet mijn brieven bij te houden plus inhoud en men
   kan nog heel veel producten contant dus anoniem kopen.

   een ISP hoeft maar een ding bij te houden en dat is een
   abenoment bestand en betalingen voor de bedrijfsvoering
   verder niets!!!

   ik vind het maar dubbele standaards

 6. Marco

  Beste Maup,

  Dat ben ik met je eens. Dus weer op een ouderwetse manier rechercheren.
  Hebt dan natuurlijk de NAW gegevens en de call detail records. Anders kun je niet factureren.

 7. Stan

  Hartelijk dank voor uw e-mail van 16-02-2015 met ticketnummer XYZ. Naar aanleiding van dit e-mailbericht kunnen wij u als volgt informeren.

  Op 8 april 2014 heeft het Europese Hof de Europese Richtlijn bewaarplicht ongeldig verklaard. Deze richtlijn bevat regels voor de lidstaten over dataretentie in verband met de bestrijding van zware misdaad.

  De uitspraak van het Europese Hof betekent niet dat de Nederlandse Wet bewaarplicht ongeldig is. Het Europese Hof heeft zich daarover niet uitgesproken. De Nederlandse wet bewaarplicht blijft gelden totdat deze zal zijn ingetrokken en een nieuwe wet is ingevoerd.

  Wat betekent dit voor Telfort:
  Het moederbedrijf van Telfort, KPN, heeft meteen na de uitspraak van het Europese Hof er bij het kabinet op aangedrongen om de wetgeving snel aan te passen. Daar wordt aan gewerkt. KPN (en Telfort) zal zich conformeren aan deze wetgeving.

  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Telfort Klantenservice

 8. Frans

  Dit is de reactie van Tmobile,

  Onderwerp
  Beste T-mobile, Ik ben uw klant. Op grond van de Wet bewaarplicht telecommunic

  Reactie
  Reactie via e-mail (Herman Sibon) 24/02/2015 16:30
  Beste meneer Mensink,

  Bedankt voor je bericht.

  Ik kan mij voorstellen dat de discussie rond de Wet bewaarplicht Telecommunicatiegegevens vragen oproept.

  De Nederlandse wet verplicht ons om gebruiksgegevens (nooit de inhoud!) van onze klanten te bewaren, voor maximaal 12 maanden. Wij moeten dit doen in het kader van terrorismebestrijding en opsporing, of we dat nu leuk vinden of niet. Er is veel discussie over deze bewaarplicht als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, waarin staat dat de Nederlandse wet in strijd is met Europese verdrag voor de rechten van de mens. De onduidelijkheid die nu is ontstaan is voor niemand prettig en daarom dringen we er bij de overheid op aan om snel duidelijkheid te verschaffen over deze bewaarplicht.

  Ik begrijp de bezwaren die je noemt. Het is aan de overheid om deze bezwaren mee te nemen in het beoordelen en wijzigen van de huidige wetgeving. Maar ondanks de onduidelijkheid en discussie is T-Mobile nog steeds bij wet verplicht om de genoemde gegevens te bewaren. T-Mobile dient zich aan deze Nederlandse wet te houden.

  Met vriendelijke groeten,

  Herman Sibon
  Klantenservice T-Mobile
  Automatische reactie 20/02/2015 19:54
  Dit is een automatische ontvangstbevestiging. Wij hebben je bericht ontvangen en geven hierop binnen 6 dagen een reactie.

  Met vriendelijke groeten,
  Klantenservice T-Mobile
  Uw vraag 20/02/2015 19:54
  Beste T-mobile,

  Ik ben uw klant. Op grond van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens (hierna: “Wet bewaarplicht”) bewaart u gegevens over mijn communicatiegedrag. Deze gegevens geven in ieder geval inzicht in mijn sociale netwerk. Uit de gegevens zijn soms ook andere en meer intieme details af te leiden. In geval van mobiele diensten bewaart u ook gegevens over mijn geografische locatie. Uit die gegevens zijn nog veel meer intieme details over mij te achterhalen, zoals mijn maatschappelijke, politieke en religieuze bezigheden.
  Minister Opstelten heeft in november 2014 in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat deze Wet bewaarplicht in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag, het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet verbiedt de toepassing van een wet die in strijd is met internationale verdragen. Daarmee is de verwerkingsgrond als bedoeld in artikel 8 van Wet bescherming persoonsgegevens (“noodzakelijk om een wettelijke verplichting na te komen”) komen te vervallen. De huidige Wet bewaarplicht is vanaf het moment dat deze van kracht werd in strijd geweest met hogere wetgeving. Zodoende zijn alle gegevens die tot nu toe enkel en alleen in het kader van deze wet zijn verwerkt onrechtmatig verwerkt.
  Ik verzoek u dan ook om i) het bewaren van mijn persoonsgegevens in het kader van de Wet bewaarplicht te staken en ii) mijn persoonsgegevens die u reeds in het kader van deze wet heeft opgeslagen per direct te verwijderen, althans voor zover die gegevens niet ook voor andere, legitieme, doeleinden worden verwerkt.
  Ik ontvang graag bericht van u wanneer aan deze verzoeken is voldaan, maar uiterlijk binnen vier weken.

  Met vriendelijke groet,

  Uw betrokken klant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.