Help EDRi: onze David tegen de Brusselse Goliaths

Plasterk wil iedereen massaal kunnen begluren, maar wat vindt de Kamer?

Minister Opstelten traineert de Tweede Kamer over bewaarplicht
DOSSIER: Geheime diensten

Vanmiddag wordt het spannend in de Tweede Kamer, dan wordt veel duidelijk over de mogelijkheden van geheime diensten. Voor ons springt er een onderwerp uit: het voornemen van de regering om de geheime diensten ongericht al het communicatieverkeer te laten onderscheppen.

Massale tap
Dit voornemen houdt in dat dat de inhoud van elke communicatie – of dat nu een telefoontje, appje of een bezoek aan een website is –  kan worden onderschept door de geheime diensten. Ze kunnen dat nu al doen, gericht op een verdachte en zijn kennissenkring. Deze wijziging houdt in dat ze het straks ook ongericht kunnen, op iedereen die in het sleepnet terecht komt. Ook als je nergens van verdacht wordt. Dat is een bizar grote inbreuk op onze privacy.

Visie politieke partijen
Het is nu nog een advies en nog geen wetsvoorstel. En of het dat wordt, hangt deels van vanavond af. Volgens de wandelgangen is het voorstel zo goed als klaar om naar de Tweede Kamer gestuurd te worden. Vanavond is daarom een belangrijk peilmoment: welke partijen zijn voor, tegen of neutraal ten aanzien van deze begluurbevoegdheid?

Wat we tot nu toe gehoord hebben geeft reden tot zorg. De coalitiepartijen spreken over waarborgen die nodig zijn om de begluurbevoegdheid in te kaderen. Maar ze gaan daarmee voorbij aan de allerbelangrijkste vraag: is de bevoegdheid überhaupt nodig? En in het verlengde daarvan: is de bevoegdheid wel effectief? Op beide vragen wordt niet of nauwelijks ingegaan, noch door Plasterk, nog door Kamerleden.

Een rechtvaardiging voor de enorme inbreuk op onze privacy is er dus niet. Dat is belangrijk als je bedenkt dat de geheime diensten al heel erg veel mogelijkheden hebben om gericht onderzoek te doen en er volstrekt niet duidelijk wordt gemaakt waarom nu ook een sleepnet uitgegooid moet worden. Naast de zorgen over privacy die worden genegeerd, komen ook andere schadelijke aspecten van massasurveillance niet aan bod: het is bekend dat massasurveillance een remmend effect heeft op vrijheid van meningsuiting en massasurveillance leidt ook tot economische schade.

Nut en noodzaak
Wij hopen dat deze vragen juist wel aan de orde komen in het debat, want iedereen kunnen afluisteren zonder enige verdenking of aanleiding is niet iets dat de diensten zouden mogen kunnen – en al helemaal niet als er geen bewijs is voor de noodzaak hiervan. Wij hebben daarom een briefing gestuurd naar de leden van de Tweede Kamer, om ze te vragen om Plasterk juist aan de tand te voelen over de nut en noodzaak van deze bevoegdheid.

Kijk je ook met ons mee? Dat kan hier, vanaf 16.30 uur.

Update: Hier vind je ons verslag van het debat.

 1. Hugo

  Ik heb er weinig vertrouwen in. De meeste politici hebben namelijk geen hol verstand van ICT. Privacy op ICT vlak en zaken die daar omheen mis kunnen gaan snappen ze al helemaal niet.

  Zou mooi zijn als alle ISP’s samen een vuist zouden maken en gezamelijk deze privacyschending niet accepteren en de aftapmogelijkheid uitzetten. Maar ja, tot zover mijn mooie droom.

  Het enige dat overblijft: alles encrypten.

 2. Bas

  Ja, en de volgende stap zal het verbod op encryptie zijn.
  Maar tot die tijd: maak uw “sleutel” zo sterk mogelijk.

 3. AG

  Bedoel je met encrypten: alles via een VPN?

  Zijn er andere mogelijkheden om je internetverkeer (buiten e-mail via PGP bijvoorbeeld) te encrypten?

 4. Mjollnir

  @AG
  Je kan je disk incrypten of bestanden (kan ook met pgp trouwens, of bitlocker(wel microsoft :P, etc) voordat je het in de cloud zet.

  Of cryptocat voor berichten (werkt ook met facebook chat) en ipv whatsapp kan je Threema gebruiken. Zo zijn er nog meer opties.

  Op deze site staat ook een toolkit meende ik.

 5. hawick

  Plasterk blijkt dus een hele enge grote gluurder.

  Nog steeds wordt geen verantwoording afgelegd.
  Nog steeds worden overheidsonderdelen die Europees privacy recht schenden niet terug gefloten en dan ondertussen deze actie van hem.

  DOODENG die Plasterk. Hij weet dankzij communicatie deskundigen sympathiek over te komen, maar hij is gewoon ordinair dood eng bezig !!!

  Ik vind communicatie-deskundigen steeds onsympathieker.
  Massa-psychologie is ongewenst in een democratie!!

  De afstudeer-richting communicatie wetenschappen mag wat mij betreft afgeschaft.

  Grote delen van de NL overheid zijn, getoetst aan Europees recht, crimineel bezig met onze privacy.

  En daar wordt niets aan gedaan.

  Verantwoording afleggen of een rechtvaardiging geven voor zijn extreme beleid doet hij niet.

  Dit is weer een stapje op weg naar de politie staat!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.