• Menu

0 recente resultaten

https://www.flickr.com/photos/theabellsix/3906032046/in/photolist-6Xarf7-mMZgjZ-ajgs8w-pxRdP4-624Ahq-8ps1sU-avDExL-knzyxV-wc1dnH-fLpvwG-9DxNqa-8pJkuY-5mw2Pr-5ka8i3-5BYHCR-byQTeE-aARQ8F-7GVHDj-4PzjTb-bpYGW1-ANYbut-dY7dZV-difHtp-q6xbrf-pm1gzN-8w5VnP-9rMFq-86W2Ev-Cp92UA-d7pgku-q1zsUv-adB9UT-8HYGCA-5hqf9q-bQJHQR-byha6N-bpYGou-aji2QV-dLzffD-cN9fK3-a9sw7p-6tYm7w-72z9jB-cmcCRj-5cp1H7-JNZQEe-qqhSye-c5CSYo-JZsC8U-gUoDH4

Het is vandaag databeschermingsdag dus we helpen je een handje met je privacy

Facebook weet eerder dan jijzelf ​wanneer jouw relatie uit gaatOp Motherboard lees je hoe dat kan, ze kunnen je in tegenstelling tot je lokale campagnevoerder wèl ​naar de stembusNU.nl schrijft over de oproep te gaan stemmen krijgen en ze kunnen ​je emotionele staat beïnvloedenHet experiment ove rje emotionele toestand is beschreven op Trouw. Dat een bedrijf zo veel over je weet en zo veel invloed heeft op je gedrag is een verontrustend gegeven.

Dit stuk verscheen eerder vandaag bij MotherboardHier vind je dit stuk op Motherboard.

Hoe meer een ander over je weet, hoe meer die informatie kan worden gebruikt om je te sturen. Overheden en bedrijven hebben niet altijd dezelfde belangen als jij, maken soms misbruik van hun bevoegdheden en slaan soms de plank gewoon mis. Daarom moet jij je gegevens tegen misbruik door bedrijven en overheid kunnen beschermen. Data staat gelijk aan macht en die macht moeten we terugclaimen.

Vandaag is het Data Protection DayWikipedia over deze Data Protection Day, dus het uitgelezen moment om nog eens helder bij deze kwestie stil te staan. Om een stukje van je autonomie en vrijheid vandaag nog terug te eisen geven we je daarom een paar praktische tips, simpele manieren om te zorgen dat je net iets minder blootgesteld bent op ‘t moment dat je je laptop openklapt.

1. Sociale netwerken

Verrassend: we beginnen bij Facebook. Het is inherent aan Facebook dat ze zoveel mogelijk gegevens over jou verzamelen Facebook is immers een advertentieboer. Daar verdienen zij hun geld mee. Hoewel het bedrijf nog steeds één van de grootse broers in de internet familie is, lijkt het nu toch enigszins toe te geven aan kritiek, door in de ‘Privacy Checkup’ enige openheid te geven over welke data er over je verzameld wordt (die vervolgens wordt gepresenteerd door een ​leuke blauwe dinosaurusThe Verge over Facebook’s privacy settings – en de blauwe dinosaurus). In die Privacy Checkup (achter het slotje naast je Meldingen) kun je regelen wie welke informatie van jou ziet, of je getagd mag worden, etc. Deze hulpmiddelen zijn handig, maar ook een goedmakertje achter de schermen. Zo weet Facebook zelf natuurlijk veel meer over je. En wat ze weten kan je deels zelf inzien. Als je naar Instellingen gaat, vind je onderaan de Algemene accountinstellingen een link ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Klik dan op ‘Mijn archief starten’. Je downloadt jouw archief in .pdf. Het bestand is niet volledig, maar het geeft je in elk geval al een heel indringend beeld van wat Facebook over jou weet. En als je echt klaar bent met het netwerk is er natuurlijk nog de meest privacyvriendelijke optie: verhuis met je vrienden naar een ander sociaal netwerk, zoals ​DiasporaProbeer Diaspora eens.

2. Surfgedrag

​In ons metadata-experiment lieten we zien hoeveel je surfgedrag en e-mail eigenlijk over jou weggeven. Onze collega Ton liet een week lang ​alles vastleggenLees bij De Correspondent nog eens na wat je zoal over iemand leert als je meta data van diens telefoon verzamelt: wat volgde was een intiem beeld van hem dat gebruikt kon worden voor het samenstellen van een zeer persoonlijk profiel, en het hacken van enkele diensten. Zorg dus dat je je surfgedrag privé houdt. Gebruik bijvoorbeeld ​GhosteryProbeer Ghostery, een add-on voor Chrome en Firefox die software die je bewegingen volgt opspoort en blokkeert.

3. Zoeken

​Google weet alles. Denk eens na over wat jij allemaal hebt gezocht en wat voor beeld dat over jou schept. Het is niet gek dat na de Snowden-onthullingen duidelijk werd dat mensen ​voorzichtiger werdenMotherboard over deze ‘chilling effects’ met hun zoektermen. Niet alleen kwamen zoektermen over wapens minder voor, maar ook over genante onderwerpen als SOA’s. Gebruik dus eens een privacyvriendelijkezoekmachine, zoals ​DuckDuckGoProbeer het meteen maar: DuckDuckGo.

4. Vraag inzage en verwijder

​Wil je weten wat er over jou bekend is? Via onze ​Privacy Inzage MachineWeten wie welke data over jou heeft? kan je inzage vragen bij bedrijven en overheden. Als gegevens niet langer kloppen, kan je ze wijzigen, en als ze er niet meer toe doen (of via toestemming van jou zijn verkregen) kan je ze laten vernietigen. Dat recht heb je. Dat geldt ook voor de data die bij grote databrokers zit (en die hebben ​behoorlijk veelMotherboard schreef over de 9 databrokers die meer over je weten dan Facebook en Google).

5. Voor gevorderden

​Heb je iets meer dan 15 minuten? Dan zijn er nog meer dingen die je kan doen. Een aantal ​Snowden-documentenHet Engelse artikel van Spiegel beschrijft de tools die de NSA niet lijkt te kunnen kraken lijken erop te wijzen dat er nog steeds tools zijn die zelfs de NSA niet kan kraken: Pretty Good Privacy (​PGPMeer over PGP op Wikipedia), de browser TORBekijk de site van Tor project, ​RedphoneLees hier meer over bij Whisper Systems en ​TailsMeer over Tails. PGP is encryptie-software waarmee je versleuteld e-mail kunt versturen, TOR is een privacyvriendelijke browser, Tails een privacyvriendelijk besturingssysteem en Redphone een manier om privacyvriendelijk te bellen. Gebruiken dus!

Wij voeren in Den Haag en Brussel actie voor internetvrijheid, maar we bieden ook huis-tuin-en-keuken tools om zelf stappen te ondernemen. Check daarvoor onze ​Internetvrijheid ToolboxGebruik meteen de Internetvrijheid Toolbox

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag