Het rapport van Omtzigt in vijf ijzersterke quotes

De week in 364 woorden

De lange arm van de Big Brother Awards bereikt Ivo Opstelten

We snappen het, de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 364 woorden.

Het nieuws van de week

De voorzitter van de Raad van Advies van Bits of Freedom, Bart Jacobs, was bij een besloten diner waar minister Opstelten ook aanwezig was. Jacobs vond dat een mooie gelegenheid om alsnog het beeldje te geven, dat de minister tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards afgelopen december helaas niet in ontvangst kon nemen. Ondanks dat hij een terechte winnaar was. Gelukkig bereikt de lange arm van de Big Brother Awards ook de minister van Veiligheid en Justitie uiteindelijk. Bij dezen willen we minister Opstelten alsnog van harte feliciteren!

OpsteltenendeBBA

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Zoek je naar nieuwe manieren om muziek te ontdekken? We werden gewezen op http://predominant.ly/ van het in Nederland gevestigde bureau Open Work. Hier zoek je albums op kleur!
  • Dit is ook de week dat Nieuwsuur en de Volkskrant Edward Snowden interviewden over de Nederlandse geheime diensten. Daar zei hij onder andere “targeted application of power, not indescriminate dragnet spying. […] You don’t need a mass surveillance authority that watches the calls of everyone in France to get a terrorist’s phone records.”
  • De game ontwerper Ian Bogost, bekend van onder andere Cow Clicker, legt in dit artikel in de Atlantic uit hoe wij in onze huidige cultuur het algoritme als een soort god vereren. Daarmee bekijken we de maatschappij vanuit een computationele lens. Hij pleit ervoor om het algoritme te demystificeren en het te zien voor wat het daadwerkelijk is: een versimpeling van een complexe menselijke en politieke realiteit. Zijn stuk is een verfrissende verdieping van de ‘Big Data’ discussie die vaak heel oppervlakkig blijft.
  • In de week dat de Google Glass wordt teruggeschroefd keren we ons tot Jeremy Bailey, de nieuwe media-kunstenaar uit Canada die met zijn werk kritiek levert op de steeds grotere inbreuk die consumentenelektronica maakt op ons lichaam. Check hier zijn meest recente videoperformance op het Web We Want festival: http://vimeo.com/113145235.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.