• Menu

0 recente resultaten

Teeven kan met handhaving auteursrecht weinig kanten op

Weet je het nog? In november kondigde Fred Teeven aan om nieuwe mogelijkheden te verkennen voor de handhaving van auteursrecht op het internet. In januari of februari zou hij met de resultaten van die verkenning naar buiten komen. Het is belangrijk dat hij daarbij burgerrechten voorop stelt, en dankzij een motie lijkt dat ook te gaan gebeuren.

Het probleem is dat online auteursrechthandhaving vrijwel onvermijdelijk raakt aan burgerrechten. Zo had de industrie een proefballonnetje opgelaten dat internetproviders waarschuwingsbrieven zouden moeten doorsturen naar gebruikers die auteursrechtelijk beschermd werk downloaden. Dat veronderstelt dat een deel van het internetverkeer gemonitord gaat worden, en dat bedrijven voor politie en rechter moeten gaan spelen. De VVD kwam met een onbegrijpelijk plan waarbij pop-ups moesten verschijnen als er auteursrechtelijk beschermd werk werd aangeboden op websites, maar gaf in het debat toe dat verdere uitwerking nog nodig was. Ook hier zou monitoring nodig zijn.

Daarnaast wordt er steeds vaker gesproken over het blokkeren van websites. Eerder legden wij uit waarom het blokkeren van websites een slecht idee is. Het is in de eerste plaats niet effectief genoeg. Zo worden vaker websites uit de lucht gehaald, maar zijn binnen de kortste keren effectieve vervangers online, zoals in het geval van Megaupload. Daarnaast zijn er al snel proxy’s, zoals in het geval van de Pirate Bay. Daarnaast heeft het een nadelig effect op mensenrechten en fundamentele vrijheden, omdat handhavingsautoriteiten en de industrie notoir slecht zijn in het bepalen van inbreuken. Zo werden in de VS vaker ten onrechte websites uit de lucht gehaald.

Daarom is het goed dat D66 Kamerlid Verhoeven op tijd een motie heeft ingediend waarbij de Kamer de regering verzoekt bij de verkenning de mensenrechten voorop te stellen. De motie stelt onder andere dat bij auteursrechthandhaving internetproviders niet buiten de rechterlijke toetsing om kunnen worden gedwongen om een actieve rol te spelen in de online handhaving van auteursrecht  (door bijvoorbeeld websites te blokkeren of verkeer te monitoren). Dat neemt heel veel schadelijke mogelijkheden dus weg.

In de bijeenkomst in de Kamer stemde ook de PvdA voor deze motie (van de grote partijen waren de VVD, het CDA en de PVV tegen), en was er daarmee een meerderheid voor de bescherming van burgerrechten. Dat lijkt goed nieuws voor nu, maar het wachten is op de reactie van Teeven. Wij houden het voor je in het vizier.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag