De week in 324 woorden

We snappen het, de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien,  niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een  stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over  internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 324 woorden.

Het nieuws van de week

Afgelopen week werd bekend dat op 18 februari het kort geding tegen de Nederlandse Staat over de bewaarplicht plaatsvindt. Al jaren zijn we kritisch over de bewaarplicht, de wet waardoor internet en telefonie-aanbieders alle verkeers- en locatiegegevens van hun klanten moeten bewaren. Afgelopen zomer verklaarde het Europese Hof van Justitie de Europese richtlijn ongeldig. Wij vinden dat de overheid daarom direct moet stoppen met de handhaving van de Nederlandse wet, in elk geval totdat er een nieuwe wet is. We kijken uit naar het kort geding!

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Moet je binnenkort een presentatie geven? Ben je aan het stoeien met de vormgeving van je slides? Worstel niet verder! Gebruik The Snowden Templates van kunstenaar Julian Oliver. Dan heeft jouw presentatie dezelfde ‘stijl’ als die van de NSA en GCHQ.
  • De Electronic Frontier Foundation (EFF), onze Amerikaanse zusterorganisatie, schreef een zeer genuanceerd artikel over hoe we ‘online harassment‘ moeten omgaan. Er is sprake van een terecht probleem als je mensen anoniem zó het leven zuur kan maken, stellen ze, maar tegelijkertijd raakt beleid al snel aan digitale burgerrechten. Daarom kiezen zij voor andere oplossingen.
  • Het werk van de Italiaanse Kunstenaar Fidia Falaschetti is vaak vrolijk met een en heeft een haakje waardoor je langer over zijn onderwerpen blijft nadenken. Dat gebeurt ook bij deze reeks ‘Social security cameras‘.
  • Afgelopen week waren we zelf ook in de media. Zo was onze collega Ton Siedsma bij de Nieuwsbreak van de Volkskrant.nl aan het woord over terrorismebeleid en rationaliteit. En Floris Kreiken schoof aan bij BNR Digitaal om te spreken over zelfrijdende auto’s en online tandenborstels, oftewel the Internet of Things (vanaf minuut 10.03).

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.