De week in 318 woorden

We snappen het, de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 318 woorden.

Het nieuws van de week:

Het grote nieuws van afgelopen week waren de moorden op de medewerkers van Charlie Hebdo, politieagenten en gegijzelden in Frankrijk. De discussie over veiligheid en privacy laait daardoor weer op. We beschreven onze positie daarin. Ook deden we een oproep aan onze regering: maak van de noodzaak een halszaak!

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Vlak voor de kerst wonnen de Nederlandse scholen de Expertprijs tijdens de Big Brother Awards. Audrey Watters laat in dit artikel zien wat er in 2014 in met name Amerika voor zorgelijks is gebeurd op het gebied van privacy en data.
  • Ruim 15 jaar na de publicatie van het originele Cluetrain manifesto hebben David Weinberg en Doc Searls een nieuwe set met clues online gezet. Ze maken zich zorgen om het internet, waarschuwen ons voor de ‘maurauders’ en voor onszelf en adresseren de zogenaamde balans tussen privacy en veiligheid.
  • Olia Liliana is naast het eerste @GIFmodel ook co-founder van het Geocities Research Institute. Het Institute heeft 1 terabyte aan Geocities-websites in bewaring en beschermt deze tegen de vergetelheid. Niet uit nostalgie (hoewel de 1996-esthethiek niet te versmaden is), maar omdat ze getuige zijn van een tijd waarin het internet haar gebruikers existentiële vragen deed stellen (“Wat wil ik de wereld vertellen” in plaats van “Wat doe ik nu”) en de gebruiker niet het internet afnam als dienst maar eraan mee bouwde. Bekijk hier Liliana’s presentatie op C1C3.
  • De helden van het Internet Archive hebben ons bijzonder gelukkig gemaakt in afgelopen week: ze hebben meer dan 2300 MS-DOS games online speelbaar gemaakt in je browser. Commander Keen 4, oh yes!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.