Vrijheid – verdedig je die met meer of minder privacy?

Terwijl alle ontwikkelingen rondom de moord op de medewerkers van Charlie Hebdo nog in volle gang zijn, laait de discussie over veiligheid en privacy nu al weer op. Dit is onze positie daarin.

Het is vreselijk wat de cartoonisten van Charlie Hebdo is aangedaan. Vanzelfsprekend voor hun nabestaanden, maar ook vanwege de belangrijke rol die cartoonisten hebben in onze samenleving. We vonden het dan ook erg bijzonder om te zien hoe in verschillende steden in de wereld mensen de straat op gingen om te laten zien dat ze staan voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is immers ook een grondrecht dat wij voor internetgebruikers proberen te beschermen.

Maar wij vinden het opmerkelijk dat wordt gesproken over het verder opgeven van onze privacy voor meer veiligheid. Zouden we ons als maatschappij wel sterk maken voor dat ene grondrecht, op vrije meningsuiting, en niet voor dat andere, privacy? Immers, om de rechtsstaat te beschermen moeten we deze juist niet verder uithollen.

Daarnaast vinden we deze vraag nu te prematuur. Er is op dit moment eenvoudigweg te weinig bekend. Zo weten we nog niet hoeveel de Franse diensten al wisten over de verdachten, welke bevoegdheden ze hebben ingezet en waarom deze daden dan toch niet voorkomen zijn. Daarnaast is de Franse situatie niet per se direct te vertalen naar hoe de zaken in Nederland geregeld moeten worden.

Ook bij ons brengt deze daad een heftige emotie teweeg. Maar vanuit die emotie reageren is ongepast. Pas op het moment dat meer informatie bekend is, kunnen we een zinvolle discussie voeren over de noodzaak van bevoegdheden van geheime diensten en politie. Tegen die tijd doen we dat graag en zullen we jullie daarvoor ook om input vragen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.