• Menu

0 recente resultaten

Privacyvoorvechter Teeven!

Het is mooi als je iets bereikt. Tijdens het auteursrechtdebat vorige week zei Teeven iets opmerkelijks: Hij stelde dat hij de afgelopen jaren steeds meer richting de privacy was opgeschoven. Wij vinden het geweldig dat hij uiteindelijk tóch naar ons luistert en helpen hem graag een handje verder.

Het is niet de eerste keer dat meneer “als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen” en “het liefst slaan we telecom gegevens onbeperkt op” stelt dat hij privacy belangrijk vindt. Onlangs zei hij ook dat veiligheid niet ten koste van privacy mag gaan. Dat is goed nieuws!

Wij hebben natuurlijk graag dat hij in woord aangeeft voor privacy te staan, maar we hebben nog liever dat hij dat ook in daden hard maakt. Dus hebben wij nog wat extra tips.

  • Zo moet hij bijvoorbeeld de bewaarplicht intrekken. Landen om ons heen volgen allemaal het Europees Hof, dat verklaarde dat de bewaarplicht in strijd is met fundamentele mensenrechten. Maar Teeven is al maandenlang aan het onderzoeken wat hij met de uitspraak moet doen. Oorspronkelijk vond hij het opslaan geen privacyschending, maar de nieuwe privacyvoorvechter Teeven zou nu echt kunnen laten zien dat hij privacy belangrijk vindt en de bewaarplicht kunnen intrekken;
  • Daarnaast zou hij transparanter kunnen zijn over dataverzoeken voor handhaving. Onze overheid is nog altijd te stil over hoe vaak zij bij telecom providers aanklopt voor persoonlijke gegevens, en werkt het tegen als bedrijven daar wel transparant over zijn. Als nieuwe voorvechter zou Teeven bedrijven kunnen oproepen tot meer transparantie en zelf ook meer inzage kunnen geven;
  • Ook moet hij privacy voorop stellen bij auteursrechthandhaving. Als hij binnenkort om de tafel gaat met de entertainmentindustrie en gaat kijken naar nieuwe handhavingsmogelijkheden mag dat niet ten koste gaan van burgerrechten. Dat betekent dus onder andere dat internetaanbieders geen verkeer gaan monitoren van burgers.

Het is goed dat Teeven in woord opschuift en we hopen dat hij deze tips ter harte neemt. Wie weet loopt hij die nominatie mis.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag