Nominaties Big Brother Awards 2014 geopend!

Wie niet weg is, is gezien

Netwerkbeheerders hoeven niet te weten dat je Facebook vertrouwt

Het kan je niet zijn ontgaan: gebruikers reageren ontzet op de nieuwe blauwe vinkjes in WhatsApp die aangeven of de ontvanger het bericht heeft gelezen. Het komt bovenop de boosheid over de overname van WhatsApp door Facebook. Gelukkig zijn er veel alternatieven, zolang je je vrienden maar weet te overtuigen.

De aanpassing in WhatsApp is een grote verandering: de verzender kan zien of je een berichtje hebt gelezen of niet. Tot nu toe werd alleen getoond of het bericht bij de ontvanger was afgeleverd. Overigens zeggen die blauwe vinkjes alleen of het bericht getoond is op het scherm van de ontvanger, meer niet. En dan ook niet eens altijd.

Dat gebruikers boos zijn, is logisch. Het kan goed zijn dat jij niet wilt dat de verzender weet dat je diens berichtje gelezen hebt. Misschien verwacht de ander dat je meteen reageert, maar heb jij daar even de tijd niet voor of gewoon geen zin in. Wat ook steekt: WhatsApp heeft de wijziging zonder aankondiging doorgevoerd. En wat nog meer steekt: je kunt het gedrag als gebruiker ook niet beïnvloeden. Daarmee schaadt WhatsApp het vertrouwen van haar gebruikers.

Als je die nieuwe functionaliteit echt een probleem vindt, heb je op dit moment slechts één optie: overstappen naar een andere app. Dat is misschien sowieso geen slecht idee, afgaande op de secure messaging scorecard van onze Amerikaanse collega’s bij EFF. Uit het overzicht blijkt dat de app je berichtjes onderweg versleutelt, maar dat WhatsApp wel altijd mee kan lezen. Andere apps doen dat veel beter, zoals Threema en Textsecure.

Natuurlijk heb je helemaal niets aan een app die superveilig is, maar door niemand anders wordt gebruikt. Overstappen naar een app die jou en jouw keuzevrijheid serieus neemt, betekent ook dat je je vrienden moet overtuigen. Wat is jouw ervaring? Welke argument werkt het beste?

 1. Marcel

  Het overtuigen van vrienden e nbekenden is idd het probleem, ik ben zelf geen fan van whatsapp maar ik krijg het (tot nu toe) niet voor elkaar om mensen waar ik veel berichten mee uitwissel over te laten stappen naar een andere app. Ik heb zitten denken aan een standaard berichtje terugsturen als ik er een ontvang met het verzoek een andere app te gebruiken. Ik ben er in ieder geval nog niet uit, alhoewel blijven gebruiken van spullen “omdat iedereen het doet” natuurlijk een slecht argument is.

 2. carlos kok

  Nu maar hopen dat Hemlis niet lang op zich laat wachten….

 3. Harld

  Ophef over nieuwe functies van Apps lopen elke keer weer uit op een hype. Vooral op Twitter zie ik veel reacties en sommige snap ik echt niet.

  Dat er nieuwe functies worden bedacht en doorgevoerd is een hele normale ontwikkeling en zeer aangenaam. Apps waar geen ontwikkeling meer in is verliezen gebruikers en verdwijnen dan.

  Het is nu wachten op het samenvoegen van Facebook Messenger en Whatsapp. Functioneel een leuke maar qua privacy en security zeker niet.

 4. Simon

  Jammer dat ook jullie weer Threema en TextSecure aanraden. Het zijn nog steeds gecentraliseerde diensten; één partij die in controle is over de complete service, zowel het protocol als de servers. Je moet er dus vanuit gaan dat het morgen niet meer werkt.

  Voor mij geldt: 1) een chatdienst moet een open protocol hanteren, die door de community wordt ontwikkeld. 2) de chatdienst moet decentraal werken, met federatie. Desgewenste moet ik het zelf kunnen hosten. 3) uiteraard versleuteld.
  Wat ik ook niet begrijp, is dat blijkbaar weinigen het belangrijk vinden dat je de dienst niet alleen op mobiel kunt gebruiken, maar gelijktijdig(!) ook op tablet, laptop en desktop. Ik vind het belachelijk om op een telefoontje te gaan zitten typen als ik een full size querty keyboard voor m’n neus heb.

  Opvallend: het aloude e-mail via IMAP voldoet aan deze eisen. Jabber/XMPP met wat XEPs overigens ook.

  • Simon

   Rectificatie: TextSecure is wél federated. Ik heb echter nog niet de indruk dat dat heel vrij en open opgezet is.

  • Rejo Zenger

   We zijn het helemaal met je eens. Lees bijvoorbeeld ons eerdere verhaal over het kiezen van een veilige chatapp, op basis van een vier technische criteria: veilig chatten als een baas. Daarin noemen we expliciet dat de broncode van de applicatie openbaar moet zijn en noemen decentralisatie als eis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.