• Menu

0 recente resultaten

Wie niet weg is, is gezien

Het kan je niet zijn ontgaan: gebruikers reageren ontzet op de nieuwe blauwe vinkjes in WhatsApp die aangeven of de ontvanger het bericht heeft gelezen. Het komt bovenop de boosheid over de overname van WhatsApp door Facebook. Gelukkig zijn er veel alternatieven, zolang je je vrienden maar weet te overtuigen.

De aanpassing in WhatsApp is een grote verandering: de verzender kan zien of je een berichtje hebt gelezen of niet. Tot nu toe werd alleen getoond of het bericht bij de ontvanger was afgeleverd. Overigens zeggen die blauwe vinkjes alleen of het bericht getoond is op het scherm van de ontvanger, meer niet. En dan ook niet eens altijd.

Dat gebruikers boos zijn, is logisch. Het kan goed zijn dat jij niet wilt dat de verzender weet dat je diens berichtje gelezen hebt. Misschien verwacht de ander dat je meteen reageert, maar heb jij daar even de tijd niet voor of gewoon geen zin in. Wat ook steekt: WhatsApp heeft de wijziging zonder aankondiging doorgevoerd. En wat nog meer steekt: je kunt het gedrag als gebruiker ook niet beïnvloeden. Daarmee schaadt WhatsApp het vertrouwen van haar gebruikers.

Als je die nieuwe functionaliteit echt een probleem vindt, heb je op dit moment slechts één optie: overstappen naar een andere app. Dat is misschien sowieso geen slecht idee, afgaande op de secure messaging scorecard van onze Amerikaanse collega’s bij EFF. Uit het overzicht blijkt dat de app je berichtjes onderweg versleutelt, maar dat WhatsApp wel altijd mee kan lezen. Andere apps doen dat veel beter, zoals Threema en Textsecure.

Natuurlijk heb je helemaal niets aan een app die superveilig is, maar door niemand anders wordt gebruikt. Overstappen naar een app die jou en jouw keuzevrijheid serieus neemt, betekent ook dat je je vrienden moet overtuigen. Wat is jouw ervaring? Welke argument werkt het beste?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag