• Menu

0 recente resultaten

Internationale eer voor BoF-onderzoeker Ton

Sinds gisteren hebben we een award winning onderzoeker in dienst bij Bits of Freedom! Ton Siedsma valt internationaal in de prijzen en mag zich voortaan ‘Hero of legality’ noemen, als erkenning voor zijn strijd tegen massale surveillance.

De awards zijn uitgereikt door Access, ter ere van de eerste verjaardag van de 13 Principles against mass surveillance. In een open nominatie kon iedereen personen of organisaties aandragen die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk hebben ingezet voor één van deze principes. Uit alle nominaties is Ton gekozen als degene die zich wereldwijd het meest heeft ingezet voor het principe van ‘legality’.

En dat is een flinke eer! De 13 Principles vormen de ruggengraat van een internationale campagne om de massale surveillance van onverdachte burgers te stoppen. Een grote internationale coalitie van NGO’s en burgerrechtenexperts, waaronder Bits of Freedom, gebruikt het juridisch raamwerk van de ‘principles’ om surveillancewetten in hun land te veranderen.

Volgens de nominaties heeft Ton een bijdrage geleverd aan de strijd tegen massasurveillance met zijn metadata-experiment. Het onderzoek, en het bijbehorende artikel op De Correspondent en op talloze internationale websites, toont voor eens en voor altijd aan hoe gevoelig deze gedragsgegevens zijn. Het argument ‘het zijn slechts metadata’ kan dus voorgoed de prullenbak in.

We zijn ontzettend trots op deze erkenning voor het werk van Ton en Bits of Freedom. Het is een grote eer om in één adem genoemd te worden met mensen als Edward Snowden, Navi Pillay, Dilma Roussef en Ladar Levison.

Het toont wat ons betreft aan dat we als kleine organisatie met beperkte middelen een grote, internationale impact kunnen hebben en het motiveert ons om volle kracht door te gaan met de strijd voor digitale burgerrechten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag