We stellen graag aan je voor: Arend Jan Wiersma

Nieuw: Bits of Freedom T-shirt en muts verkrijgbaar bij Tjunk

Internationale eer voor BoF-onderzoeker Ton

Oplettende vaste en nieuwe donateurs weten het al een tijdje: er is een nieuw Bits of Freedom T-shirt beschikbaar in de webshop van Tjunk. Daarnaast namen we ook al vroeg een voorschot op de winter en lieten we een speciale muts maken, met daarop een Bits of Freedom-logo: de officiële Bits of Freedom Beanie. Bekijk en koop ze allebei op de website van Tjunk, waar ook nog veel meer ontwerpen beschikbaar zijn.

Alice & Bob
Alice & Bob en Bits of Freedom Beanie Foto: Tjunk

Omdat we zo blij zijn met het nieuwe T-shirt, maar ook wel begrijpen dat het ontwerp een beetje abstract kan zijn voor sommigen, koppelen we aan deze lancering graag een prijsvraag. De eerste die het shirt zowel in design-historische als in technische en politieke zin juist kan verklaren in de comments hieronder krijgt een gratis T-shirt toegezonden. We zijn benieuwd naar de analyses. Veel succes!

Tjunk verzorgt kosteloos al het drukwerk voor Bits of Freedom. Voor ieder shirt, sticker of muts met Bits of Freedom-ontwerp dat in hun webshop wordt aangeschaft ontvangen we van hen een bijdrage. Daar zijn we ze natuurlijk heel erg dankbaar voor en dus zetten we ze graag in het zonnetje. Schroom niet om hun site eens goed te bekijken!

Update: De winnaars (ja meervoud) van de t-shirts zijn inmiddels bekend, zie comments. Bedankt voor alle kwalitatief zeer hoogstaande reacties!

 1. Arnout Grootveld

  Experimental Jetset. In cryptovoorbeelden proberen normaliter Alice en Bob te communiceren zonder dat Eve kan evesdroppen. Tegenwoordig zijn (waren) de heren Alexander en Opstelten druk bezig in de rol van Eve.
  Zoiets?

 2. Arjan

  Bob= wetgeving bijzondere Opsporings Bevoegdheden
  Keith = Keith Alexander (was directeur NSA)
  Ivo = Opstelten
  Alice = Alice v. CLS Bank (killt slechte softwarepatenten)

 3. dev_watchdog

  Here goes: Bob & Alice zijn de archetypes van privacygerichte internetgebruikers die met elkaar willen communiceren zonder dat derden meelezen.

  Keith slaat op Keith Alexander, de voormalig NSA-baas die nu zijn eigen bedrijf heef en het beleid van de NSA om ontdekte veiligheidslekken stil te houden en te misbruiken voor spionage, openlijk verdedigt.

  Ivo slaat op onze eigen minister Ivo Opstelten, die bekend staat om zijn drang naar uitbreiding van de wettelijke bevoegdheden van de opsporingsdiensten op manieren die van grote invloed zijn op de privacy van eindgebruikers, zoals de bewaarplicht en de opslag van kentekengegevens.

  Keith en Ivo staan technisch letterlijk tussen Alice en Bob in.

 4. KeithWM

  Dat de namen Alice en Bob in de cryptografie worden om de labeltjes A en B wat persoonlijker te maken weten we allemaal wel. Maar waarom staat Bob voorop? Ikzelf geloof dat de maker vreesde dat het andersom simpelweg te zwaar zou worden voor arme Bob. Nu wordt hij nog vergezeld door een breed Zwiters ampersand, maar onderop zou hij alleen een klein vierkant puntje hebben om het gewicht van Alice & Keith & Ivo te dragen. De compositie zou daarmee totaal uit balans raken.

  Je zou bijna gaan denken dat dit dan ook de enige reden is voor het herhalen van de ampersand, maar volgens mij is het polysyndeton juist bedoeld om de relatieve weelde aan betrokken partijen weer te geven. Het zijn niet 4 namen waar er evengoed 6 of 7 hadden kunnen staan, maar het zijn vier namen waar je er eigenlijk maar twee had verwacht.

  Ik raakte net ook al aan het lettertype, maar het verdient nog wel extra aandacht. De brede letters schuiven dusdanig veel over elkaar heen dat het shirt meteen ontzettend vol staat. Dit geeft des te meer de indruk dat Keith & Ivo daar helemaal niet thuis horen, tussen Bob & Alice.

  Tot slot nog een kort woord over de kleuren. Het genadeloze wit op simpel zwart doet op het eerste gezicht lui of gemakzuchtig aan. Maar ik zie er toch een subtiele verwijzing in naar een terminalscherm.

  • Matthijs Ponte

   Mooi! Iemand die een poging doet de design-aspecten te duiden. Je bent er nog niet helemaal: er is daadwerkelijk sprake van een directe verwijzing naar een klassiek shirt uit de popcultuur…

  • KeithWM

   Blijkt maar weer eens dat ik onder een enorme rots leef en dat shirt van The Beatles dus nog nooit gezien heb, voor zover je zoiets zelf weet. Dit gebrek aan triviale kennis kost me nu dus gewoon 20 Euro, zucht.

 5. Danweerwel

  Wat een heerlijke vrouw trouwens (degene die het t-shirt demo’od !! 🙂

 6. Matthijs Ponte

  Het t-shirt is inmiddels overigens vergeven aan @shiromarieke, omdat @mensoh zo vriendelijk een stapje opzij deed!

 7. Max Germain

  Design-historische:
  Het beroemde helvetica Beatles t-shirt

  Technische zin:
  Alice & Bob als placeholder names

  Politieke zin:
  Keith Alexander en Ivo Opstelten

  Ik hoopte stiekem nog op relaties tussen de Beatles, Alice & Bob en Keith & Ivo. Die zal er vast wel zijn, maar dan moet ik wel full conspiracy gaan.

 8. Bert

  tjunk is niet meer.

 9. Joost

  Wordt het niet eens tijd voor wat nieuwe merch?

  Ik wil wel een groene sleepnet-sweater pre-orderen.
  Een M.

  • Tijmen Swaalf

   Het wordt zeker tijd voor nieuwe merch! We hebben sinds kort wel een nieuw T-shirt met daarop “Take CtRL” en op low key bezig met een nieuwe hoodie. Ik weet niet of dat een sleepnet-trui wordt, we zoeken iets dat de tand des tijds kan overleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.