Internationale eer voor BoF-onderzoeker Ton

De week in 417 woorden

Opstelten is geen god

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de Nophone, XKCD over smart watches, monolieten die gekleurde verf uitspuwen op basis van Twitter-emoties… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 417 woorden.

Deze week:

 • …kregen we veel aandacht van internationale media voor ons metadata-experiment. Onder andere Techdirt, BoinBoing en Reason.com verbaasden zich over wat een week aan metadata allemaal over iemand onthult.
 • …waren we op bezoek bij de ACM om te praten over netneutraliteit en de handhaving daarvan. We zijn namelijk begonnen met onze analyse van de wet in Nederland; zeer interessant in het licht van de aankomende Europese wet en de huidige discussie in de VS.
 • …hebben we gesproken met Jair Schalkwijk van Doetank, een collectief dat op een originele manier omgaat met maatschappelijke vraagstukken. Hun aanpak levert misschien interessante nieuwe ideeën op voor campagnes op onze onderwerpen.

 

Het nieuws van de week:

Het was Prinsjesdag! En dat betekende dat onze koning in zijn troonrede de plannen van het kabinet voor het komende jaar mocht verkondigen. Op basis van de rede zelf lijken die plannen vooral gebaseerd te zijn op veel angst en weinig visie, zoals Rob Wijnberg constateert in De Correspondent. Er was ook een bescheiden primeur: voor zover wij na kunnen gaan werd voor het eerst het woord cybercrime genoemd in de troonrede. Dat het kabinet op dat punt niet van koers gaat wijzigen bleek wel uit de persberichten die na de troonrede in onze inbox verschenen: minister Opstelten gaat volle kracht vooruit met zijn hackplannen.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

 • De heersende opvatting is: mensen zijn niet rationeel, dus kunnen we het nemen van beslissingen beter overlaten aan machines en organisaties. Maar, zo schrijft David Berreby op Big Think, gaat dat niet ten koste van onze persoonlijke autonomie?
 • Gezichtsherkenning wordt steeds beter en goedkoper en daardoor steeds vaker toegepast. Gaan we een toekomst tegemoet waarin je niet meer anoniem over straat kunt lopen? Een nieuwe beweging van kunstenaars en ontwerpers wil het zo ver niet laten komen en ontwikkelt alvast allerlei kleding die bedoeld is om gezichtsherkenning te verslaan.
 • Het is deze week een internationale Week of Action rond de ’13 Principles’ tegen massale surveillance. Dat betekent dat digitale burgerrechtenorganisaties over de hele wereld aandacht vragen voor deze belangrijke principes. De EFF legt het nog eens grondig uit.
 1. Tom

  Gevalletje if-I-were-you-I-would-watch-this:

  https://www.youtube.com/watch?v=dNZrq2iK87k

  Een van de betere presentaties over metadata en bedrijven sinds tijden.

 2. Anoniem

  if-I-were-you-I-would.
  In de tijd van toen de kerk instelling als organisatie het monopolie had en zo ook de wetenschap en de kennis bepaalde en nam de beslissing dat onze aarde waar de wereld op staat plate schijf is.
  Waar je beter maar tegen in kunt gaan.
  Toch was er éën die dat wel deed en bleef doen en de mensen kon overtuigen en het beter weten.
  Wat er ook voor heef gezogt dat daardoor een compleet continent werdt ondekt wat tegenwoordig ook wel bekend staat Amerika.
  Stel je eens voor dat er ook andere mensen zijn geweest en die niet voor gek zijn verklaard en op de brandstapel zijn gegooit.
  En Amerika was daardoor al 300 jaar ondekt.
  Zou de verenigde staten als land dan waarschijnlijk niet al een aantal kinder ziektes overleeft hebben.
  En vandaag de dag er een veel beter open publiek netwerk zijn met de naam internet en er heel anders uitzien.

  En precies zoals onze nederlande minister van defensie die in die tijd bij seedorf buiten de poort werdt gezet, en wat later op een bankje bij een marktplein een concept voorstelde en een totaalbeeld van de situatie om zo een goede beslissing over wat het beeld in toekomst te kunnen nemen het dan ook zei , ach onze inteligentie en een analiserend vermogen is alles wat wij nodig hebben toch.

  Tja hoe onstaat nou terrorisme, uhm ik bedoel criminaliteit en de problemen niet alleen op het internet maar ook via het internet en het is echt wel iets van de politiek hoor.

  http://i.imgur.com/xaLIfDC.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.