• Menu

0 recente resultaten

De week in 417 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de Nophone, XKCD over smart watches, monolieten die gekleurde verf uitspuwen op basis van Twitter-emoties… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 417 woorden.

Deze week:

  • …kregen we veel aandacht van internationale media voor ons metadata-experiment. Onder andere Techdirt, BoinBoing en Reason.com verbaasden zich over wat een week aan metadata allemaal over iemand onthult.
  • …waren we op bezoek bij de ACM om te praten over netneutraliteit en de handhaving daarvan. We zijn namelijk begonnen met onze analyse van de wet in Nederland; zeer interessant in het licht van de aankomende Europese wet en de huidige discussie in de VS.
  • …hebben we gesproken met Jair Schalkwijk van Doetank, een collectief dat op een originele manier omgaat met maatschappelijke vraagstukken. Hun aanpak levert misschien interessante nieuwe idee├źn op voor campagnes op onze onderwerpen.

 

Het nieuws van de week:

Het was Prinsjesdag! En dat betekende dat onze koning in zijn troonrede de plannen van het kabinet voor het komende jaar mocht verkondigen. Op basis van de rede zelf lijken die plannen vooral gebaseerd te zijn op veel angst en weinig visie, zoals Rob Wijnberg constateert in De Correspondent. Er was ook een bescheiden primeur: voor zover wij na kunnen gaan werd voor het eerst het woord cybercrime genoemd in de troonrede. Dat het kabinet op dat punt niet van koers gaat wijzigen bleek wel uit de persberichten die na de troonrede in onze inbox verschenen: minister Opstelten gaat volle kracht vooruit met zijn hackplannen.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • De heersende opvatting is: mensen zijn niet rationeel, dus kunnen we het nemen van beslissingen beter overlaten aan machines en organisaties. Maar, zo schrijft David Berreby op Big Think, gaat dat niet ten koste van onze persoonlijke autonomie?
  • Gezichtsherkenning wordt steeds beter en goedkoper en daardoor steeds vaker toegepast. Gaan we een toekomst tegemoet waarin je niet meer anoniem over straat kunt lopen? Een nieuwe beweging van kunstenaars en ontwerpers wil het zo ver niet laten komen en ontwikkelt alvast allerlei kleding die bedoeld is om gezichtsherkenning te verslaan.
  • Het is deze week een internationale Week of Action rond de ’13 Principles’ tegen massale surveillance. Dat betekent dat digitale burgerrechtenorganisaties over de hele wereld aandacht vragen voor deze belangrijke principes. De EFF legt het nog eens grondig uit.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag