• Menu

0 recente resultaten

Transparantierapport Vodafone scherpe start

Vodafone publiceert vandaag een uitgebreid transparantierapport. Het geeft een mooi overzicht van de graaicultuur van opsporingsdiensten in veel landen. Maar worden wij, als Nederlandse telefoon- en internetgebruikers er ook wijzer van? Nauwelijks, want over Nederland schrijft Vodafone niet zoveel.

Vodafone weet wel het nieuws te halen met haar transparantierapport. Niet verwonderlijk want het is schokkend om te lezen dat in zes landen de overheid vrije toegang tot het netwerk van de telco heeft. Dat betekent dat overheid daar het verkeer kan onderscheppen, zonder dat iemand dat weet. En dus ook zonder ook maar enige vorm van controle. Gelukkig is dat in Nederland niet het geval. Met de publicatie van het rapport neemt Vodafone een grote voorsprong op andere aanbieders als het gaat om transparantie richting de consumenten.

Maar in het fraaie overzicht zitten ook grote gapende gaten. Voor Nederland publiceert Vodafone bijvoorbeeld in het geheel geen statistieken. De cijfers die genoemd staan in de tabel in de Guardian, zijn de totalen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je weet wel, die onduidelijke en onvolledige cijfers die bovendien niets zeggen over de zorgvuldigheid van de opsporingsdiensten. Vodafone vindt dat de overheid met meer cijfers en uitleg moet komen, maar negeert daarmee haar eigen verantwoordelijkheid.

Om de regering te dwingen tot meer openheid zegt Vodafone daarom in overleg te zijn gegaan met de Nederlandse overheid. Ze wil in een werkgroep, samen met andere aanbieders, de ambtenaren van het ministerie er toe bewegen meer helderheid te geven over de mate waarin en de wijze waarop de Nederlandse opsporingsdiensten in onze communicatie neuzen. Fijn dat Vodafone dat doet, maar als dat niet heel snel tot die gewenste transparantie leidt, is dit overleg niet meer dan zeer welkom uitstel van executie voor staatssecretaris Teeven.

Er is niets dat Vodafone in Nederland tegen hoeft te houden: zij mag dit soort cijfers zelf gewoon publiceren. Dat hebben wij eerder dit jaar al grondig uit laten uitzoeken door gerenommeerde strafrechtadvocaten. Het is begrijpelijk dat Vodafone internationaal eenduidig in kaart wil brengen hoeveel vorderingen zij ontvangt. Maar de ruimte voor een voortrekkersrol die er in Nederland is, laat Vodafone nu liggen.

Bits of Freedom vindt het omvangrijke transparantierapport van Vodafone verhelderend. We vinden het lovenswaardig dat Vodafone overheden oproept om ongecontroleerde directe toegang tot communicatie te stoppen. Dat zouden alle aanbieders moeten doen. Maar het feit dat Vodafone nog altijd weigert cijfers te publiceren over het aantal vorderingen van Nederlandse opsporingsdiensten is wel zeer teleurstellend. Net als Vodafone vinden we dat (ook!) de overheid met zinvolle cijfers moeten komen, maar anders dan Vodafone vinden we ook dat Vodafone ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Die verantwoordelijkheid gaat verder slechts een dialoog met de overheid.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag