• Menu

0 recente resultaten

De week in 287 woorden

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

  • …trokken we langzaam naar het Zuiden. Woensdag organiseerden we overdag een Privacy Café op de jaarlijkse NCSC Conferentie. Daarna zijn we doorgereden naar Gent om ‘onze smartphones’ de Belgische Big Brother Awards te zien winnen.
  • …was het een jaar geleden dat de eerste door Snowden gelekte documenten werden gepubliceerd. Wij keken in ons blog én in een panel bij ISOC terug op een jaar van onthullingen en kwamen er achter dat er nog niet veel is veranderd.
  • …schreven we een reactie op een consultatie van het Ministerie van Economische zaken over netneutraliteit: het is goed dat het ministerie netneutraliteit belangrijk blijft vinden en nu het verbod op prijsdiscriminatie scherper wil krijgen.

Het nieuws van de week:

Vodafone was de eerste grote internationale telco die zich heeft uitgesproken tegen directe overheidstoegang op haar netwerk. In hun Law Enforcement Disclosure Report geven ze inzicht in de graaicultuur van de wereldwijde opsporingsdiensten. Wij vonden het vooral jammer dat Vodafone in Nederland nog niet alle juridische ruimte benut in het kader van de zorgplicht voor haar klanten.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • De Correspondent is een aantal nieuwe metaforen voor surveillance aan het verkennen. Ze schreven over The Circle, Het Proces, Little Brother, We en Corpus Delicti.
  • Maciej Cegłowski beschrijft in zijn hele scherpe speech de problematische fundamenten van ons huidige web en komt met een aantal oplossingsrichtingen.
  • Op ‘Freedom to Tinker’ legt Pete Zimmerman met een mooi voorbeeld uit hoe moeilijk het is om mensen elkaar te laten vinden en tegelijkertijd volledig anoniem te laten blijven.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag