We stellen graag aan je voor: Floris Kreiken

EU verkiezingen: wie verdient jouw stem?

De week in 306 woorden

De Europese verkiezingen komen eraan! Niet onbelangrijk, want in Brussel worden steeds meer beslissingen genomen die grote invloed hebben op jouw online vrijheid. Jouw stem telt dus zeker. En er valt genoeg te kiezen. Gelukkig zijn er twee handige websites die je helpen om je keuze te maken: onze eigen Digitale Vrijheidswijzer en de Europa-brede campagne WePromise.

Europese Digitale Vrijheidswijzer staat nu online!

Vanaf vandaag staat onze Digitale Vrijheidswijzer voor de Europese Verkiezingen online. We hebben de programma’s van acht partijen die een kans maken op een zetel in het Europarlement aan een strenge analyse onderworpen. Op basis van zeven criteria – zoals “Geen nieuwe bewaarplicht” of “Bescherm persoonsgegevens” – hebben we hun standpunten beoordeeld.

Het eindresultaat is teleurstellend: gemiddeld scoren de partijen een dikke onvoldoende. De verschillen zijn groot: GroenLinks scoort zeven uit zeven, D66 volgt op de voet met 6 groene vakjes. De PVV komt als slechtste uit de bus, met alleen maar onvoldoendes.

Je stemt straks niet alleen op een partij, maar ook op een persoon. Daarom hebben we voor het eerst ook de persoonlijke betrokkenheid bij digitale rechten van de kandidaat-Europarlementariƫrs meegenomen. Dat konden we doen vanwege een mooi initiatief van onze Europese zusterorganisatie EDRi: de campagne WePromise.

Check op WePromise wie zich in gaat zetten voor jouw rechten

WePromise bestaat uit twee elementen. In de eerste plaats kunnen de kandidaat-parlementsleden een Handvest voor Digitale Burgerrechten ondertekenen. Ze beloven daarmee straks als Europarlementariƫr op te komen voor de grondrechten van Europese burgers. Jij kunt op jouw beurt beloven alleen op kandidaten te stemmen die het handvest hebben ondertekend.

Tot nu toe hebben 21 Nederlandse kandidaten, van 5 verschillende partijen, hun handtekening gezet. Check ze allemaal op wepromise.eu.

Kortom: er valt veel te kiezen op 22 mei. Jouw stem kan helpen om de volgende ACTA in de kiem te smoren, een nieuwe bewaarplicht te voorkomen, het auteursrecht te hervormen en massale surveillance terug te dringen. Hoe meer mensen internetvrijheid-vriendelijk stemmen hoe beter, dus deel (tweet!) de campagnes met zo veel mogelijk van je vrienden!

 1. Frank

  Uhm… Piratenpartij?

 2. Ashwin

  Als je op een partij stemt die de macht van de EU wilt beperken, of zelfs wilt vertrekken uit de EU, dan is dit handvest natuurlijk niet nodig. Als de macht van de EU word uitgebreid, dan heb je als Nederlander niets te zeggen, een actie als dit is ook niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. De Europese Commissie heeft al meerdere malen aangegeven vrijheid van meningsuiting niet te waarderen, het democratisch gehalte binnen de EU is ook dramatisch te noemen.

  De reden dat de PVV laag scoort, is alleen omdat zij geen behoefte hebben aan een EU die dicteert wat wij wel en niet mogen. Het heeft voor hen dus ook geen nut om een programma hierover te schrijven, omdat zij altijd tegen uitbreidingen stemmen, waarmee deze vrijheid dus vanzelfsprekend gewaarborgd blijft.Stichting BOF hoopt de totalitaire tendensen van onze eurocraten te temmen door een handjevol volksvertegenwoordigers richting het machtige Brussels te sturen, zij kunnen daar natuurlijk niets klaar spelen. Hiernaast had BOF beter naar het stemgedrag van de verschillende partijen kunnen kijken, verkiezingsbeloften worden namelijk niet altijd nageleefd.

  Wil je in de toekomst hopen dat de Europese Unie, die steeds meer van onze rechten verkwanselt, dankzij het protest van een handjevol Nederlanders die al jaren genegeerd worden door de EU, de vele belangen die zij hebben bij dergelijke beperkingen op zij schuift?

  Stem dan vooral op een partij die de Nederlandse soevereiniteit nog verder overdraagt aan de EU. Ik beperk liever de macht van de EU, want wanneer je macht overdraagt, krijg je het nooit meer terug.

  PS: In het handvest zou ik punt 7 opnieuw schrijven, die tweede “ik” staat wat knullig.

  • Jeroen van der Gun

   Je kritiek is mijns inziens grotendeels onterecht. De PVV heeft vooral gewoon een slecht, incompleet programma. De SP is immers ook erg eurokritisch maar scoort toch al een stuk beter.

   Als je tegen uitbreiding van Brusselse bevoegdheden bent, kun je prima tegen door Brussel opgelegde bewaarplichten, handelsverdragen, websiteblokkades en spionage zijn. Je kunt er prima tegen zijn dat Brussel de door soeverein Nederland – nota bene mede door de PVV – ingestelde netneutraliteit wil afschaffen. Je kunt er prima tegen zijn dat persoonsgegevens ongehinderd Europese binnen- en buitengrenzen passeren, de grens van Nederland inbegrepen. Zelfs de PVV wil na een exit uit de EU blijven samenwerken met EU-landen, dus dan zouden enige standpunten m.b.t. grensoverschrijdende zaken als auteursrecht en cybersecuritybeleid alsnog nuttig zijn. Tot slot kan het helemaal geen kwaad om nog wat reserve-standpunten te hebben voor het waarschijnlijke geval dat de EU-exit niet gaat lukken.

 3. Erwin

  De piratenpartij is zeker het overwegn waard.
  Ik twijfel zelf tussen D66 en piratenpartij.
  Kijk ook hier eens: piratenpartij kandidaten.

 4. Bert

  Leuk idee maar slecht en nietszeggend artikel.
  .
  De programma’s zijn vaak het tegenovergestelde van hoe partijen stemmen in de EU. Zie D66 die zich om kiezers te trekken voordoet als europa kritisch maar ondertussen altijd klakkeloos 100% voor meer europa is en geen snars om de burger geeft.
  .
  Je moet dus niet kijken naar programma’s maar naar concreet stemgedrag de afgelopen jaren.
  .
  Onze privacy gaat kapot door meer europa en verbetert bij minder europa. Minder europa moet dus de focus zijn voor BOF.
  Democratisch is eropa ook niet, sterker nog het is een anti-democratisch instituut, vrijheden gedijen niet in een totalitair regime.
  De EU heeft nog NOOIT een goedkeurende accountantsverklaring gehad. Ze hebben geprobeerd de regels aan te passen en mensen geprobeerd om te kopen en onder druk te zetten maar ze kregen nooit een goedkeurende accountantsverklaring.
  Daar werk je toch niet in samen, laat staan dat je daar je geld heen brengt?
  .
  Degenen die privacy willen kunnen dus in Nederland europees alleen stemmen op:
  1 PVV
  2 SP
  3 Artikel 50
  4 Piratenpartij
  Mensen die europees op andere partijen stemmen zijn tegen democratie en helpen onze burgerrechten om zeep.

 5. Arrr

  Piratenpartij wil overheidstransparantie en een andere democratische structuur, lijkt mij prima om die bestuurs-boeven in Europa aan te pakken.

  Onze onderneming heeft werk dankzij Europa (en de Euro), dus wil niet zomaar minder Europa. Zonder Europa ww/bijstand voor 90 man.

  Als je voor vrijheid van informatie en cultuur, burgerrechten en digitale vrijheden, privacy en anonimiteit gaat lijkt mij de keuze gemakkelijk. https://piratenpartij.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.