• Menu

0 recente resultaten

EU verkiezingen: wie verdient jouw stem?

De Europese verkiezingen komen eraan! Niet onbelangrijk, want in Brussel worden steeds meer beslissingen genomen die grote invloed hebben op jouw online vrijheid. Jouw stem telt dus zeker. En er valt genoeg te kiezen. Gelukkig zijn er twee handige websites die je helpen om je keuze te maken: onze eigen Digitale Vrijheidswijzer en de Europa-brede campagne WePromise.

Europese Digitale Vrijheidswijzer staat nu online!

Vanaf vandaag staat onze Digitale Vrijheidswijzer voor de Europese Verkiezingen online. We hebben de programma’s van acht partijen die een kans maken op een zetel in het Europarlement aan een strenge analyse onderworpen. Op basis van zeven criteria – zoals “Geen nieuwe bewaarplicht” of “Bescherm persoonsgegevens” – hebben we hun standpunten beoordeeld.

Het eindresultaat is teleurstellend: gemiddeld scoren de partijen een dikke onvoldoende. De verschillen zijn groot: GroenLinks scoort zeven uit zeven, D66 volgt op de voet met 6 groene vakjes. De PVV komt als slechtste uit de bus, met alleen maar onvoldoendes.

Je stemt straks niet alleen op een partij, maar ook op een persoon. Daarom hebben we voor het eerst ook de persoonlijke betrokkenheid bij digitale rechten van de kandidaat-Europarlementariƫrs meegenomen. Dat konden we doen vanwege een mooi initiatief van onze Europese zusterorganisatie EDRi: de campagne WePromise.

Check op WePromise wie zich in gaat zetten voor jouw rechten

WePromise bestaat uit twee elementen. In de eerste plaats kunnen de kandidaat-parlementsleden een Handvest voor Digitale Burgerrechten ondertekenen. Ze beloven daarmee straks als Europarlementariƫr op te komen voor de grondrechten van Europese burgers. Jij kunt op jouw beurt beloven alleen op kandidaten te stemmen die het handvest hebben ondertekend.

Tot nu toe hebben 21 Nederlandse kandidaten, van 5 verschillende partijen, hun handtekening gezet. Check ze allemaal op wepromise.eu.

Kortom: er valt veel te kiezen op 22 mei. Jouw stem kan helpen om de volgende ACTA in de kiem te smoren, een nieuwe bewaarplicht te voorkomen, het auteursrecht te hervormen en massale surveillance terug te dringen. Hoe meer mensen internetvrijheid-vriendelijk stemmen hoe beter, dus deel (tweet!) de campagnes met zo veel mogelijk van je vrienden!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag