• Menu

0 recente resultaten

De week in 306 woorden

Weekend! Een mooie gelegenheid om bij te lezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Deze week:

  • …zijn we een belangrijk deel van onze tijd bezig geweest met het voorbereidingen voor toffe projecten. Bijvoorbeeld de Big Brother Awards: dit jaar is de tiende editie en dat willen we uitgebreid gaan vieren. Later zeker meer hierover!
  • …daarnaast hebben we onze activiteiten voor 5 mei voorbereid. Op Bevrijdingsdag staan we op het Vrije Westen Festival in Amsterdam, zijn we te gast op het bevrijdingsfestival Den Bosch en verzorgen we ‘s avonds de eerste editie van de Godwin-lezing.
  • …tot slot hebben we de laatste hand gelegd aan een nieuwe Digitale Vrijheidswijzer voor de aankomende Europese Verkiezingen. Benieuwd? Houd volgende week onze site in de gaten!

Het nieuws van de week:

Niet één belangrijk nieuwsfeit, maar drie afzonderlijke nieuwtjes over grote techbedrijven trokken deze week de aandacht. In de eerste plaats Yahoo, die besluit de Do-not-track-functie in browsers niet langer te ondersteunen. Daarnaast Facebook, die anoniem inloggen bij websites mogelijk gaat maken -via Facebook dan, dus ‘anoniem’ mag je met een flinke korrel zout nemen. Tot slot is er Google, die aankondigde te stoppen met het scannen van mails. Goeie timing, want juist deze week hebben we een Bit gelanceerd die studenten weer baas over eigen mail wil maken.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Zwangere vrouwen zijn een goudmijn voor marketeers. Een Amerikaanse onderzoekster probeerde haar zwangerschap te verbergen voor ‘Big Data’ en beschrijft haar ervaringen in dit interessante interview.
  • Hoe gevaarlijk is het dat een bedrijf als Google zo veel controle heeft over een medium waar we sterk van afhankelijk zijn? Bijzonder gevaarlijk, zegt Shoshanna Zuboff in een ingezonden stuk.
  • Netneutraliteit: de regering in Nederland – en nu ook Europa – ziet de noodzaak ervan. Maar in de VS is het debat helaas nog volop gaande. Cory Doctorow legt nog een keer perfect uit waarom een neutraal internet belangrijk is.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag