• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Eerste Godwin-lezing moet het taboe op WOII-vergelijkingen doorbreken

Aanstaande maandag 5 mei, op Bevrijdingsdag, vindt de eerste Godwin-lezing plaats in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Het museum is niet ver verwijderd van het oude Amsterdamse bevolkingsregister, waar in 1943 een aanslag werd gepleegd door het verzet. Het doelwit: de zeer gedetailleerde persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen.

De Godwin-lezing is een initiatief van Bits of Freedom, waarbij elke jaar op Bevrijdingsdag een prominente spreker expliciet een parallel zal trekken tussen actuele ontwikkelingen en de Tweede Wereldoorlog. Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, zal zelf de aftrap geven en de eerste editie verzorgen.

De naam van de lezing is een verwijzing naar ‘de wet van Godwin,’ de internetwijsheid die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Wie het in Nederland aandurft in discussies een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te maken, krijgt algauw een ‘Godwin’ naar zijn hoofd. De negatieve connotatie van de Godwin creëert een taboe op iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Dat is jammer, want het verleden kan ons vele lessen leren.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wil dit taboe doorbreken en de discussie over staatssurveillance en privacy vérder brengen. Hans de Zwart zal in de eerste lezingde moderne datahonger van overheden in historisch perspectief plaatsen.

‘Een abstract begrip als privacy is makkelijker te begrijpen als je kijkt naar wat er met mensen gebeurt als ze in een extreme situatie terechtkomen zónder privacy,’ zegt De Zwart. ‘Volgens Primo Levi, een overlever van Auschwitz, was alleen kunnen zijn in het kamp, schaarser en kostbaarder dan brood. Als je dit uitlegt, kunnen mensen hopelijk beter inzien welke vrijheden ze op dit moment langzaam aan het opgeven zijn.’

Kaartjes voor de lezing kosten 10 euro. Mensen die voor 6 mei 1945 geboren zijn mogen gratis naar binnen. De Godwin-lezing is een samenwerking tussen Bits of Freedom, Verzetsmuseum Amsterdam en De Correspondent.

Waar: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan, Amsterdam
Wanneer: 5 mei 2014, zaal open om 19:30, lezing om 20:00

Kaartjes kunnen hier gereserveerd worden.

Update: De lezing staat inmiddels online bij De Correspondent: ‘In de Tweede Wereldoorlog hadden we wél wat te verbergen‘.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag