• Menu

0 recente resultaten

EU Hof wekt downloadverbod weer tot leven

Nederland mag downloaden uit illegale bron niet langer toestaan. Dat oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag in een zaak over de thuiskopieheffing. En dat betekent dat het downloadverbod weer uit de ijskast wordt gehaald, compleet met onwenselijke inbreuken op de privacy van internetters.

Ruim een jaar geleden schreef staatssecretaris Teeven aan de Kamer dat hij geen andere keus had dan zijn plannen voor het downloadverbod te begraven en de thuiskopieheffing in stand te houden. Maar nu die heffing door het Europese Hof definitief is afgeschoten, lijkt de situatie precies omgekeerd: de regering heeft geen andere keus dan het downloadverbod weer tot leven te wekken.

En dat terwijl de Tweede Kamer tot twee keer toe aangaf niets in de plannen van Teeven te zien. Terecht, want  – zoals wij al herhaaldelijk hebben gezegd – een downloadverbod kan alleen maar leiden tot onwenselijke inbreuken op de privacy en vrijheid van meningsuiting van internetters. Om een verbod op het downloaden uit illegale bron te handhaven, moet er immers worden gekeken naar het surfgedrag van individuen. Gaat de overheid straks bij elke bit die we downloaden controleren of er geen auteursrecht op rust? Is de weg vrij voor private partijen om downloaders op te sporen en aan te klagen?

Een alternatief is een algemene blokkade van aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar we hebben met de Pirate Bay-blokkade gezien hoe onmogelijk het is om één (evidente) aanbieder te blokkeren. Laat staan ál het aanbod. Wat ons betreft is dit een heilloze weg die alleen maar zal leiden tot overblokkade en inperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

Het is afwachten wat de gevolgen van deze uitspraak precies zullen zijn. We zullen ons in ieder geval blijven verzetten tegen onwenselijke maatregelen. In de tussentijd herhalen we wat we al jaren zeggen: om de volgende SOPA, PIPA, ACTA of andere draconische handhaafmaatregelen te voorkomen, moet het auteursrecht worden herzien. Het goede nieuws is: deze Gordiaanse knoop staat op de agenda van de Europese Commissie. We hopen dat dit eindelijk zal leiden tot constructieve maatregelen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag