Jaarverslag 2013 online (inclusief materiaal van een klokkenluider)

De week in 352 woorden

EU Hof wekt downloadverbod weer tot leven

Het is weer zondag – maar dan de zonder-zon-dag variant. Een mooie gelegenheid om bij te lezen over alles wat er deze week gebeurde op internetvrijheidgebied. Wij helpen je graag een handje met een korte samenvatting:

Deze week:

  • … hebben we een workshop over big data georganiseerd voor de Tweede Kamer. Door experts zijn de Kamerleden voorgelicht over de kansen en de risico´s van het gebruik van big data.
  • … hebben we de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over het ´downloadverbod´ geanalyseerd. Onze conclusie: het auteursrecht is een gordiaanse knoop geworden die moet worden doorgehakt. Daarbij liggen er bij handhaving van het verbod draconische maatregelen op de loer, zoals filtering van internetverkeer, die een grote inbreuk maken op onze privacy en ook nog eens niet werken. We zullen ons sterk verzetten tegen dit soort maatregelen.
  • …  nog een uitspraak van het Hof van Justitie geanalyseerd en wel over de richtlijn dataretentie.  Daarover gesproken;

 

Het nieuws van de week:

Goed nieuws! Het Hof heeft de richtlijn dataretentie ongeldig verklaard. Daarmee heeft de richtlijn eigenlijk nooit bestaan. En dat is bijzonder, want dat gebeurt zelden. Het Hof is van mening dat het ongericht verzamelen van onze communicatiegegevens zonder effectieve waarborgen onrechtmatig is. In Nederland hebben is de richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving. De Nederlandse regering is nu acht weken aan het nadenken over de uitspraak en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse bewaarplicht. Wij hebben wel een suggestie: de bewaarplicht moet worden ingetrokken.

Toetje: 3 I-would-reads:

  • Het internet blijkt voor een groot deel stuk te zijn.  Echt stuk. Niet voor niets wordt er naar aanleiding van  het beveiligingslek Heartbleed aangeraden je wachtwoorden te wijzigen. De hoe-wie-waar-wat over Heartbleed kun je hier lezen.
  • Ook in Nederland is de beveiliging van onze gegevens vaak niet altijd op orde. Bij de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat helaas het geval te zijn. Het pijnlijke verhaal over een klokkenluider die niet gehoord wordt kun je hier lezen.
  • Het gebruik van (onversleutelde) email is onverstandig als je niet wil dat iedereen mee kan lezen. De Correspondent zocht uit hoe onverstandig dat precies is en wie er mee kan lezen.
  1. Ben

    In Den Haag is het zon-met-zondag 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.