Snowden: NSA stuurt aan op Nederlandse massale tapbevoegdheid

Twee weken extra om netneutraliteit te redden

Persbericht: Brussel verkwanselt Nederlandse netneutraliteit
DOSSIER: Platformen

De stemming over netneutraliteit in het Europees Parlement is twee weken uitgesteld. Dit is extra een kans om politici vlak voor de verkiezingen nog te overtuigen dat ze netneutraliteit moeten steunen! 

Over twee weken wordt er door de ITRE Commissie gestemd over netneutraliteit. Vlak daarna, op 1 april 2014, stemt het hele parlement over de nieuwe regels. Op zich is het uitstel goed nieuws, maar tegelijkertijd lijkt het er op dat parlementsleden met de Europese verkiezingen in aantocht graag snel politiek succes willen boeken. Dat kan onder meer door deze telecomwet, die ook de hoge kosten voor roaming in het buitenland afschaft, zo snel mogelijk aan te nemen. Netneutraliteit dreigt daar de dupe van te worden, omdat veel politici een echte discussie nu uit de weg lijken te gaan.

In onze eerdere post legden we je al uit hoe je netneutraliteit kunt steunen: je kunt de komende twee weken contact opnemen met de leden van de Commissie ITRE, die eerst gaat stemmen en die een rapport zullen afleveren dat de input vormt voor de algemene stemming op 1 april.

De Nederlandse leden in ITRE zijn Judith Merkies (PvdA/S&D), Hans van Baalen (VVD/ALDE), Lambert van Nistelrooij (CDA/EPP) of Laurence Stassen (PVV).

 

 1. JvdL

  Hier mijn ‘vrije’ vertaling van het ‘standaard’mailtje zoals wordt voorgesteld op de site van savetheinternet.eu:
  =======================================

  Geachte [vul hier de naam van de vertegenwoordiger in],

  Op 18 maart gaat u stemmen in de ITRE-commissie over het voorstel inzake de ‘Telecom Single Market’ regelgeving. Ik wil u graag wijzen op diverse gevaarlijk mazen in de compromisteksten.

  De resterende en verontrustende lacunes in deze tekst zijn :

  * De definitie van ‘specialised services’ in artikel 2.15 moet online diensten alsmede toegangsdiensten betreffen. Reeds bestaande online diensten, of functioneel identieke diensten, mogen niet in de gelegenheid gesteld worden om een zogenaamde competitieve en destructieve ‘online-snelweg’ te creëren.
  * De eerste zin van artikel 23.5 beperkt in ernstige mate het non-discriminatiebeginsel aangezien dit artikel uitsluitend activiteiten betreft die zich binnen de ‘contractueel vastgelegde grenzen’ afspeelt. Dit zou ISP’s de mogelijkheid bieden om buiten (potentieel zeer lage) datalimieten te discrimineren waardoor het principe van het open internet wordt ondermijnd en miljoenen gebruikers en bedrijven worden geraakt.
  * Het principe ‘netneutraliteit’, zoals gedefinieerd in overweging 45, moet als bindende regelgeving worden opgenomen. Gebruikers hebben een garantie en bescherming nodig tegen discriminatie en schending van de netneutraliteit van hun ISP.

  Dit onderwerp verdient de juiste aandacht en aanpak om zodoende het bestaan van het open internet niet te ondermijnen. ISP’s hebben menigmaal aangetoond dat zij, als poortwachters van online diensten, kiezen voor hun eigen korte termijn belangen en tegen de belangen van hun gebruikers en de digitale economie in Europa.

  Met vriendelijke groet,

 2. Janneke Slöetjes

  Top, veel dank voor je werk!

 3. Rob

  Heb net gemaild naar die 4. Bedankt voor de ‘nette’ brief en de kant-en-klare email-adressering, heel handig.

 4. Tom Boers

  Aan alle 4 de Nederlandse leden van ITRE de personalisserde versie van de standaardmail gestuurd. Wellicht een idee om een Engelse vertaling te maken en die naar de overige leden te sturen? Verneem wel of dat lukt (tom.boers.32@gmail.com). Sterkte verder met deze belangrijke actie.

 5. Adrie

  Ondanks al het gespioneer, afluisteren, aftappen, registreren en verzamelen, ondanks de op nagelschaartjes en frisdrankflesjes en schoenen uit, drie uur tevoren op de luchthaven vanwege de veiligheidsmaatregelen, lopen er in Kuala Lumpur gewoon twee lieden met een gestolen paspoort een vliegtuig in.

  Hoe moeilijk kan het zijn om een centraal bestandje met gestolen paspoorten bij te houden?

  Onze overheden en veiligheidsdiensten houden zich blijkbaar met de verkeerde details bezig!

 6. Lilian

  Gemaild, danku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.