• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Brussel verkwanselt Nederlandse netneutraliteit

Na de afschaffing van netneutraliteit in de Verenigde Staten lijkt ook de Nederlandse netneutraliteit geen lang leven meer beschoren. De Europese Commissie en het Europees Parlement stellen beiden netneutraliteit in de hele EU te willen vastleggen, maar de voorlopige tekst van een nieuwe wet zegt iets anders.

Het voorstel voor een nieuwe telecomwet dat de Europese Commissie afgelopen najaar presenteerde, bevat wel bepalingen over netneutraliteit, maar ook een groot aantal uitzonderingen. Door die uitzonderingen is van echt neutraal en open internet geen sprake. Digitale burgerrechtenorganisaties roepen het parlement daarom al geruime tijd op om het voorstel van de Europese Commissie aan te passen, maar vinden vooralsnog weinig gehoor.

Janneke Slöetjes van Bits of Freedom: “Het Europees Parlement kan met een paar relatief eenvoudige wijzigingen netneutraliteit garanderen. Het is pijnlijk te moeten constateren dat dat tot nu toe nog niet is gelukt”. Het lijkt erop dat parlementsleden met de Europese verkiezingen in aantocht graag politiek succes willen boeken door de telecomwet, die ook de hoge kosten voor roaming in het buitenland afschaft, zo snel mogelijk aan te nemen. Daar dreigt netneutraliteit de dupe van te worden en dat is zowel slecht nieuws voor burgers als voor innovatie. Eigenlijk profiteren vooral grote telecombedrijven van de voorgestelde regels.

Bits of Freedom roept de Nederlandse leden in het Europees Parlement daarom op zich in te zetten voor het behoud van de Nederlandse netneutraliteit. Dat is ook de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, die afgelopen november met grote meerderheid een motie aannam waarin ze opriep om pal te staan voor de Nederlandse wet. De stemming wordt over twee weken verwacht.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag