Twee weken extra om netneutraliteit te redden

Persbericht: Brussel verkwanselt Nederlandse netneutraliteit

Veilig chatten als een baas
DOSSIER: Platformen

Na de afschaffing van netneutraliteit in de Verenigde Staten lijkt ook de Nederlandse netneutraliteit geen lang leven meer beschoren. De Europese Commissie en het Europees Parlement stellen beiden netneutraliteit in de hele EU te willen vastleggen, maar de voorlopige tekst van een nieuwe wet zegt iets anders.

Het voorstel voor een nieuwe telecomwet dat de Europese Commissie afgelopen najaar presenteerde, bevat wel bepalingen over netneutraliteit, maar ook een groot aantal uitzonderingen. Door die uitzonderingen is van echt neutraal en open internet geen sprake. Digitale burgerrechtenorganisaties roepen het parlement daarom al geruime tijd op om het voorstel van de Europese Commissie aan te passen, maar vinden vooralsnog weinig gehoor.

Janneke Slöetjes van Bits of Freedom: “Het Europees Parlement kan met een paar relatief eenvoudige wijzigingen netneutraliteit garanderen. Het is pijnlijk te moeten constateren dat dat tot nu toe nog niet is gelukt”. Het lijkt erop dat parlementsleden met de Europese verkiezingen in aantocht graag politiek succes willen boeken door de telecomwet, die ook de hoge kosten voor roaming in het buitenland afschaft, zo snel mogelijk aan te nemen. Daar dreigt netneutraliteit de dupe van te worden en dat is zowel slecht nieuws voor burgers als voor innovatie. Eigenlijk profiteren vooral grote telecombedrijven van de voorgestelde regels.

Bits of Freedom roept de Nederlandse leden in het Europees Parlement daarom op zich in te zetten voor het behoud van de Nederlandse netneutraliteit. Dat is ook de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, die afgelopen november met grote meerderheid een motie aannam waarin ze opriep om pal te staan voor de Nederlandse wet. De stemming wordt over twee weken verwacht.

  1. Iwan Haex

    Nederlandse netneutraliteit? Global netneutraliteit zoals Sir Tim Berners-Lee het bedacht heeft. Ik vond dit bericht uit 2010: Tim Berners-Lee defends net neutrality: http://www.telegraph.co.uk/technology/internet/8003908/Tim-Berners-Lee-defends-net-neutrality.html

  2. Michel

    Het moge duidelijk zijn dat ons belang geen onderdeel meer is van de huidige politieke agenda.
    Het moge dan ook duidelijk zijn dat het belang van corporaties en banken hoger staan dan die van de soevereiniteit van burgers.

    Ik stel dan ook voor om ons te bundelen en het recht en macht weer terug te pakken daar waar het hoort, bij de burger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.